»» ««

Hajóroncsok kerültek felszínre Mohácsnál

Magyarország

A Duna vízszintjének csökkenése következtében újra felszínre kerültek a második világháború idején elsüllyedt hajók maradványai.

A Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztatása szerint a Duna vízszintjének jelentős csökkenése miatt ismét láthatóvá váltak a folyó medrében rejtőző hajóroncsok. A leletek a Mohács alatt található Gabriella-sziget belső ágában bukkantak elő, amikor a mohácsi vízmérce 270 centiméteres vízállást mutatott.

Kép: liner.hu

A szakértők korábban megcáfolták azt a korábban elterjedt tévhitet, miszerint ezeket a hajókat a Vízügy süllyesztette volna el az 1960-as években. Valójában a roncsok a második világháború idejéből származnak, amikor a szovjet hadsereg süllyesztette el őket.

Az előkerült négy hajóroncs között történelmi szempontból jelentős darabok találhatók. Az egyik egy csöves ponton, amely egykor az 1895-ben alapított Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság tulajdonában állt.

A többi három roncs a magyar Honvéd kincstár egykori tulajdonát képezte, ezek között található egy katonai ponton, egy szivar alakú aknarobbantó-aknakutató vasdereglye, valamint egy hasonló célokat szolgáló, de fából készült dereglye. Ezek az eszközök fontos szerepet játszottak a háborús időszak folyami hadműveleteiben és a háború utáni aknamentesítési munkálatokban.

A nemzeti park közleménye arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csupán ezek a roncsok rejtőznek a Duna medrében. A zátonnyal egy vonalban, a folyó sodorvonala felé haladva egy ötödik hajóroncs is található a meder fenekén. Ez a Slovenia nevű lapátkerekes vontató gőzhajó, amely egykor a Jugoszláv Folyami Hajózás flottájához tartozott. A hajó 1944 őszén futott aknára, ami végzetesnek bizonyult számára.

[ liner.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés