»» ««

Korallmentés Svédországban

Környezetvédelem

Az ország egyetlen hideg vízi koralltelepe komoly veszélyben van.

A Koster Fjord mélyén levő Säcken zátony az egyetlen hideg vízi korallos élőhely Svédországban. Mint ahogy a trópusi tengerekben élő korallok, a hideg vízben megtelepedők is nagyon változatos élővilágúak. Ám a zátony veszélyben van, ezért a tudósok megpróbálnak Norvégiából korallokat áttelepíteni.

A zátonyon élő legfontosabb korallfaj, a Lophelia perfusa speciális életfeltételekhez alkalmazkodott. Szüksége van a víz alacsony hőfoka mellett egy minimális sótartalomra is, ez pedig csak Svédország nyugati partszakaszának legészakibb részén, Bohuslan régióban van meg a számára. Michael Dahl tengerkutató elmondása szerint már elég régen, az 1920-as évek óta tudnak arról, hogy korallok élnek itt, ám akkor még három zátonyt is számon tartottak- mára egyedül a Säcken maradt meg belőlük, ami sajnos szintén elég rossz állapotban van. A kutatók szerint a pusztulás oka a vonóhálós halászat, illetve a szennyezés miatti üledékképződés lehet. A zátonyt folyamatosan vizsgálják távirányítású eszközökkel, és lassú, de folyamatos zsugorodást jegyezhettek fel.

Hiába van már egy évtizede betiltva a zátony körzetében a vonóhálózás, mégis figyeltek meg olyan területeket azóta is, amelyek egyértelműen ilyen tevékenységre utalnak. Három éve ezért tovább szigorítottak a környezetvédelmi hatóságok, kialakították a Kosterhavet nemzeti parkot, de sajnos a zátony így is siralmas képet mutat. Az újra betelepülést segítené, ha az egészséges norvégiai korallzátonyokról származó ivadékok megtelepednének, de egy vizsgálat szerint a Säcken zátony ehhez túl elszigetelt helyen van. Ezt jelzi, hogy utóbbi élővilága meglehetősen el is tér a nem túl messze levő norvég zátonyokétól, tehát magától a zátony nem fog regenerálódni.

A Göteborgi Egyetem szakemberei ezért koralltelepítési programba kezdtek, ők maguk viszik át az egészséges korallivadékokat a norvég zátonyokról. Abban bíznak, hogy ezeknek sikerül majd megtelepedni, és a zátony újjáéled. Annak idején a zátony ugyanis 5,000 négyzetméternyi területet is elfoglalt, míg már csak 3-500 négyzetméternyi területen van élő korall. A hideg mélységben élő korallok érdekessége az, hogy némelyik több ezer éves, csak összehasonlításképpen egy idősek az egyiptomi piramisokkal.

[ redorbit.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés