»» ««

Mélytengeri felvételek

Tudomány
2012. június 21.

Különleges kamerákat használnak a mélység élőlényeinek megörökítésére.

A nagy mélységek világa jórészt ismeretlen a számunkra. A búvárok többsége számára a több száz méteres mélység nem elérhető, a tengeralattjárók és a távirányítású eszközök pedig drágák. Ám van egy módszer, amit már többen sikerrel alkalmaztak a filmezésre: csali közelébe rögzített kamerát juttatnak le a tenger fenekére, és ennek felvételeit elemezhetik ki később a tudósok.

Kevesen tudják, hogy a cápafajok majdnem fele él a nagyobb mélységekben, ám keveset tudunk róluk. Nem nagyon lehet tudni azt sem, a mélytengeri halászat mennyiben érinti az állományukat, kevés ismerettel rendelkezünk az életmódjukról és így tovább. A Cape Eleuthera Institute programja során a már említett csalis kamerákat használják, de a Medusa nevet kapott eszköz azért hatékony, mert jobb felvételeket tud készíteni az örök sötétség világában. Olyan hullámhosszú vörös fénnyel zajlik a megvilágítás, amit a víz alatti élőlények nem látjak, ezért nem befolyásolja a viselkedésüket. Ráadásul a kamera közel 2,000 méteres mélységig bírja a nyomást, és érzékelőkkel is fel van szerelve.


Eddig csak néhány alkalommal vetették be a Medusát, de már így is sok értékes adattal szolgált,a jövőben tehát még többet alkalmazzák majd. Most pedig a különféle mélységekben élő állatok viselkedésére, gyakoriságára kíváncsiak a különböző évszakokban, tehát szeretnének rendszeresen információt gyűjteni a még alig ismert területekről.

[ southernfriedscience.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés