»» ««

Újabb egyiptomi szafarihajó tűz

Vörös-tenger

3 km-re El Quseir-tól elektromos tűzben megsemmisült és elsüllyedt a M/Y Sea Legend szafarihajó.

Egy olasz sajtóban megjelent cikk szerint a túra már eleve úgy indult, hogy műszaki hiba miatt az eredeti hajót nem tudták indítani, helyette kapták a Sea Legendet. A túra jól kezdődött, lezajlottak az első merülések majd a hajó éjszakai nyugóvóra tért

.

Hirtelen az étterem konyhájából, amely a fedélzet alatti emeleten található, egyre sűrűbb füst gomolygott ki. Az elsők között vette észre a veszélyt a Salento házaspár, akiknek a szobája ugyanazon az emeleten volt. Egy pillanat alatt az éjszakai nyugalom rémálommá változott. A legénység által elindított veszély sziréna összegyűjtötte az összes búvárt a búvárfedélzeten. Nem volt vesztegetni való idő. A lángok a búvárok palackjait kezdték fenyegetni, és a lenti szinteken a tűz könyörtelenül haladt előre, miközben a hajó elkezdett vízzel megtellni.

"A lángok és a füst - mesélte a házaspár - beborították a hajót, amely ahelyett, hogy megállt volna, hogy lehetővé tegye a mentési műveleteket, megmagyarázhatatlanul tovább mozgott. Miután a két csónakot a tengerbe dobták, kihívást jelentett az azokba bejutás.

A teljes sötétségben csak reménykedni és sietni tudtunk, hogy elkerüljük, hogy a hajóval együtt felrobbanjunk". Huszonkilenc ember osztozott két zodiákban. "Megmentettük magunkat. A férjemmel - emlékszik vissza a nő - két különböző csónakban találtuk magunkat, de csak a miénknek volt működő motorja, így a másodikat vontattuk. Épp időben, mert 500 méteres távolságban két robbanást hallottunk a hajó felől, amely a fedélzeten lévőkkel együtt elsüllyedt".

A tengeri odüsszeia még több órán át tartott. "Egy tengeren és hidegben töltött éjszaka után, majdnem 300 méterre a parttól még a működő zodiac is leállt. Néhányan beugrottunk a vízbe és kiúsztunk a partra, mások, akik addigra már kimerültek és kihűltek, várták a mentést". A partra érve a mentők közbeléptek.

A tűzben egy fiatal hölgy sajnos valószínűleg életét veszítette, amit megerősített az áldozat párja. Megemlítette továbbá azt is, hogy az esetről gyakorlatilag semmi tájékoztatást nem kap, a hatóságok szerint mindenkit kimentettek. A legénység az egyiptomi sajtó szerint őrizetbe került.

(szerk megjegyzés: Mióta vége a covid lezárásoknak, feltűnően megsokasodtak a hajóbalesetek, a legtöbb esetben egyértelműen vagy gyaníthatóan elektromos tűz miatt. Véletlen egybeesés, vagy valami oka van? Elhanyagolták bevétel hiányába a hajókat, vagy a modern eszközök töltése túl sok a hajóknak? Kár, hogy csak a repülésben vizsgálják ki a baleseteket alaposan, lehet ráférne a hajózásra is egy ilyen hatóság és kötelező kivizsgálás?!)

[ www.quotidianodipuglia.it ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés