»» ««

Diszkont búvártúrák: Ciprus

Utazási élmények
2/2. oldal

Albumhoz klikk a képre.
Mivel az országban nagyon fontos szerepet kap a turizmus, egyáltalán nem meglepő, hogy szálláshelyek garmadájából lehet választani. A választék széles skálán mozog, kifejezetten olcsó, önellátásra berendezkedett turistáknak ideális apartmanoktól a luxushotelekig mindenféle szálláshely van a kínálatban. Tavasszal és ősszel az árak is igen kedvezőek, tehát ebben az időszakban egy 4-5 napos utat az olcsóbb repülőjegynek és szállásnak köszönhetően meglepően zsebbarát konstrukcióban is ki lehet hozni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kétszemélyes apartmant vagy stúdiót napi 30 euróból is meg lehet úszni. Azt, hogy ki hol szeretne tölteni az idejét, mindenki egyedi ízlése határozza meg, de érdemes alaposan tanulmányozni a térképet foglalás előtt: a városok szívében levő szállásoktól elérhetőek a tömegközlekedési eszközök, az éttermek, a boltok, míg a nyugalmasabbnak látszó környékek nem feltétlenül ideálisak azoknak, akik szeretnének sokat barangolni a szigeten.

Apropó, szigettúrák. Autót bérelni lehet akár egy napra is, az árak sem túlzóak (egy hétre már 100 euróért lehet autó bérelni), a problémát az jelentheti, hogy igazodni kell a baloldali közlekedéshez. Bár sok helyen hívják fel táblák a turisták figyelmet arra, merre kell tartani, aki kételkedik a saját alkalmazkodóképességében, inkább válassza a buszozást. A nagyobb városok központjaiból többfelé indulnak a viszonylagos rendszerességgel, de nem annyira sűrűn járó buszok. Az árak nem magasak, Larnaca és Nicosia között például 5 euróba kerül az utazás, a kényelem pedig azért nem igazán szempont, mert a kis szigeten nincsenek nagy távolságok. Több útvonalon egyébként nem normál méretű buszok, hanem mikrobuszok közlekednek. Mellesleg aki a szervezett programokat kedveli, egy napos szigettúrákat vagy más speciális programokat rengeteg cég kínál. El lehet jutni a Tróodosz-hegységbe, vagy akár Famagusta szellemvárosához. Ezt az 1974-ben a törökök által elfoglalt üdülővárost nem lakja senki, és egyfajta időkapszulává vált, szűk négy évtizedes termékekkel vannak tele a boltok például. Szintén a török megszállásra emlékeztet az, ahogy Nicosia városának sétálóutcáján egyszer csak határátkelőhelybe ütközünk, itt lehet átkelni a török oldalra. A városközpont mind a két oldalán a turistákra vadászó boltok és vendéglátóhelyek vannak, a török oldal mostanában már nem is különösebben olcsóbb, viszont szemmel láthatóan szegényebb. Érdemes sétát tenni itt is, ha már felkeresi valaki Ciprus fővárosát.

A nagyobb városokban nem csak szuvenírokat árulnak, hanem teljesen hétköznapi műszaki boltok vagy élelmiszerdiszkontok is vannak. Ez utóbbiak az önellátó turistáknak lehetnek fontosak, de azért néhány próbát mindenképpen érdemes tenni a helyi éttermekben. Mivel az utazók úgyis a szokásos ízeket keresik, a görög nyaralásokról jól ismert fogásokkal találkozhatunk leggyakrabban a nyaralóhelyeken, jellemzően elfogadható minőségben és áron. Természetesen a nemzetközi gyorsétterem-láncok is megvetették a lábukat Cipruson, és sok az angol nyaralók igényeinek kiszolgálására szakosodott bár és táncos szórakozóhely is. A belvárosi szálláshelyeken ezek zaja is hallatszódik, ezt érdemes számításba venni.

Érdekesség, hogy a szigeten élő két nemzetiség közötti feszültség enyhülésének köszönhetően nem megoldhatatlan már az sem, hogy a kevesek által látogatott török oldalon (azaz Észak-Cipruson) nyaraljon valaki- ehhez persze több egyéni szervezés no meg egy kis kalandvágy szükséges. Fontos tudni, hogy ezzel az országgal Magyarország nem tart fenn hivatalos kapcsolatokat, így külképviselet sincs.

A merülés
Albumhoz klikk a képre.
Aki búvár, az jó eséllyel hallott a Zenobiáról. Ráadásul inkább hallhatott jókat mint rosszakat. Ez a hatalmas, 178 méter hosszú komphajó első útja során süllyedt el 1980-ban, karnyújtásnyira Larnaca városától került a víz mélyére. Máig rebesgetik, hogy biztosítási csalás volt a modern hajó elveszése mögött, amiről a rendelkezésre álló viszonylag hosszú idő ellenére sem mentették ki a kamionokat. Így aztán a nagyjából 14 méteres mélységben kezdődő merülés a hatalmas, oldalra dőlt hajótesten igazi érdekességeket kínál: az egész felépítmény körbeúszható, rengeteg kamion van különféle mélységekben, a technikai búvárok több helyen is behatolhatnak. Itt bizony nem csak egy merüléssel számol a búvárok többsége- és a bázisok sem. Noha ugrásnyira van Larnacától, a rövid hajóút ellenére nem olcsó a búvárkodás. Larnacában minden bázis szervez ide merülést, de máshonnan is elhozzák ide a búvárokat. A bázisok a nyaralóhelyeken megszokott módon háztól házig szervezik a napi programokat.

Van azért más roncs is a ciprusi vizekben, Pafosz környékén például több, sekély vízben nyugvó maradványát lehet megnézni: itt van a Vera K és az Achilleas. Larnaca sem csak a Zenobiáról ismert, hiszen itt nyugszik például a HMS Cricket és az Alexandria. A bázisok által felkeresett roncsok szinte bármilyen képzettségű búvár számára ajánlhatók. Nem csak roncsokat merülnek természetesen, hanem zátonyokat illetve szép üregeket, ahol a fényjátékban lehet gyönyörködni.

A bázisok honlapjain érdemes előre tájékozódni a lehetőségekről, és levélben érdeklődni az árakról- meglepő módon sok bázis nem teszi ezeket közzé. Sajnos nem érdemes arra számítani, hogy kis pénzből megúszhatjuk a búvárkodást, az sem szokatlan, ha egy-egy cég 40 eurótól kínál egy merülést. Ajánlatos érdeklődni és kérdezni, mert elég komolyak lehetnek a különbségek. Az viszont jó, hogy vannak technikai búvárok merültetésére felkészült bázisok is, és általában sem jelent gondot a nitrox töltése, a felszerelésbérlés, tehát minden feltétel adott. Minden nyaralóhelyen sok cég működik, akik természetesen a transzferről is gondoskodnak, de akik a legnagyobb kalandot jelentő Zenobiánál akarnak a lehető legtöbet merülni, azoknak érdemes Larnacában megszállni. Mivel fentebb már szóba hoztuk a török oldali nyaralás lehetőségét, meg kell említeni azt is, hogy búvárkodni ugyanúgy lehet- elsősorban Kyrenia térségében érdemes a bázisoknak utánanézni, és még az árak is alacsonyabbak.

A víz hőfoka nyár elejétől kezd intenzíven melegedni, akár 27-28 fokos is lehet (nagyobb mélységekben is), de decemberben is normális a 21-23 fok. Ez azért elég kellemes, tehát az év nagy részében egy 5 milliméteres ruhában kellemesen el lehet merülgetni, egyedül tavasszal kell felkészülni 15-17 fokos vízre. A látótávolság szintén jó az év nagy részében, csak az esős téli hónapokban romolhat el valamelyest.
GR

(Az információk a cikk megjelenésének idején valós, 2012.04.16-os állapotokat tükrözik.)
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ciprus-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés