»» ««

Merülések Guadeloupe szigeten

Utazási élmények
3/3. oldal

A roncsmerülések feldobták a túrát

Azt hiszem, a két fénypont a két roncsmerülés volt. A Franjack nevü 50 méteres hajót egy vihar rongálta meg, utána süllyesztették el mesterséges zátonynak. A hajócsavar 23 méteren volt, tehát kifejezetten könnyű merülésnek számít. Az eltelt két évtized alatt benőtték a szivacsok, sok élőlény él rajta, itt-ott még be is lehetett nézni. Nagyon jó hely, bármikor szívesen visszamennék.

Az Augustin Fresnel II szintén mesterséges zátony. 30 méteren van, jobban oda kell figyelni, de ez is érdekes roncs, több és nagyobb beúszható hellyel. Noha nem egy történelmi jelentőségű roncs, egy merülést mindenképpen megér. Talán pár év múlva még szebb lesz, amikor végképp birtokba veszi az élővilág.

A meleg víz mellett szerettük a merülések könnyűségét, nem kellett mélyre menni a látnivalókért, nem voltak erős áramlások. Az időnket se szabták szűkre, és a rutinos búvárokat hagyták önállóan merülni. Alapvetően jó élményeket szereztünk. Ráadásul Malendure öblében ahol a bázisok vannak, jópár teknős él. Csak be kell úszni sznorival a partról és felbukkannak a tengeri füvet falatozó zöld teknősök.

A többi túra közül érdekes a már fent említett tengeri emlős túra- mi például azt figyelhettük fél órán át, ahogy több tucat úszkál a hajónk körül. Érdemes mangrove-túrára is elmenni, ezek az élőhelyek nagy jelentőséggel bírnak és Guadeloupe körül szigorúan védettek.

Ezen túl pedig érdemes belelazulni a kellemes karibi hangulatba. Nem rossz élmény egy üveg helyi sörrel a kezünkben a saját teraszunkon élvezni a naplementét, miközben esetleg egy kolibri szálldos az előttünk levő bokor körül. Ilyenkor arra gondol az ember, bizony nagy hiba legyinteni a Karib-tengerre mint úti célra. Nem pont olyan búvárélményt ad mint Ázsia vagy a Vörös-tenger, de azért itt is jó búvárkodni, ráadásul ezer más dolog van, amiért felejthetlen lesz egy utazás például Guadeloupe-ra.

GR

Minden információt Guadelope-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. rezgaras 2016 aug 22. 22:34  
Egy pár adalék:
1./ Valóban euróval lehet fizetni, az árak kb. 10-20%-kal drágábbak (!), mint Franciaországban. Minden, a kenyér és a tej is. Kivéve a cukor és a rum!
2./ A rumot érdemes kipróbálni! Teljesen más, sokkal jobb, mint amit mi rumnak ismerünk. Finom ital a mindenütt kapható rumpuncs is, a "planteur".
3./ A strandon lévő éttermek olcsóbbak, 10-15 euróért lehet ebédelni (ital nélkül). Az európai jellegű éttermek viszont elég drágák. A kaja finom.
4./ Az utikönyv leírja Guadeloupe változatos eredetű lakosságát, de a gyakorlatban ebből csak két csoportot látni: a bevándorolt franciákat és a helyi négereket, akiket a franciák kreoloknak hívnak. ők is franciául beszélnek, van egy kis akcentusuk, de jól érthetően. Sokan beszélnek angolul is, hiszen a többi karib szigetről érkező látogatók angolul tudnak. A kreolok nagyon barátságosak, közvetlenek. Ha betérünk egy étterembe, biztos megkérdezik, hogy jót fürödtünk-e és jól érezzük-e magunkat.
5./ A szigeten a fővárost leszámítva nem létezik bűnözés! Igen, nem létezik! Ha egy nyitott autóban az ülesen hagyjuk a pénztárcánkat, ott lesz egy nap múlva is. Hacsak egy turista el nem viszi. Borravalót sem adnak, bár mostanában a francia látogatók elkezdték rászoktatni a helyieket. De ha nem adunk, senki sem sértődik meg. (mondjuk Párizst leszámítva Franciaországban sem kötelező)
6./ A búvár központok fel vannak készülve az olyan kuncsaftokra, akiknek a papírjaikon kívül semmi felszerelésük sincs, ilyen a többség. Igazi búvárruhára nincs szükség, shortyban merülnek. Viszony shorty nélkül, egy szál gatyában tilos! Általában a csoportban csak a guide-nak van búvárkomputere.

Merülőhelyek

Tuna farm

Malta

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merülésnyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés