»» ««

Csigaparadicsom Norvégiában

Utazási élmények

A makrótémák kedvelői számára is izgalmas helyszín a skandináv ország nyugati partszakasza.

Norvégiától nyugatra a tengerben meztelen szépségek nyüzsögnek. A leginkább csábító, színpompás mintázatukat öltik fel, valamennyi biszexuális, és kedvenc pozíciójuk a 69-es. Érdekesen hangzik? Gulenben többet is meg lehet tudni ezekről a különleges lényekről.

A csupaszkopoltyús csigák világa egy sajátos mikrokozmosz- ha rabul ejt, hamarosan azt veszed észre, hogy állandóan új és még különlegesebb fajok után kutatsz. Sok embernek az is évekbe telik, hogy találkozzon első csigájával a víz alatt, de amint lát egyet, onnantól kezdve szinte minden merülés során keresni fogja őket.

A színűk és a formaviláguk miatt sokkal nagyobb a vonzerejük, mint ahogy az a méretük alapján várható lenne. Még a zord, nagydarab fickók is, akik dupla palackkal és nagy komolysággal indulnak búvárkodni, lelkes tekintettel kérdik a parton: “Ember, láttad azt a gyööönyörű csigát?"

Albumhoz klikk a képre.

A csigák ragadozók, és gyakorlatilag mindenféle állatot elfogyasztanak. Ha meg akarsz találni egy bizonyos fajba tartozó egyedet, érdemes azt kideríteni, mivel táplálkoznak. Némelyik prédája lehet mohaállat, mások a halott ember keze lágykorallokat fogyasztják, vagy szivacsokat, anemonákat, kagylókat, sőt, akár más csigák tojásait is.

A csigák két csoportba sorolhatók: az egyikfélét nagyon nehéz megtalálni, a másik csoportba tartozókat viszont szinte lehetetlen nem észrevenni. Búvárként leginkább így szoktuk számon tartani a különböző fajokat. De ha egy kicsit tudományosabban akarjuk besorolni őket, először is tisztázni kell, hogy a nudibranchia azt jelenti “csupaszkopoltyús". Ahogy a nevük is jelzi, nincs házuk. A csupaszkopoltyús csigák alrendjébe sorolt fajokat négy fő csoportba soroljuk.

Ezeknek az állatoknak a szaporodása igencsak sajátos, ugyanis hermafroditák, vagyis hímnős lények. Azaz valamennyi kifejlett példány képes petéket rakni, és szaporodhat bármely más, a fajba tartozó példánnyal. Így ha pikáns 69-es pozícióban látsz két csigát egymás mellett, akkor jó eséllyel párosodnak, mivel szaporodószerveik testük jobb oldalán vannak.

Norvégia nyugati partszakasza különlegesen jó hely a csupaszkopoltyús csigák megfigyelésére. Bergentől északra van a Gulen Dive Resort, aminek házi zátonyán a norvég vizekben élő 90 csigafajból 63-at már megfigyeltek az utóbbi években. Éppen emiatt minden március végén különleges csigaszafarit is szerveznek, mert ebben az időszakban fordulnak elő leggyakrabban ezen állatok

Albumhoz klikk a képre.

A szerencsésebb búvárok egyetlen merülés alatt akár húsz különböző fajba tartozó csigát is láthatnak. Olyan is előfordul, hogy az aljzatot szinte teljesen beborítja a több ezer ott levő csiga, és az Európa minden sarkából érkező látogatókat a fajok gazdagsága, az állatok nagy száma mindig lenyűgözi. A csigaszafari kiegészítő programjai során a résztvevők előadásokat hallhatnak a csigák életéről, táplálkozásáról, azonosításáról. Így válik kerek egésszé a hűvös északi-tengeri búvárkaland, ahol trópusi vizekhez mérhető szín- és formakavalkád vár a csigák szerelmeseire.

Christian Skauge
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Zook 2014 feb 19. 21:34  
deszepek ezek a fekete hatteres csigak, yummy!
 3. hopposztkopp 2014 feb 19. 14:51  
És a képek!! Gyönyörű!
 2. Bunny 2014 feb 19. 09:03  
Csíííígabácsiiiii :)
 1. Kékbálna 2014 feb 19. 07:31  
Tyűűűűű............ Háááááá..... Ez nagyon jó. Kellene egy szárazruha. Valami azt súgja nem shortis hely. :)

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés