»» ««

8km mélyen élő halfaj

Tudomány

Korábban elképzelhetetlen mélységben találtak bizarr élőlényt Japán partjainál.

A Japán partjainál fekvő Izu-Ogaszavara-árok ugyan sekélyebb a csúcstartó Mariana-ároknál, de mélysége így is sok helyen meghaladja a 8 kilométert. A Tokiói Egyetem és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) közös kutatóexpedíciója a japán szigetekhez közel eső mélytengeri árkok élővilágát kutatta az elmúlt fél évben a legmodernebb technológiai eszközök segítségével. Az IFL Science beszámolója szerint a tengerfenéken olyasmire bukkantak, amire egyáltalán nem számítottak.

Az UWA április 3-án publikált közleménye szerint az Alan Jamieson, az UWA tengerbiológus-professzora által vezetett kutatócsoport csalikamerákat helyezett ki az árkok legmélyebb részein. A Japán déli részén található Izu-Ogaszavara-árok 8336 méter mélyen fekvő fenekén így sikerült lefilmezniük a Pseudoliparis nemzetséghez tartozóként azonosított halfaj több példányát.

Néhány nappal később pedig 8022 méter mélyről két élő példányt is begyűjtöttek.

Mostanra az is kiderült, hogy ez eddig csak 2008-ban és csupán 7703 méteren megfigyelt Pseudoliparis belyaevi fajról van szó, amelyet a magyarul jobb híján csigahalaknak nevezett Liparidae családhoz sorolnak a taxonomósuk. Ezekről az állatokról eddig úgy tudták, hogy magányosan élnek, ám most kiderült, hogy tévedtek. A japán mélytengeri árkokban legalábbis szokatlanul élénk és tömeges nyüzsgést figyelt meg az expedíció.

[ Qubit ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés