»» ««

Újralégzős baleset cipruson

Külföld

Angol búvár 2 méteres mélységben szenvedett halálos balesetet újralégzővel.

A tapasztalt 46 éves angol búvár, Martin Dash családi nyaralását töltötte barátnőjével Alex Woolertonnal, és két gyermekükkel Larnakán. A Green Bay-ben 2 oktató felügyelete mellett gyakorlatozott a 16 és 11 éves gyerek, amihez az apa is csatlakozott nézőként az újralégzőjét használva. A lányával még egy OK-OK jelet is váltottak, mielőtt az apa elúszott nézelődni.

Néhány percel később a Woolerton úszás közben látta, hogy egy búvárt húznak ki a vízből és azonnal megkezdik az újraélesztését a parton. Mivel a hely népszerű a búvároktatók körében, először nem is esett le neki, hogy az áldozat a barátja, Martin. 40 percig próbálták újraéleszteni, végül a mentők kórházba vitték ahol már csak a halál állapotát tudták megállapítani.

A ciprusi hatóságok a halál okaként oxigénhiányos fulladást határoztak meg, a tüdejében víz nem volt. A vizsgálatok szerint a búvár computere nem regisztrálta a merülést, a csutora végig a szájában volt.

Dash az utazás előtt vette az újralégzőjét, egy ISC Pathfindert, amit egy ISC Megalodonról cserélt le, amivel az elmúlt kilenc évben rengetegszer járt mély merüléseken is. Egy búvárbarátja szerint Dash nagyon tapasztalt volt az újralégzős készülékek használatában, alkalmas volt 100 méteres mélységű merülésre is de akár mélyebbre is, ha a hely úgy kívánta.

A végzetes nap előtt több 40 méteres merülést is végrehajtott a környék nevezetes látványosságánál, a Zenobia komp roncsánál minden gond nélkül, bár töltési gondokra azért panaszkodott - mondta Woolerton.

A ciprusi hatóságok a további vizsgálatok idejére a felszerelést visszatartották.

[ Divernet ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Bárónő 2017 sze 18. 16:42  
Egy helikopter tervezője mondta: a helikopter legjobb alaktrésze az ami nincs. Azzal gond sincs. Még mindig azon véleményen vagyok, hogy egy búvár mikor a vízbe megy elég ha merül. Teljesen fölösleges fejszámoló művésznek, elméleti érsebésznek, szerves kémia professzornak  és még ki tudja hány szakmát érintő szakembernek kiképezni. A merüléshez válogatom a felszerelésem. Mikor a többiek - nagyrészt még gyerekek - merülnek, hát mókásan kalimpálnak mellettük a szárazruhás "vérprofi és technikai" szereléssel merülők dupla 10 vagy tizenkettessel, a kaniszteres lámpával és argon palackos ruhatöltögetővel, mert ők egy "másik" világba valók. Persze elférnek a hajó végében, mert tovább már menni sem tudnának, mert egy kis négykezes fotóapparát még nagyon fontos kellék. (Nem arra gondolok, hogy jacket vagy wing, mert az még belefér) Aztán két merülés között meg csak fogy a víz meg a levegő mert mindent szárazra kellene... így is komoly lábszag terjeng a bázison. Nos ehhez jön még az újralégző. Hát borzasztó. Egy kis monoxid oszt ennyit ért az a ki...szott drága rakás technika. Ugye füstjelző még nincs rajta? Mert kéne! Nem egy rakás számolnivaló, hanem egy egyszerű sípoló mütyüsz. Akkor nem halna meg két méteren, vagy a medencében a nagy tudással, kiváló elméleti képzettséggel, hatalmas gyakorlati tapasztalattal rendelkező levegőtlen búvár. Ilyen ostobán. "Rutinból".
 2. Bunny 2017 aug 13. 17:18  
Az biztos, hogy a nyílt rendszerű készülékek lényegesen megbízhatóbban jelzik, ha gond van. Nem jön a levegő vagy ömlik, mindkettőt gyorsan észreveszed :D Az újralégzőkben ami veszélyes, hogy még mindig nem tudták elég hülyebiztosra megcsinálni, és sokkal nehezebb észrevenni, ha gixer van.
Az biztos, én is nyugodtabban merülök nyílt rendszerűvel mint újralégzővel. Persze az előnyei vitathatatlanok.
 1. Balage 2017 aug 13. 15:45  
Valahogy ezek az esetek mindig ráébresztenek, hogy nem kiforrott még ez a technolgia. :(  RIP....

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés