»» ««

Cameron: irány a mélység!

Külföld
2012. március 9.

A köztudottan tengerimádó rendező, James Cameron állítólag hamarosan eljut a legmélyebb pontra.

Az Avatar, a Titanic (és persze a Piranha II...) rendezője soha nem titkolta, mennyire érdeklődik a vizek mélyének világa után. Nem csak fikciós filmjeiben bukkan fel időnként ez a téma, hanem a dokumentumfilmes projektekben is szívesen részt vesz. Arról mi is hírt adtunk, hogy a legnagyobb mélységekbe való eljutás mozgatja meg mostanában a híres filmes fantáziáját, ám úgy fest, hamarosan meg is valósulhat a nagy álom.

Az első hírek kétszemélyes tengeralattjáróról szóltak, ám mint kiderült, Cameron egyedül fog merülni. Ebből a szempontból is egyedülálló lesz tehát a projekt. A szokatlan kialakítású eszköz függőlegesen állva merül le, maga a pilóta egy kis gömbből irányítja majd. Természetesen számtalan kamerával és műszerrel lesz felszerelve a Deepsea Challenger, és a biztonságra is nagyon odafigyeltek. A 11,000 méteres mélységben uralkodó körülmények miatt igencsak veszélyes a küldetés, és például nagyon fontos kérdés az, hogy jut a felszínre az áramellátás hibája miatt a jármű- erre is kitaláltak egy különleges vészmegoldást a tervezők. A próba jól sikerült, ugyanis a közelmúltban a rendező 8,2 kilométeres mélységű merülést hajtott végre, ezzel máris csúcsot állított fel.


A Mariana-árok legmélyebb pontjára egyébként embert szállító jármű eddig egyetlen alkalommal jutott el: Piccard és Walsh élhette át a hihetetlen kalandot 1960-ban a Trieste batiszkáf fedélzetén. Felmerül a kérdés, miért fontos ez a mostani expedíció. Nos, a Trieste csak egy szűk fél órát lehetett a mélyben, míg Cameron tengeralattjárója akár hat órát is. A fél évszazada merülőknek nem voltak nagyfelbontású kameráik, a modern kalandor viszont fantasztikus minőségben, három dimenzióban készíthet felvételeket, és talán néhány kérdésre választ adhat. Például sok tudóst izgat, valóban élhetnek-e halak ekkora mélységben. Természetesen ezen kívül még egyéb vizsgálatok, eredmények, megfigyelések is gazdagíthatják az ismereteinket a National Geographic Society által támogatott expedíciónak köszönhetően.

A média ezek után jó hírt közölt március 25-én: Cameron elérte a Mariana-áron legmélyebb pontját. Három órát tölthetett a mélyben a tervezett hat óra helyett a hidraulikus rendszer hibája miatt, és az első beszámolók szerint nem látott a mélyben nyüzsgő élővilágot, csak kihalt tengerfeneket.


Kapcsolódó oldal: Deepsea Challenge


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés