»» ««

Újra a felszínen

Egyéb

Több száz éves hajóroncsokat emelnek ki a Visztulából a lengyel Tengermelléken.

Háromszáz éves hajóroncsokat emelnek ki júliusban a Visztula holtágából Gdanskban. A tervek szerint az áruszállító és rakodó vitorlás hajók maradványait renoválásuk után egy víz alatti skanzenben állítják ki.

Az első roncsot hétfőn tisztították meg az iszaptól, majd felszínre emelték. Ezek után a gdanski tengerészeti múzeumba került, ott újítják fel a leletet. Szakértők szerint a hajó maradványai rendkívül értékesek a lengyel régészek számára: először vizsgálhatnak meg egy jellegzetes, XVIII. századból származó visztulai, lapos fenekű vitorlást, amelyet eddig csak a gazdag ikonográfiai és történelmi forrásokból ismertek.

A lapos fenekű hajó roncsaira a helyi tengerészeti hivatal munkatársai bukkantak, amikor a Visztula holtágának tervezett mélyítése előtt átvizsgálták a folyó medrét. Az iszapban öt roncsot fedeztek fel: közülük hármat még a mélyítési munkálatok megkezdése előtt el kell távolítaniuk. Waldemar Ossowski régész a PAP lengyel hírügynökségnek azt mondta, hogy az első roncsot méretei miatt nem tudták egészben kiemelni. A valószínűleg 40 méter hosszú hajónak csak az orrát vágták le és hozták a felszínre. Ezzel utat is nyitottak maguknak a következő roncshoz, amelyet várhatóan július végén emelnek ki a vízből.

A tengerészeti múzeum szakértője szerint csak a régészeti vizsgálatok után születik döntés a roncs további sorsáról. Valószínűnek tartja, hogy a múzeumban marad, de azt sem zárja ki, hogy a Gdanski-öböl fenekére süllyesztik, ahol már több hajómaradványt elhelyeztek egy tervezett víz alatti skanzenben.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés