»» ««

Merülések Guadeloupe szigeten

Utazási élmények
1/3. oldal

Egy kis Franciaország a Karib-tengeren, ami ideális helyszín egy jó búvártúrához.

Villa kilátással a Karib-tengerre

A magyar búvárok jelentős része számára a Karib-tenger ismeretlen terület. Tudjuk jól, hogy a nemzetközi búvárturizmus egyik fontos helyszíne, de ha már egzotikus helyre tervezünk utat, az ellenkező irányba indulunk. Dél-Kelet-Ázsia divatos országai nagyjából hasonló távolságra vannak, ám látványosak és viszonylag megfizethetőek, nem csoda hogy annyira népszerűek.

Az emberben viszont ott motoszkál, mit nyújt a sokszínü kultúrájú Karib-térség? Néha csak egy kis lökés kell, és máris megindulhat a szervezés. Az Air France akciós repjegyára volt az, ami után elkezdtünk a francia karib szigetekben gondolkodni. A kiválasztott végül Guadeloupe lett.

Az ok egyszerű: itt található az egészéges élővilággal, szép merülésekkel kecsegtető Cousteau Tengeri Nemzeti Park. Az interneten gyorsan kideríthető hogy a júliustól novemberig tartó esős évszakot érdemes elkerülni. Nagyon ingadoznak az árak, a legolcsóbb szállások és a legkevésbé zsúfolt strandok májusban, a holtazezonban várnak, amikor még kiváló az időjárás, a víz pedig 28 fokos.

Talán nem annyira meglepő, de a magyar búvárok gyakran összekeverik Guadalupe és Guadeloupe szigeteket. Előbbi Mexikóhoz tartozik, a Csendes-óceánban található és a fehér cápás merülésekről híres. Utóbbi viszont francia sziget a Karib-tengerben, a Kis-Antillák egyike. Mivel a kettő között a távolság több ezer kilométer, igazi világcsoda lenne, ha egy cápa Guadalupe szigete mellől feltűnne Guadeloupe közelében- aki fél a ragadozóktól, az utóbbi helyet válassza. Azt, hogy francia szigetről beszélünk, annyira komolyan kell venni, hogy ma is Franciaország része, tehát nem csak franciául beszélnek, de tulajdonképpen az Európai Unióhoz tartozik, a pénznem is euro. Sok más karibi szigettel szemben a francia területek nem nyerték el önállóságukat, ám jómódjukat látva ezt talán nem bánják annyira.

Az írás a következő oldalon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. rezgaras 2016 aug 22. 22:34  
Egy pár adalék:
1./ Valóban euróval lehet fizetni, az árak kb. 10-20%-kal drágábbak (!), mint Franciaországban. Minden, a kenyér és a tej is. Kivéve a cukor és a rum!
2./ A rumot érdemes kipróbálni! Teljesen más, sokkal jobb, mint amit mi rumnak ismerünk. Finom ital a mindenütt kapható rumpuncs is, a "planteur".
3./ A strandon lévő éttermek olcsóbbak, 10-15 euróért lehet ebédelni (ital nélkül). Az európai jellegű éttermek viszont elég drágák. A kaja finom.
4./ Az utikönyv leírja Guadeloupe változatos eredetű lakosságát, de a gyakorlatban ebből csak két csoportot látni: a bevándorolt franciákat és a helyi négereket, akiket a franciák kreoloknak hívnak. ők is franciául beszélnek, van egy kis akcentusuk, de jól érthetően. Sokan beszélnek angolul is, hiszen a többi karib szigetről érkező látogatók angolul tudnak. A kreolok nagyon barátságosak, közvetlenek. Ha betérünk egy étterembe, biztos megkérdezik, hogy jót fürödtünk-e és jól érezzük-e magunkat.
5./ A szigeten a fővárost leszámítva nem létezik bűnözés! Igen, nem létezik! Ha egy nyitott autóban az ülesen hagyjuk a pénztárcánkat, ott lesz egy nap múlva is. Hacsak egy turista el nem viszi. Borravalót sem adnak, bár mostanában a francia látogatók elkezdték rászoktatni a helyieket. De ha nem adunk, senki sem sértődik meg. (mondjuk Párizst leszámítva Franciaországban sem kötelező)
6./ A búvár központok fel vannak készülve az olyan kuncsaftokra, akiknek a papírjaikon kívül semmi felszerelésük sincs, ilyen a többség. Igazi búvárruhára nincs szükség, shortyban merülnek. Viszony shorty nélkül, egy szál gatyában tilos! Általában a csoportban csak a guide-nak van búvárkomputere.

Merülőhelyek

Rocky Point (island #7)

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés