»» ««

Búvárkodás Maldívon

Utazási élmények
2/2. oldal

 

Utazás

Manapság az internetnet köszönhetően akár magunk is leszervezhetjük az egész utazást, de szerencsére a hazai búvárkodásra szakosodott utazási irodák kínálatában is szerepel már a Maldív szafari. A Maldív-szigetekre kis szerencsével akár egy átszállással (pl. az Emirates Budapest-Dubai járatáról) nagyjából 11 óra repüléssel már eljuthatunk, így az utazás sem vesz el egy napot a nyaralásból. Ennek ellenére az esetleges járatok közötti hosszú várakozás miatt érdemes irányonként minimum egy-egy napot kalkulálni, menjünk inkább másfél mint egy hétre, amiből aztán nettó 3 merülési nap lesz a végén. Vízumra nincs szükségünk, csupán az útlevelünkben üres oldalra és az érvényessége legalább fél év legyen.

Ha van időnk, az utazást meg is szakíthatjuk az átszálló helyen. Ha napot vagy napokat nem akarunk elkölteni, hosszú átszállási időnél egy gyors városnézés például Dubai-ban még beleférhet, csak számoljunk a reptérről ki és bejutás valamint a gépindulás előtti ajánlott 2 órával. De pl. az említett emirátusbeli városban olcsó a Taxi, érdemes kimenni a városba akár éjszakai is. Egy másfél órás főbb látványosságokat érintő taxizás fotózással nagyjából 60-70 dollárból kijön, ami megoszva három utastárssal valóban nem nagy összeg. Ha pedig napközben vagyunk kénytelenek várni és nyitva találjuk, megnézhetjük pl. a Dubai-i akváriumot.

A Maldív-szigetekről

A Maldív-szigetek hatalmas területen fekszik, amelynek töredéke szárazföld - ez több, mint ezer kisebb-nagyobb sziget képében van jelen, amelynek csupán egy része lakott, az sem sűrűn. Kivétel talán a fővárost Male, ahol az ország nagyobb nemzetközi repülőtere is megtalálható - nagy valószínűséggel ide fogunk érkezni. A turistákat innen kisebb-nagyobb repülőgéppel - sokszor vízre leszállni képes hidroplánnal - vagy gyors hajókkal viszik ki a szigetekre, a szafarira érkező búvárok a legtöbb esetben itt szállnak a hajójukra. A hófehér korallhomokból képődött szigetek 26 atoll köré tagozódnak, az ország legmagasabb pontja is csupán néhány méter, így sajnos a felmelegedés során megemelkedő tengerszint komolyan veszélyezteti a szigetország létezését, néhány tudományos kutatás csupán egy évszázadot jósol a térségnek.

A szigeteknek ipara gyakorlatilag a halfeldolgozásra korlátozódik, és mezőgazdasága sem túlzottan erős - kivétel talán a kókuszdió, amelyet exportálnak is - , így szinte mindenből behozatalra szorul. Ebből adódóan az árak meglehetősen vaskosak, olcsón bevásárolni nem itt fogunk. Hasonló módon a kézművesség sem igazán különleges, az emberek főleg halászattal, mezőgazdasággal no és persze turizmussal foglalkoznak, így autentikus emléktárgyat se biztos, hogy innen viszünk haza.

Turizmus

A lakosság muszlim vallású, ami némileg korlátozhatja a turista lehetőségeit.
Az egyik legtöbbeket érintő korlátozás az alkohol tilalom. A reptéren átvilágíthatják a csomagot, és ha alkoholt találnak benne, az elkobozzák. Szerencsére az átvilágítás nem mindig történik meg, elképzelhető, hogy lassan rájöttek az ország irányítói, hogy jobb a turistákat nem "vegzálni", ennek ellenére azért készüljünk erre fel. Hasonló módon a településeken se feltétlen találunk alkoholt, viszont a hotelekben, szafarihajókon hozzáférhető a természetesen import sör, bor vagy tömény ital. Magyar búvárok között terjed az az érdekes tudományos megfigyelés, hogy felületes szemlélő számára megfelelő tárolóedénybe helyezve nagy a hasonlóság az icetea és a whiskey, a Cola és az Unicum/Jaegermeister no és persze a pálinka/vodka és az ásványvíz között ... ezzel persze semmire nem buzdítanánk, csupán egy érdekesség.

Emellett amit feltétlen érdemes megjegyezni, hogy a topless vagy a bikini nem engedélyezett, legalábbis olyan helyeken ahol helyi lakossággal találkozhatunk, például nyilvános strandokon. A hölgyek vagy egyrészes fürdőruhát vagy legalább egy pólót viselni kénytelenek ilyen helyeken.

Végül a disznóhúst érdemes megemlíteni, amely a vallásuk szerint tisztátalan állat. Semmi sertésből készült étel nem vihető be az országba, és logikusan ott sem kapható. Szóval a "házikolbi" inkább maradjon ki a csomagból.

Az ázsiai országban mobilhálózat a lakott szigetek környékén nagyjából mindenhol elérhető, sőt elfogadható sebességű a mobil internet is. Akinek szüksége van rá annak javasolt az akár már a reptéren megvehető adatkapcsolatra alkalmas SIM kártya beszerzése, természetesen odafigyelve, hogy az eszközünk képes legyen a Maldív kártyát fogadni. Nagyjából 27 dollár körül 6 GByte adatforgalmat kapunk 2017-ben, ami bőven elég lehet akár egy kisebb baráti társaságnak is, de léteznek némi felárért nagyobbak is. A beszerzés azért is megfontolandó, mert ha nem ingyenes esetleg a szállodában, hajón a net, akkor könnyen elkérhetnek hasonló összeget vagy akár többet is egy sok ember által használt lassú kapcsolatért.

Búvárkodás

Felszerelés tekintetében a meleg víz ellenére a hosszú ruha erősen javasolt (pl. egy 3mm-es), ahogy egy vékony kesztyű is. A terület specialitása az áramlásos merülés, ahol sajnos előfordulhatnak sérülések, ezektől megvédenek minket.
Azért, hogy mi is megvédjük a környezetünket érdemes beszerezni az úgynevezett áramlás kampót. Beakasztva egy halott korall vagy szikla hasadékában úgy tudunk az áramlásban rögzülni, hogy nem taposunk le magunk körül mindent, vagy nem kapaszkodunk - és esetleg törünk le - korallokat.
Életmentő és kötelező kellék a bója 5-10 méter körüli orsóra tekert vékony kötéllel. A sokszor több méter per másodperces sebességű áramlás akár kilométerekre képes elsodorni a búvárt, akit enélkül még sima vizen se könnyű észrevenni, pláne ha még hullámzik is. Ha még nem volt vele dolgunk, kérjük ki oktatónk tanácsát, esetleg menjünk el medencébe gyakorlolni a használatát, ne élesben kelljen vele először megküzdeni. A bójából a zárt verziót javasoljuk, amely a felszínre érve sem enged le és borul el a nyitott társaival ellentétben, a minimális felárat bőven megéri.
Ha már életmentés, manapság elérhető árba kerültek a személyre regisztrálható GPS helymeghatározós vészjeladók, amelyekkel nemzetközi vészfrekvenciát használva jelzik az elsodródott búvárt, de van amelyikkel akár a hajóval is beszélhetünk emellett, hátha nem kell rögtön a partiőrséget riasztani. 
Továbbra is az életmentésnél maradva ne felejtkezzünk el a megfelelő búvárbiztosításról! Egy helikopteres mentés és dekompressziós kezelés igencsak megdrágíthatja az amúgy sem olcsó nyaralásunkat nélküle. Ne feledjük az érvényes búvárorvosi alkalmasságot, előfordulhat, hogy apróbetűs kritérium a biztosítás érvényességéhez a megléte!

Búvárkodni elmehetünk valamely búvárbázissal rendelkező szigetre, de elérhetőek a szolgáltatások színvonalát tekintve szintén széles skálán mozgó úgynevezett szafarihajók is. A szigetek bázisai jellemzően egy-egy térség néhány merülőhelyét nyújtják, amelyek sokszor az amerikai "rögtön perelő" turisták miatt a biztonságos, cserébe nem feltétlen a legjobb merülőhelyeket érik el. Érdemes ezügyben előre érdeklődni, mielőtt befoglaljuk a szállást.

Aki valóban a Maldív-szigetek legszebb helyeit merülné, aki főként búvárkodni szeretne és nem a hófehér homokban heverni, annak a szafarihajó az ideális választás. Ezek a hajók több térséget is bejárnak, ahol garantáltan életreszóló búvárélményekben lehet részünk. Szerencsére ma már magyar utazási irodákon keresztül is elérhetőek akár a szigetek akár a szafarihajók, így semmi nem állhat a fantasztikus nyaralás útjába.
A hajók terén, ahogy a szigetekén is különféle kényelmi szinteket találhatunk, így mindenki megtalálhatja az igényeinek vagy pénztárcájának megfelelő verziót.

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Maldív-szigetek-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 16. Franky 2017 már 22. 14:55  
Háát az az ár tényleg nem egy Hurqhadai , de hát ha az embör fiának oldalkocsija is van, az meg kívánja a fehér homokot.....Olvastam én is az El Ninoról , pont egy kinézett resort szigeten "tarolta" le tavaly a korallzátonyt, de ua. Komodó Manta point-ja, az egész halott korall !  2016 októberi állapot !Amúgy köszönöm a segítséget, s ha van még okosság szívesen látom.
 15. Bunny 2017 már 21. 17:48  
Ezért a mondatért most nagyon útálunk :P
 14. macok 2017 már 21. 12:32  
Bocs sz@r a net itt Komodón.
 13. macok 2017 már 21. 12:30  
Azt hogy a népek hol mit láttak, az mondjuk pont semmit sem ér, mert a dolgok változnak, meg jön néha (pl. Pont maldívra) el-nino. Ettől még nem beszélnélek le semmiről. Bárhol lehet bármilyen érdekes dolog, és Maldív szuper, ha meg tudod fizetni és nem tervezel helyi kis kirándulásokat a helyi látnivalók megnézésére.
 12. macok 2017 már 21. 12:30  
Azt hogy a népek hol mit láttak, az mondjuk pont semmit sem ér, mert a dolgok változnak, meg jön néha (pl. Pont maldívra) el-nino. Ettől még nem beszélnélek le semmiről. Bárhol lehet bármilyen érdekes dolog, és Maldív szuper, ha meg tudod fizetni és nem tervezel helyi kis kirándulásokat a helyi látnivalók megnézésére.
A további 11 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés