»» ««

A víz alatti kormányülés visszhangja

Környezetvédelem

A Maldív-szigeteken búvárfelszerelésben ültek össze a miniszterek, ám van, aki vitatja a tengerszint-emelkedés veszélyességét.

Nagy hírverést csaptak a kis szigetekből álló ország különleges kormányülése körül, amikor az egyébként tényleg búvárkodó elnök, Mohammed Nasheed társaságában a többi miniszter is búvárfelszereléssel merült alá. A hat méteres mélységben lezajlott esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az ország veszélyeztettségére, mert bizonyos vélemények szerint pár évtized múlva a tengerszint emelkedése a szigetek jelentős részének víz alá kerülését fogja okozni. Gyakorlatilag a világ minden pontján beszámoltak az eseményről, néhány dokumentumot is szignóztak a miniszterek, a kormányülésen használt búvárruhákat pedig elárverezték hogy pénzt gyűjtsenek a fontos célra- szóval mindent elkövettek a lehető legnagyobb hírverés érdekében.

Bár kétségkívül van szerepe az ilyen látványos megmozdulásoknak abban, hogy a klímaváltozás veszélyeiről a világ minden pontján hallani lehessen, a Telegraph írása szerint azért nem feltétlenül ennyire kiélezett a helyzet a Maldív-szigeteken. Egy svéd tudós, Dr Nils-Alex Mörner nyílt levélben fordult Nasheed elnökhöz. A kutató évtizedek óta vizsgálja a tengerszint változását, és a nemzetközi INQUA Comission on Sea Level Change (Bizottság a tengerszintváltozásról) elnöke is volt. A szervezet hatszor kereste fel a Maldív-szigeteket 2000 óta, és ő maga is három hónapon át végzett méréseket a szigetvilág minden részén. A kiterjedt tanulmányok szerint 1790 és 1970 között a tengerszint nagyjából 20 centivel volt magasabb a mostaninál, és a mostani alacsonyabb tengerszint stabilnak mondható, és semmi jelét nem mutatja az emelkedésnek. Véleményük szerint a valódi tudományos előrejelzések (tehát nem megbízhatatlan számítógépes modellek) alapján száz év távlatában a tengerszint emelkedése elhanyagolható -ha egyáltalán érzékelhető- lesz.

Erről egyébként maga Nasheed elnök is tudhat, hiszen 2001-ben Mörner professzor felajánlotta, hogy egy televíziós program keretén belül megismerteti a lakosságot kutatásaik eredményével, ám a kormányzat nem engedélyezte a műsor bemutatását. A nyolcvanas évektől az egymást követő vezetők azoknak a véleményét vették figyelembe, akik rosszabb forgatókönyveket vázoltak, és így igyekeztek több támogatást szerezni az országnak. Mörner professzor ezért úgy fogalmaz: "Az isten szerelmére, csökkentse a maldív lakosságra nehezedő lelki terhet", akiknek azzal a tudattal kell együtt élni, hogy veszély leselkedik rájuk, amit teljesen alaptalan elméletek és számítógépes modellek támasztanak alá, nem pedig alapos és kiterjedt mérések és megfigyelések. Véleménye szerint, ha Nasheed elnök komolyan gondolná amit mond, akkor nem szabadna engedélyeznie repülőgépek leszállását az országba és be kellene záratnia a hoteleket. Ám ez az ország legfőbb bevételi forrását jelentő turizmus végét jelentené, tehát inkább a víz alatti kormányüléshez hasonló produkciókat szerveznek a vezetők, és folytatják a házalást a nyugati vezetőknél támogatásért- írja a Telegraph cikke.

Azt biztosan csak egy évszázad múlva fogjuk tudni, hogy eltűnnek-e a tengerben a kis szigetországok, de egyelőre úgy fest, nem csak a probléma megoldásának mikéntjében, hanem magának a problémának a létezésében sem értenek egyet a különböző szakértők.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Bunny 2009 okt 27. 09:07  
Várjuk meg, amíg jég lesz rajta, és természetesen a mentességük folytán nem fogjuk őket kötelezni semmire ... ej, de jó dolog álmodozni!
 5. buborek 2009 okt 27. 07:05  
VÉGRE! Itt a jó megoldás Magyar honban is. Csak át kell venni.  Víz alatti Parlamenti ülés!!! Én egy Budapest közeli tavat javasolnék, természetesen most a téli időszakban, s kötelezővé tenném az ülést mindegyikőjüknek. Aki nem megy, ki van rúgva. A történet tovább gondolását a forumozókra bízom. Üdv a Krkről.
 4. vizidino 2009 okt 26. 16:38  
"amit teljesen alaptalan elméletek és számítógépes modellek támasztanak alá, nem pedig alapos és kiterjedt mérések és megfigyelések"

Vagy a hozzászóló úr hülye, vagy valahol az újságírás folyamatában veszett ki az értelem ebből a kijelentésből. A megfigyelések a jövőre vonatkozóan ugyanis csak elméletek ill. modellek segítségével adhatnak információt...
 3. áááááávadász 2009 okt 26. 09:48  
már csak azt kéne tudni, hogy Dr Nils-Alex Mörner kutatásait milyen érdekcsoportok finanszírozták.
nem lepődnék meg, ha a olaj kitermelő/értékesítő társaságok állnának a háttérben, akiknek nagyon nem mindegy, hogy minkor kezdünk el tettek szintjén is komolyan foglalkozni ezzel a problámval.

 2. Bunny 2009 okt 26. 09:16  
Hát egyrészt lehet tényleg arra megy a játék, hogy minél több támogatást összevadászni, másrészt meg az északi sarkon lassan teljesen elfogy nyáron a jég, szóval nekem azért ne magyarázzák, hogy nincs hatása a felmelegedésnek. De az biztos, száz év múlva okosabbak leszünk, lehet magyarországnak ismét tengerpartja lesz (ok, némi túlzással)?
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés