»» ««

Uszonyosúszó OB hírei

Szabadtüdős

A múlt hétvégén megrendezett Uszonyosúszó Országos Bajnokság eredményeiből szemezgetünk.

Kanyó Dénes "százados" lett

A magyar uszonyos és búvárúszás ikonikus alakja az egri országos bajnokságon megszerezte a 100. magyar bajnoki címét. A szegedi Kanyó Dénes első országos bajnoki aranyát 1989-ben szerezte, a legutóbbit pedig az elmúlt hétvégén Egerben megrendezett ob-n.

"Külön öröm számomra, hogy a századikat a tanítványaimmal együtt, a 4x200-as felszíni váltóban nyertem" - mondta Kanyó Dénes.

A klasszis közben gőzerővel készül a világbajnokságra, így az egri országos bajnokság remekül illeszkedett az edzésprogramjába. "Egy hónap múlva Görögországba utazunk a vb-re, ahol közel kerülhetek a Világjátékok-kvótához. Jó formában vagyok, és bízom benne, hogy a jövő évi Világjátékokon is ott lehetek" - tette hozzá Kanyó Dénes.

A nem olimpiai sportágak versenyzőinek mindig a nyári ötkarikás játékokat követő esztendőben rendezik meg a Világjátékokat. A 2017-es seregszemle a lengyelországi Wroclawban lesz. Az augusztusban immár kerek 40. életévét betöltő Kanyó Dénes számára ez lehet pályafutása negyedik Világjátéka.

Károlyi Csilla: visszatérés OB-aranyakkal

Két országos bajnoki címet nyert a hétvégén Károlyi Csilla az uszonyosúszó ob-n. Az orosházi búvárúszó tagja a vb-csapatnak is, és célja, hogy kijusson élete negyedik Világjátékok eseményére.

"Évek óta nem volt országos bajnoki címem, most viszont kettőt is sikerült szereznem" - büszkélkedett Károlyi Csilla az ob-t követően, ahol a 100 és a 200 méteres felszíni úszásban diadalmaskodott. A 27 esztendős sportoló emellett egy ezüstöt és egy bronzot is begyűjtött.

Az orosházi születésű sportoló az Eötvös DPSE színeiben kezdett úszni, és bár TF-es tanulmányai Budapestre szólították, továbbra is az orosházi klub színeiben száll vízbe. Eddigi legnagyobb eredményének 2009-es világbajnoki címét tartja, amelyet 100 méteres uszonyos gyorsúszásban szerzett. Azt követően azonban át-, illetve visszaváltott a felszíni úszásra.

"Azért is értékelem nagyra az eredményeimet, mert nekünk Orosházán sosem voltak igazán adottak a jó körülmények, nem volt fedett uszoda sem, itt Pesten pedig magamnak kellett végigcsinálni a felkészüléseket. Ezért is érzem, hogy különösen nagy teljesítmény, legalábbis számomra, hogy ilyen körülmények között sikerült elérnem."

A büszkeségre Károlyi Csillának minden oka meglehet, hiszen az elmúlt két évben nem versenyzett világszinten, inkább csak edzegetett, az idei szezon mégis remekül alakul. Azért tért vissza, hogy kijusson a jövő évi Világjátékokra, amelyik már élete negyedik ilyen rendezvénye lenne. Még 15 évesen jutott ki a 2005-ös duisburgi Világjátékokra, majd ott volt 2009-ben Tajvanon és 2013-ban Caliban is.

"Ha az uszonyosúszás olimpiai sportág lenne, akkor ez már a negyedik olimpia lenne, hiszen a Világjátékok is négyévente van. Úgy érzem, most vagyok életem formájában, az elért eredményeim is ezt bizonyítják, és még nem érzem magam öregnek hozzá."

A görögországi világbajnokságra Károlyi Csilla 100 és 200 méteres felszíni úszásban teljesített szintidőt - mindkettőben egyéni csúcsot ért el, ráadásul 200-on megjavította az országos rekordot is. A vb-n is egyéni csúcsokat vár magától, a hosszabbik távon döntőbe jutást és ötödik-hatodik helyezést remél, valamint meggyőződése, hogy a 4x100-as női váltó képes lesz kivívni a Világjátékokon való részvételt.

Senánszky Petra három világcsúcsot úszott az OB-n

Három versenyszámban is megjavította a világcsúcsot Senánszky Petra a hétvégén Egerben megrendezett Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Uszonyosúszó Országos Bajnokságon! A kétnapos OB-n számos országos rekord született, miután mindhárom korosztályban dőltek meg csúcsok.

Senánszky Petra az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban 21.01 másodpercet úszott, ezzel saját korábbi világcsúcsát (21.26) írta át. A magyar klasszis tartotta világrekordot 100 méteren (46.65) is, amelyből Egerben több mint egy másodpercet(!) faragott le, és végül 45.21 mp-es, fantasztikus idővel csapott célba. Az uszonyos gyorsúszás 200 méteres távján az eddigi legjobb időeredmény (1:43.43) az orosz Szimonova nevéhez fűződött, a bombaformában lévő Senánszky azonban 1:42.64-es úszásának köszönhetően immár valamennyi távon világcsúcstartónak mondhatja magát!

A tavaly három világbajnoki címet nyert debreceni versenyző teljesítményével jó úton halad idei célja, az újabb triplázás felé. Szereplése azért is biztató, mert a június végi görögországi vb lesz a nem olimpiai sportágak legnagyobb eseménye, a 2017-es Világjátékok kvalifikációs viadala.

[ MBSZ ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés