»» ««

Krk 2009 - az eredmények

Fotózás
4/5. oldal


Násfay Béla zsűritagunk szöveges értékelése:

A 09-es (Darth-Digilog) versenyző egyértelműen a legjobb kollekciót adta be, mert a kiírásnak megfelelően változatos témákat dolgozott fel, átlag feletti szinvonalon. Legjobb felvétele a 02-es képszámú, technikailag és kompozíciósan is kiváló nagy látószögű kép, egy minimálisan zavaró képelemmel a jobb alsó saroknál. További felvételei is jók, kisebb (részben kidolgozási) hibákkal. A 16-os kép túlzottan centrális kompozíció, felül és bal oldalon a lila foltok levághatók lettek volna, tisztult volna a kép és javult volna a kompozíció. Erénye viszont a szimbiózis jelenségének bemutatása. A 16-os és 45-ös kép közös kidolgozási hibája, hogy a természetesnél erősebb a kép szaturációja. A 25-ös képen a búvár sziluettje nem a legsikerültebb, egyébként szokásos kompozíció, előnyére szolgálnak viszont a halak. A 34-es kép brillanciája nem éri el a többiét, talán mert erősebb a nagyítása (vágása), erénye viszont a látószöge.

A 06-os (Balage) versenyző kollekciója is átlag feletti, de hiányzik a nagy látószögű fotó(k). Kiemelkedő kép a 32-es, technikailag és kompozíciósan is kiváló, hibátlan kép, amelynek külön erénye az álcázás jelenségének érdekes bemutatása. Valamennyi kép erénye a természethű színvisszaadás, de kisebb hibák előfordulnak. A 26-os képnél kissé zavaró az életlen előtér. A 01-es kép kompoziciója túlzottan centrális (ugyan ezt a 05-ös versenyző 28-as képén jobban megoldotta). A 40-es kép szokásos kompozíció, jelentősebb hiba nélkül. A 03-as képnél sem hibáztatható a centrális kompozíció a karok elhelyezkedése miatt, de kissé sötétebb tónusban jobb, természetesebb lett volna, ez inkább kidolgozási mintsem expozíciós hiba.

A 05-ös (RK853) versenyző kollekciója is átlag feletti, csak kicsit több hibával előadva, mint a második kollekció. A legjobb kép itt a 22-es, technikailag és kompozíciósan is kitűnő -bár jobbra és alul egy kis vágás az előnyére válna-, csak az kár, hogy fekete a háttér, pedig nappal készült. A másik kitűnő kép a 28-as, de van rajta egy kis kékes fátyol. A 29-es jó kép, de enyhén túlexponált, korrigálható lett volna. A 11-es is kitűnő kép lenne, ha felül és bal oldalon kellően megvágják úgy, hogy a hal szeme az aranymetszési pontba kerül. Erénye a közel homogén, de mégsem fekete háttér. A 07-es korrekt munka, de kiemelkedő erénye nincs.

A 10-es (Sharky) versenyző kollekciójának minden tekintetben kiváló, hangulatos képe a 14-es. Szerintem a legjobb kompaktos felvétel a mezőnyben, amely a dslr-esek között is megállja a helyét. A kollekciót a gyengécske 46-os kép húzza le, a zavaros hátterű, de egyébként jó 48-as meg nem emeli fel. A 20-as kék hátterű kompozíciója igen jó, bár bal oldalon és alul kicsit vágva javítható, és csökkenti a kétségtelen túlexpozíció érvényesülését is, ami egyébként jórészt korrigálható. Technikailag jó kép a 50-es, annál viszont a kompozíció gyenge, a téma túlzottan felcsúszott.

A 04-es (atko) versenyző kollekciójának legjobb képe a 24-es, jobb lenne ha fent és bal oldalon kissé megvágta volna, a 45-ös kép méltó vetélytársa lehetne. A második legjobb képe a 49-es, amelynél ugyan a jobb oldali csillag megkapaszkodását a fotós megvárhatta volna, de nyilván előbb jött a betűssügér... A csillaggal való manipuláció annyira nyilvánvaló a 06-os képen, hogy az lerontja az egyébként elég jó kompozíciót. Nagy kár viszont a 30-as halportré túlvilágításáert, amelyet a kidolgozásnál részben korrigálni lehetett volna.

A 01-es (Kékbálna) versenyző kollekciójában technikailag és kompozíciósan is kitűnő a 05-ös kép, még ha az elkerülhető fekete hátter nem is szolgál a javára. Kompozíciósan jó kép a nagy látószögű 15-ös kép is, különösen dicséretes kompaktos technikával, bár technikai hiányossága a koralltelep nem kellő élessége.

A 07-es (Bunny) versenyző nem törődött a változatossággal, öt halportrét készitett, közülük a 44-es és a 33-as tartozik a jobbak közé. Szerintem a 33-as alkalmas módon körülvágva és némi színhőmérséklet és kontraszt rendbetétellel a kompaktos képek között előbbre kerülhetett volna.

A 08-as (Zook) versenyző mind nagy látószögű-, mind szuper makró technikával igyekezett maradandót alkotni, sajnos kevés sikerrel. Az utóbbiak között a mindössze 10-12 mm-es úszógarnéla felvétele sikerült jól. A technikai nehézség azonban nem döntő szempont. A kép mindenesetre technikailag és kompozíciósan jó, bár lehetne élesebb és szűkebb kivágású. A nagylátókból említésre méltó a fele-fele technikás kísérlet, amelynél azonban később kellett volna exponálni, vagy sorozatot lőni, hogy ne "vízen járó" búvárok alkossák a kissé zavaros kompozíciót.

A 03-as (2twins) versenyző is törekedett a változatosságra, de képei arról tanúskodnak, hogy még nem uralja kellően az (egyvakus) világítási és a kevertfényű technikát, kompozíciósan pedig még nagyobb hiányosságai vannak. Egyedül a 35-ös képe érdekes.

A 02-es (inka) versenyző kollekciójának minden képe túlexponált. Úgy tűnik, hogy a 10-es képet már eleve nagyon túlexponálta, a többinél lehet, hogy rossz monitoron állította be a fényességet. Már ha egyáltalán foglalkozott a beállítással. A 18-as, 42-es képekben lett volna, a 27-esben még így is van valami fantázia.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 96. pygmy 2009 nov 10. 08:32  
talán épp ezért... :P
 95. aron5 2009 nov 10. 08:28  
hja... amennyi versenyen voltál, mind így volt. :)))
 94. pygmy 2009 nov 10. 07:58  
na ebből van kevés:)
 93. Garfield33 2009 nov 09. 22:37  
Na olvasd csak el mégegyszer a 88-at...
 92. elche 2009 nov 09. 22:36  
Kérdezd DD-t és divefotót, lehetséges-e modellkedni egy másik fotósnak...
A további 91 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés