»» ««

Márciusi forduló eredménye, értékelése

Fotózás
3/3. oldal

Ebben a hónapban ismét van egy "amatőr" értékelőnk, most Szabó Tamás vállalta magára a terhet. Lássuk az ő véleményét a képekről!

istvanv - Precontinent
Tetszik, hogy a fotós korrekt módon állította be a fehéregyensúlyt. Talán érdemes lett volna kicsit még mélyebbre ereszkedni és picit messzebbről és jobbra tolva a főtémát megfotózni a roncsot, több felszínt belekomponálva a képbe, mert így most zavaró, hogy kicsit "kilóg" alul a mesterséges zátony. A fotós búvár talán dob egy kicsit a képen, de nagyon a kompozíció bal felső sarkába került, illetve érdemes odafigyelni arra, hogy a fotón nem mutat jól a szabadon lifegő nyomásmérő és más lógó felszerelési tárgyak, valamint a "gazdátlan" levegőoszlopok. A papagájhal szépen szembefordult a fotóssal, de ennek dacára, számomra inkább zavaróan hat.
elche - Cím nélkül
A roncs hozzánk közelebb eső (amúgy nem túl látványos) része, szépen meg van világítva a természetes fénnyel, de sajnos a felszín a kép bal-felső területén már a kelleténél több fényt kapott, beégett. Talán ezt próbálta kompenzálni a fotós azzal, hogy fekete-fehérré konvertálta a fotót. Lehetne kicsit tágabb a vágás a jobb oldalon és a kép tetején. Nem könnyű jó "modelles" fotót készíteni és szerintem ez sem az. Hiába próbálja összezárni kezeit-lábait, egyenesen tartani magát a modell, ez a felvett pozíció nem természetes és nem is esztétikus. Talán jobb lehetne, ha vízszintesebb tartást vett volna fel és combtájéktól lefelé nem lógott volna bele a roncsba. A roncs mögötti "idegen" búvár alig látszik ugyan, de azért zavaró.
Thomasbuvar - Cím nélkül
Izgalmas pillanatot örökített meg a fotós. Cápával találkozni mindig nagy élmény, viszont ritkán adódik meg ilyen alkalmakkor a lehetőség a jól átgondolt, tudatos komponálásra és gépbeállításra. Sajnos ez a kompozíció sem igazán jó. Pozitívum, hogy szemből sikerült megörökíteni a halat. Zavaró a háttérben a felszínen úszó hajó sötét foltja, a kalauzhalak keszekuszasága, illetve hogy a cápa farokúszója alatti példány szinte kilóg a képből. A színek nem szépek és túlszaturáltak.
Bruton - Fényben úszó
Szeretem az édesvízi fotókat. Nem könnyű jó képet készíteni a gyakran zavaros, "szmötyis" vízben. Itt sokszor jól jöhet a belső vaku használata helyett a természetes fénnyel való megvilágítása a témának, manuális fehéregyensúly állítása mellett, illetve külső vakuhasználatnál a tudatos, precíz vakuállítás. A békés halakról, - mint jelen esetben a pontyról - még bonyolultabb jó fotót készíteni, mert nem nagyon engedik közel magukhoz a fotóst. Ez a kép láthatóan egy felszín közelében napfürdőző egyedről készült. Jó, hogy a főtéma átlós elrendezésű, de így oldalról megfotózva nem izgalmas és sajnos kevés a hely a hal feje előtt. Amúgy is kicsit szűk a képkivágás és az élességállítás, ami az élőlény szemén kellene hogy legyen, nem tűnik kifogástalannak. Zavaróak a lebegő részecskék okozta elmosódott foltok. Ezeket az utómunkánál hatékonyan el lehet távolítani. A villódzó fénypászmák érdekessé teszik a képet, de sajnos a halra eső megtörő fény túl erős, beégett.
csergezerge - fényjáték
Izgalmas sziluett-fotók készíthetők olyan helyeken, mint ahol ez a kép is készült. Gyönyörűek tudnak lenni a beszűrődő fénypászmák. Sajnos ez a fotó több ok miatt sem lett jó. A modell nagyon középre lett helyezve és túl közel van az objektívhez ahhoz, hogy a néző számára ne hiányozzanak az arc részletei. Feltételezem, hogy a búvár tökéletesen képes lebegni, de fotózáshoz ez a tartás, illetve pozíció nem előnyös. (A lelógó nyomásmérőt már említettem korábban.) A háttér túl világos és nem szépek a színek, árnyalatok, illetve helyenként be is égett a kép.
Bunny - Elhagyatva
Ez egy elfogadhatóan kontrasztos fekete-fehér roncsfotó, de még így sem elég kontrasztos. Fekete és fehér helyett inkább a szürke árnyalatok dominálnak. Erre érdemes a konvertálást követően odafigyelni és utómunkával "feltúrbózni". A szerző a képhez mellékelt leírásában helyesen tartja problémának, hogy túl szűkre sikerült a kivágás, de nekem inkább a roncs alatt hiányzik a tér, illetve én felül kevesebbet hagytam volna. Talán ez esetben is lehetett volna kicsit még lejjebb ereszkedni és onnan megfotózni ezt a roncsot. Egy megfelelő helyen elhelyezkedő modell javíthatná a kép megítélését.
Btomi33 - A megfelelő merülőtárs :-)
A manta, a cápához hasonlóan izgalmas, irigylésre méltó téma. Manuális fehéregyensúly állításával elég jól sikerült visszaadni a szerzőnek a színeket. Nagyon jó, hogy szemből és alsó perspektívából fotózta meg az alkotó a "nagyvadat", viszont a búvárokat ki kellett volna zavarni a képből! Ennyi búvárt lehetetlen kordában tartani! Egyik erre csámborog, a másik amarra úszik. Van aki az aljzaton kapaszkodik és olyan is, aki kitakartatja magát a főtémával, vagy a kép alsó szélével... J Ezek nem válnak a fotó javára, sajnos. Nagy csoportban való merülésnél igen nehéz letisztult kompozíciót létrehozni.
macok - A maszk
Meglehetősen nehéz feladat a látványosan pulzáló, folyamatosan mozgó, örvénylő halraj megjelenítése fényképen. Megítélésem szerint ezt most nem is sikerült megoldani, de legalább van miért újrapróbálni... Törekedni kell, hogy a halgömb teljes egésze rajta legyen a fotón és a kép szélei ne csonkítsák az alakzatot. Ne legyenek ekkora különbségek árnyalatokban. Itt a kép bal felső része szinte már beégett (tudom, hogy ott a napkorong, de lehetne sokkal szebb), a jobb alsó rész meg túl sötét lett. Persze ha a felhőből úszna felénk egy cápa, vagy esetleg delfin, mindjárt izgalmasabb lenne a kép a szemlélő számára, de így kicsit unalmas.
Garfield33 - Ne foss, nem bántalak!
Jól használta a fotós a természetes fényeket, jó a fehéregyensúly állítás (vagy szűrőhasználat). Az átlós elrendezés és a szemből-oldalról fotózása a barrakudának, izgalmassá teszi a képet. Talán még izgalmasabb lehetne, ha picivel még mélyebbről-, alsóbb perspektívából-, még jobban szemből sikerült volna megörökíteni a halat. Talán egy nagyon kicsivel feljebb komponálva a főtémát (felette kevesebb, alatta több teret hagyva), még jobban uralná a teret a ragadozó, ezzel még több feszültséget árasztva növelné a néző számára az élményt.
drkt - Cím nélkül
Íme egy újabb izgalmas nagyvad! Sajnálatos, hogy nem sikerült a teljes testet belekomponálni a képbe, kár a megcsonkított farokúszóért. Itt is növelné a néző számára az izgalmat, ha alsóbb perspektívát sikerült volna találni. Az élességállítás sem tűnik tökéletesnek (talán opálos, zavaros lehetett a víz, ilyenkor megfelelő kontraszt hiányában, nehézkes az autófókusz működése). Az utómunka során a cápa hátúszója feletti, elmosódott lebegő részecskét is érdemes lett volna eltávolítani, illetve egy leheletnyit visszavenni a bíbor árnyalatból.
longimamus - Cím nélkül
Dicséretes, hogy a hal csonkítás nélkül rákerült a fotóra, sőt a haladási irányát figyelembe véve, még némi tér is maradt előtte. Persze azzal, hogy oldalról lett megfotózva a téma, dokumentációs jellegűvé vált a kép. Sajnos a színek (a "tompakéket" leszámítva), a kontraszt és az élénkség teljes egészében hiányoznak a fotóról. Tanulságos példa ez arra, hogy automata üzemmódban milyen gyenge eredményt tudunk csak elérni gépünkkel víz alatti fotó készítésénél. Szebb képek készítéséhez előbb vagy utóbb el kell felejteni az "AUTO" üzemmódot és kameránkon nekünk kell tudatosan beállítanunk az adott körülményekhez leginkább megfelelő értékeket. Az utómunka is rengeteget tud segíteni és egy ilyen nyers képből csodákat nem tudunk ugyan csinálni, de kicsit emészthetőbbé tudjuk tenni a művünket.
Beige - Dolin
Sajnos pozitívumot nem tudok a képről írni, pedig igyekszem ám nagyon... Egy zavaros, gyenge, talán életlen kompozíció, egy olyan roncsról, amit elég sokan megfotóztak már jól. Oké, hogy ez egy részlet csupán, hiszen kevés lehetett a kompakt optikájának látószöge, de akkor próbáljunk meg kevesebbet belekomponálni a képünkbe. Talán szerencsésebb lett volna közelebbről, szűkebben megfotózni a kormányoszlopot. Az utómunkával tudunk- és kell is javítani a kontraszton!
Alex75 - Menekülés
Egy kezdő fotós első próbálkozásának tűnő alkotás, ami persze nem akkora baj, hiszen el kell kezdeni valahol... Annak ellenére, hogy a felszín közelében készült a fotó, megint csak az "AUTO" üzemmódnak köszönhetően színtelen a kép, pedig ebben a kis mélységben nem jelentős még a színek szelektív elnyelődése. Ilyenkor segíthet a "víz alatti üzemmód"-ja a kameránknak, ha van rajta ilyen (halacska ikon a Canon-nál). Jó szolgálatot tehet egy speciális piros szűrő (magic filter), vagy a fehéregyensúly eltolása a melegebb színtartomány irányába. Amit viszont érdemes már a kezdeti próbálkozások legelején megjegyezni, hogy van néhány komponálási alapszabály , melyek egyike, hogy elúszó, menekülő halakat, élőlényeket csak nagyon indokolt esetben fotózunk, ez pedig nem tűnik annak.
Fefe - Go to the Heaven - Mennybemenetel
Egy újabb fekete-fehér roncsról készült fotó, ötletes címmel. A forduló fekete-fehér képei közül ennek a színbeállítása, kontrasztossága, expozíciója tetszik leginkább, de szelektív színállítással én még erősítenék egy árnyalatnyit a feketén és a fehéren. Lehetne egy nagyon picit tágabb a képkivágás, hogy a kép széle ne metsszen bele a főtémába a bal oldalon. A fotón szereplő búvár, gondolom kéretlenül úszott bele a kompozícióba. Ennek megfelelően nem is tűnik modellnek. Sem a tartása, sem a pozíciója nem előnyös, de mégis ad egy egyensúlyt a teljes képnek. Azzal meg, hogy úszik a fény felé (gratulálok a szépen kivitelezett napkoronghoz), tényleg asszociál a néző a címben szereplő "mennybemenetelre".


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 32. Darth-Digilog 2016 ápr 26. 16:47  
Csak linkeket kapok egyébként, sorszámokkal. Így egyértelmű melyik képről írok. Van egy csomó kép amihez semmit nem ír hozzá a szerző, bonyolultabb lenne mindig körülírni, hogy biztos ne más képhez csatolja végén a szöveget Bunny úr.
 31. Garfield33 2016 ápr 24. 11:57  
Amúgy a héten irigyellek.
Kevés munka, de az összes képet jól meg lehet kritizálni. Még a leendő nyertest is.
 30. Garfield33 2016 ápr 24. 11:54  
Értem.
Szóval a névsort kapod  :)

Így még megtisztelőbb, hogy sokszor egész jókat írsz a képeimről.  
 29. Darth-Digilog 2016 ápr 24. 11:34  
Mit küldene!?
Pénzt! Of course!
Havi 10 forintot kapok, hogy szidjam a képeid. Pedig mondtam Bunnynak, hogy csak élvezetből szívesen megcsinálom és nagyon meg sem kell erőltetnem magam, mert a lehetőségeket a kompozicíóiddal kegyesen mindig nyújtod is nekem, de ő ragaszkodott hozzá, mert ha máshogy nem is, de legalább így részt akar venni a te fikázásodban. Szóval az összeg bár jelképes, de a cél annál nemesebb!!! :-) :-) :-)
 28. Garfield33 2016 ápr 21. 20:04  
Nem iteltem
Gyanusitottam
Alaposan
A további 27 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés