»» ««

Mária királyné hajói

Magyarország

Máris ígéretes eredményeket hozott a nemrég kezdődött műszeres vizsgálat a dunakanyarban.

A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztálya együttműködve a Börzsöny Múzeum Baráti Körével, valamint az esztergomi Balassa Múzeummal együttműködve július óta műszeres felderítést végez a Dunakanyarban, hogy Mária királyné 1526-ban elsüllyedt hajóinak nyomára bukkanjon. A civil kezdeményezést a Los Angeles-i Hungaria Nostra Foundation támogatta anyagilag.

Eddig négy alkalommal kutattunk a Dunán az alapítványi pénzen beszerzett oldalpásztázó szonárral. A műszer képes arra, hogy a mérések eredményeként felülnézeti képet adjon a mederről, így azon kirajzolódnak az oda nem illő, mesterséges objektumok - így a hajómaradványok is. Számos olyan "anomáliát" térképeztünk fel, melyek további kutatása komoly eredménnyel kecsegtet. Legutóbb, augusztus 11.-én egyértelműen egy nagy, kb. 15 méter hosszú hajómaradvány jeleit észleltük.

A kutatás ezen pontján még korai lenne nyilatkozni arról, hogy a lelőhelyek közül melyek tartozhatnak a híres "kincses hajók" közé. Erről akkor tudunk meg többet, miután ellenőrző merüléseket hajtunk végre a bemért koordinátákon. A szonaras kutatás ősszel folytatódik, akkor kezdődnek az első merülések is. Sajnos a további feltárás anyagi költsége nem áll rendelkezésünkre, így jelenleg bizonytalan, hogy mikor találkozhat a nagyközönség is múltunk eme kiemelkedő reneszánsz emlékeivel.

A kutatócsoport augusztus 16.-tól 24.-ig folytatja a Drávában 2006-ban megkezdett szisztematikus kutatómunkáját a világhírű drávatamási hajótemetőben, ahol már számos török-kori tárgy is előkerült.

Dr. Tóth János Attila
Búvárrégészeti Szakosztály
Szakosztályvezető
a Mária királyné projekt vezetője
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés