»» ««

Tíz éve történt: tragédia Belize-ben

Külföld

A kedvtelési búvárkodás történetének egyik legsúlyosabb balesetét okozta egy felborult szafarihajó.

Mary Lou Hayden barátaira emlékezett Belize-ben, amikor egy évtized után újból az országba érkezett. 2001 októberében ő és barátai a Richmond Dive Clubból egy fantasztikusnak ígérkező szafarira indultak, ám 17-en odavesztek, amikor egy hurrikán felfordította hajójukat. A Peter Hughes Diving által üzemeltetett Wave Dancer utasai közül csak hárman élték túl az esetet- azok, akik nem a szalonban tartózkodtak a végzetes estén. A legénység kilenc tagjából hatan, köztük a kapitány menekült meg.

Hayden és a másik két túlélő, Dave DeBarger illetve Rick Patterson együtt szokott megemlékezni az egykori barátokról. Ilyenkor felidézik az együtt töltött vidám pillanatokat, és arra gondolnak, az áldozatok nem csak adatok voltak egy szomorú statisztikában, hanem emberek, akiket családjuk, szeretteik, barátaik gyászolnak. A három túlélő pedig nem adta fel a búvárkodást, azóta is merülnek. A tragédiának amúgy sem volt köze a merüléshez, egészen másról szólt.

A csoport még kinn volt a vízen a hajóval, amikor a hurrikán közeledett. A nyomozók szerint a kapitány túl későn indult vissza a partra. A Wave Dancer volt az utolsó hajó ami a kikötőbe érkezett, csak a móló végén talált helyett, és nagyon erősen ki volt téve a viharnak. A kötelek pedig képtelenek voltak a helyén tartani a 200 kilométeres széllökésben. Hayden, DeBarger és Patterson épp a kabinjukban tartózkodtak, amikor a helyzet kezdett egyre rosszabbra fordulni. A két férfi, látva, hogy a legénység tagjai próbálják beragasztani az ablakokat, ha azok betörnének a szilánkok ne röpüljenek szét, maga is segíteni szeretett volna. Ám volt ahol úgy ömlött a víz, hogy már nem tudtak boldogulni vele. Ekkor szólt a legénység egyik tagja a lenn tartózkodó utasoknak, hogy vegyék fel a mentőmellényeket. Váratlanul viszont a feje tetejére állt minden, a szó szoros értelmében: a hajó felborult. A szalonban levő emberek azonnal a víz alá kerültek, három társuk pedig elérte ugyan a vészkijáratot, de az beragadt. Patterson egy ablakot kirúgva nyitott utat, és így menekültek meg.

Egy év múlva az áldozatok hozzátartozói 4 millió dolláros biztosítási kártérítést kaptak, a Peter Hughes Diving pedig tovább folytatta tevékenységét. DeBarger arról beszélt, hogy számára fájdalmas volt azt látni, a túraszervezőt nem vonták felelősségre, de nem hagyta hogy ez rányomja a bélyegét az életére, hiszen tovább kellett lépnie. Hayden pedig miután egy évtized múltával Belize-re érkezett, a tragédia színhelyén emlékezhetett az elvesztett barátokra.

[ timesdispatch.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés