»» ««

Áttetsző polip

Egyéb
2013. május 27.

Érdekes rejtőző taktikát választott egy mélytengeri polipfaj.

A nagy mélységben élő polipokat nem könnyű kiszúrni, de az áttetsző testűeket végképp nehéz megtalálni. Inkább medúzára emlékeztet ez a faj, ami mintha zseléből lenne. A legtöbb polip másféle álcázási módot alkalmaz, képesek a színűket, mintázatukat változtatva alkalmazkodni a környezetükhöz, vagy más élőlényeket utánoznak. A Vitreledonella richardi viszont szeretne láthatatlanná válni a ragadozók és a prédák szemében is. A 300 méteres mélységben élő állat áttetsző teste a derengő fényben alig vehető észre, de már 1000 méteres mélységben is fogtak be ilyen állatot.

Az erről az állatról készített felvételek izgalmas képet adnak a mozgásáról, belső felépítéséről, hiszen láthatóak a szervei. A lámpák erős fényében a szívókorongok apró fehér díszítésnek látszanak a karjain. Az állat szeme sem olyan, mint a többi polipé, mert némileg megnyúlt formájú. Ennek ebben a mélységben megvannak a maga előnyei.

Az állatot olyan ritkán filmezik le vagy fogják be, hogy életéről alig tudunk valamit. Az eddigi ismereteink szerint nagyjából 45 centiméteresre nőhetnek meg. Más módon párosodnak mint a többi polip, és mivel a nyílt vízben élnek, a nőstény a testén hordozza a több száz tojást amíg azok ki nem kelnek.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.100 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés