»» ««

Márciusi forduló eredménye, értékelése

Fotózás
2/3. oldal


Először tehát következzen Előd László értékelése a márciusi képekről:

istvanv - Precontinent
A Precontinent II nagyon látványos víz alatti építmény Szudánban. Így felülről fotózva azonban semmit nem mutat, csak egy nagy formátlan valami, korallal benőve. Még a kép alsó részén meg is lett vágva. Ha be akarunk mutatni valamit a víz alatt, nem árt ha nagyjából kivehető mire is használták, hogy legyen "értelme" a képnek, és persze az esztétika is nagyon fontos. Ha érdekel a fórumra szívesen rakok fel jobb képeket, és valószínűleg mások is fognak tudni érdekesebb képeket bemutatni erről a témáról.
elche - Cím nélkül
Mint a Precontinent II-nél, a hajó formája nem igazán látható a képen, a "felakasztott kolbász" azaz a modell pedig tényleg úgy lóg szegény, mint ahogy az általam jelzőként használt hústermék. Nekem is néha így sikeredik egy-egy modell felvétel, akkor használjuk ezt a "szakmai" kifejezést. Amúgy egy általános szabály: ha nem a modell a főtéma, akkor csak a háttérben, kicsiben legyen látható a sziluettje. Ha túl hangsúlyos, mint ezen a felvételen, akkor a néző nem fogja tudni mit akart ábrázolni a képen a szerző. Beszéljünk meg mindig fontos kézjeleket még a szárazon a modellel: lejjebb, feljebb, jobbra, balra, távolabb, közelebb, zárt láb, nyújtott láb, modell dőlésszög, lámpa jobbra, balra le, fel világítson stb..
Thomasbuvar - Cím nélkül
Nekem hiányzik a cápáról a vaku megvilágítás, plakatívabb lenne, több részlettel. A bal oldalon belógó hajó alja zavaró a képen, cápát szeretnék a nyílt tengerben látni , ahol ő az úr és nincs ember aki oda merészkedne. Egyébként nem rossz felvétel, szépen szemtől szembe közelről fotózva, megfelelő mennyiségű kísérő hallal, ritka pillanat.
Bruton - Fényben úszó
Az egyetlen dicsérhető dolog, ami eszembe jutott ezzel a képpel kapcsolatban, hogy a szerző nagyon megtanulta az átlós elrendezés fontosságát. Hasonlóan fontos szabály a több előtte, mint mögötte, azaz hagyjunk helyet az élőlénynek, hogy legyen hova úsznia. Nem maradt az orra előtt semmi hely. A víz átlátszatlan, semmilyen, inkább halhatározóba való felvétel.
csergezerge - fényjáték
Ha fényjátékot szeretnénk mutatni, akkor egy kicsit ha kontrasztosabbra húzzuk a képet egy megfelelő feldolgozó programmal, sokkal mutatósabb lesz. A modell ha sziluett, akkor legyen sziluett, ne legyen kicsit megvilágítva, ugyanakkor a nagy része mégis sötétben. Ami még szintén nagyon fontos, hogy a modell az modell és nem egy arra úszó búvár. A búvárok csúnyán úsznak, nem esztétikusak. Minél több a merülésük, annál lazábbak és nem szépségversenyre hajtanak, hanem a kis levegőfogyasztásra, a kezdők pedig kapálóznak jobbra-balra.
Bunny - Elhagyatva
Ha azt a címet adjuk egy képünknek, hogy elhagyatva akkor ne legyen búvárok millió buborékjával tele a kép a hajó háta mögött. Egyébként is a roncs fotó nagy szabálya, hogy elhagyatva merüljük. Beszéljük meg a csapattal, menjünk oda mindenki előtt nagyon korán, azaz oldjuk meg valahogy, hogy tényleg csak mi legyünk a roncsnál. Ha ez nem megoldható, fotózzunk részleteket, bármit, de belogó búváruszonyokat, buborékokat soha! Egyébként a kép tényleg nagyon szűk, szerintem konkrétan az alja a képnek hiányzik.
Btomi33 - A megfelelő merülőtárs :-)
A vaku hiánya nekem ezen is nagyon szembetűnő, vannak kiégett részei a mantának, miközben szürkeségbe burkolózik a nagyobbik része. Vakuval megtehettük volna, hogy a hátteret sötétebbre exponáljuk és akkor jobban kiemeljük a témánkat. A búvárok természetesen szörnyűek, kapaszkodnak a talajba, az egyik belelóg még a mantába is, én még emlékképnek sem szoktam ilyet megtartani.
macok - A maszk
Gondolom a szerző is csak egy erényt látott ebben a képben, hogy a halraj valamiféle maszkot alkot. Az ilyen képeket sokszor úgy turbózzák fel, hogy kontrasztos fekete-fehér képet csinálnak belőlük és akkor nem csak jobban jön ki a forma, hanem hangulatában is művészibb lesz a felvétel.
Garfield33 - Ne foss, nem bántalak!
Ha nem láttam volna Bumbitól, de elsősorban Selmeczi Dániel úrtól messze jobb barrakudás képet, akkor azt mondanám, hogy milyen szerencsés találkozás. Ha nem is a legjobb helyszínen, nem is túl izgalmas pozícióban, de azért tényleg ritka találkozás eredménye ez a felvétel. Sajnos sokkal jobbak az említett felvételek, ezért inkább csak az marad meg bennem, hogy a kép alapján nem tojtam be, nem elég erős a kép, nem érződik a veszély, olyan mintha egy keszeg lenne lefotózva.
drkt - Cím nélkül
Olyan téma, amihez így totálban nem is kell vaku. Kellene viszont tisztább víz, jobb környezet. Sajnos a farka vége is meg van vágva. Gondolom nem volt elég nagy látószögű objektív és ezért messziről kellett fotózni, aminek az eredménye, hogy nincsenek részletek, az opálos víz még opálosabbnak tűnik. Mindenesetre ritka találkozás megörökítése.
longimamus - Cím nélkül
Víz alatti fotózásnak azt nevezem, ami általában a témától 5-70 cm között történik. A 10 méterre láttam egy mantát és odairányítva a gépet megnyomom az exponáló gombot, az számomra semmilyen szinten nem meríti ki a fotózás fogalmát, az egy eldicsekedhetemhogyláttamilyetis dokumentum. Nincs is vele semmi baj, főleg ha az ember még kezdő vagy olyan téma kerül elé amilyet még soha nem látott és/vagy nagyon ritka. Csak fotóversenyen ne haragudjon meg érte, ha csúnyán leszólják az ilyen típusú dokumentumot.
Beige - Dolin
Szegény Dolin azért nem szerencsés választás, mert egyike annak a témának, amit a magyar búvárok az oda szervezett versenyek miatt agyon fotóztak. A roncsokhoz pedig 99%-ban halszem objektívet érdemes használni, de mindenképpen ultra nagy látószögű objektívet. Bár a vaku sokat tud segíteni általában ebben a témában is, de kétség kívül az egyik olyan típusú téma ami sokszor megél villanócsövek nélkül is. A gép csekély lehetőségei nem segítettek a jó kép elkészítésében, a piszkos víz és a nagy távolság a téma és a fényképezőgép között tönkretették a felvétel részleteit. Félek a roncs sincs már abban az állapotában, hogy olyan képek készülhessenek róla, mint fénykorában.
Alex75 - Menekülés
Mivel nem vagyunk cápák, akiknek beindulnak az ösztöneik ha menekülő állatot látnak, és rögtön rájuk rontanak, ezért nekünk ez tilos. Főleg közben kattintgatni a fényképezőgépünkkel, végképp tilos! Régi DC-sek már tudják a mantrát, fentről nem fotózunk, elforduló halat nem fotózunk...
Fefe - Go to the Heaven - Mennybemenetel
Szintén egy sok fotót megélt roncsot láthatunk a képen. Picit szűk lett a két oldal rendesen beszorítja Ghiannis D-t. Újdonságot nem a pozíció, hanem a "felhők" között úszó búvár látványa jelenti, a régiekhez képest. Kár, hogy a "felhők" egy része buborék és kár, hogy a modell megint nem modell, azaz béna látványt nyújt. Pedig nem lenne rossz ez a kép, ha a felsorolt hibákra jobban figyelt volna a szerzője.



Az írás a következő oldalon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 32. Darth-Digilog 2016 ápr 26. 16:47  
Csak linkeket kapok egyébként, sorszámokkal. Így egyértelmű melyik képről írok. Van egy csomó kép amihez semmit nem ír hozzá a szerző, bonyolultabb lenne mindig körülírni, hogy biztos ne más képhez csatolja végén a szöveget Bunny úr.
 31. Garfield33 2016 ápr 24. 11:57  
Amúgy a héten irigyellek.
Kevés munka, de az összes képet jól meg lehet kritizálni. Még a leendő nyertest is.
 30. Garfield33 2016 ápr 24. 11:54  
Értem.
Szóval a névsort kapod  :)

Így még megtisztelőbb, hogy sokszor egész jókat írsz a képeimről.  
 29. Darth-Digilog 2016 ápr 24. 11:34  
Mit küldene!?
Pénzt! Of course!
Havi 10 forintot kapok, hogy szidjam a képeid. Pedig mondtam Bunnynak, hogy csak élvezetből szívesen megcsinálom és nagyon meg sem kell erőltetnem magam, mert a lehetőségeket a kompozicíóiddal kegyesen mindig nyújtod is nekem, de ő ragaszkodott hozzá, mert ha máshogy nem is, de legalább így részt akar venni a te fikázásodban. Szóval az összeg bár jelképes, de a cél annál nemesebb!!! :-) :-) :-)
 28. Garfield33 2016 ápr 21. 20:04  
Nem iteltem
Gyanusitottam
Alaposan
A további 27 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés