»» ««

Krk 2009 - az eredmények

Fotózás
1/5. oldal

Eljött hát a pillanat, amikor a divecenter.hu első adriai fotósversenyének végeredményét közzé tesszük.

A mezőny- képek a versenyről
Másfél hónapja volt az adriai fotósversenyünk, azóta lezajlott a zsűrizés, a közönségszavazás, de arról még nem is nagyon meséltünk, hogy is, mint is zajlott ez az egész.

Mielőtt élménybeszámolunk, szeretnénk mint magunk, mint a versenyzők nevében öszinte köszönetet mondani a Krk szigeten tevékenykedő Buborék Búvárközpontnak. Szarka Géza barátunk amellett, hogy a verseny támogatója volt, mindenki legnagyobb megelégedésére biztosította a zavartalan búvártechnikai hátteret, még a speciális fotósverseny igényeinek ellenére is, sőt segített a kiváló szállás megszervezésében is.

Szeretnénk kiemelten megköszönni a zsűri munkáját is, névszerint:
Kiss Gábor, Máté Bence, Násfay Béla, Selmeczi Dániel

Mint azt tudjátok, hosszú hétvégés program kedvéért kerekedtünk fel, hogy leautózzunk Krk-re pár jó fotós merülésre számítva. A kiírás szerint a fő szempont egy tetszés szerinti öt képes portfólió elkészítése, de díjaztunk ezen felül önálló képeket is. A 12 fős csapat már pénteken összegyűlt az első esti sisázásra-dumálásra, de tekintettel a másnap ránk váró hajós merülésekre, viszonylag visszafogott volt csapatunk. Természetesen néhány vidám sztori azért így is elhangzott, és azt is nehéz lenne megmodnani, mennyi sisát szívtunk el, az italok mennyiségét pedig fedje a feledés homálya...

A másnapi karaokés ébresztőről inkább szintén ne essék szó... A kikötőben a Búvárközpont hajója, az Obelix várt, fedélzetén vendéglátónkkal, Gézával. A csapat fegyelmezett és profi volt, és mindenki komolyan vette a merülést, már a merülőhelyre érkezés előtt összeszerelve, félig beöltözve vártuk az érkezést - azt hiszem ezzel igen kellemes meglepetést okozva vendéglátónknak!
A fotósok párban indultak el a víz alá, de azért nem volt igazán szoros ez a társmerüléses rendszer, hiszen mindenki igyekezett a jobb témáknál letáborozni, a másikat pedig nem zavarni a kép készítésben. Különösebb kikötés, limit nem volt a merüléseket illetően, hiszen valamennyi búvárunk tapasztaltnak számított- az Adrián előírt 40 méteres határt senki nem közelítette meg. A Cres sziget falainál végrehajtott merülések a nagylátóval dolgozókat néhány üreggel kecsegtették, a többiek az aljzaton kerestek témát. Szerencsénk volt az időjárással is, a látótávolsággal is, és az, hogy a kiváló Obelix fedélzetén még egy sisa is előkerült, szinte piknikhangulatot varázsolt. Utána már csak egy jó vacsora kellett a városban, és még egy kis levezetés az apartmanunkban.

A második nap kiélhették magukat a hosszú merülésekre és makrótémákra vágyók, hiszen a sekély glavotoki öbölben sokáig el lehetett lenni témakereséssel, fotózással. A nap leghosszabb merülése közel két és fél órás volt (névnélkül atko), ez önmagában is szép teljesítmény. A gépek nem csak a víz alatt, hanem a felszínen is csattogtak (ebből rövid ízelítőt itt is kaphattok), aztán a csapat kisebbik része elindult haza, a többiek meghosszabbították az adriai hétvégét a vasárnap estével- programja nyilván sejthető, étterem, sisa, ital és hosszú, jó hangulatú beszélgetés az éjszakába nyúlva.

A díjátadó galériája
Ezután jött a képek leadása (mindenkitől öt felvételt vártunk), amelyek kidolgozására egy hetet kaptak a versenyzők - a kiírásban alig korlátoztuk az utómunkát, hiszen a digitális világban már ez az "előhívás". Összesen ötven kép került a közönségszavazásos galériába, és ennyit kellett átnéznie a zsűrinek is. Természetesen a zsűri nem tudta melyik kép kié, ők csupán egy sorszámot ismertek, illetve azt, hogy DSLR vagy kompakt géppel készült, még az EXIF infót sem láthatták.
Igazság szerint egy kategória volt, ahol a zsűrit újabb véleményalkotásra kértük fel holtverseny miatt, a többi esetben egyértelmű döntés született már az első körben.
Ezzel párhuzamosan oldalunk regisztrált tagjai a közönségdíjról szavazhattak.

A díjátadót szűk körben tartottuk meg, elsősorban a fotóverseny résztvevői jöttek el, valamint a zsűri két tagja és a családtagok. Az első kategória ahol eredményt hirdettünk a verseny legjobb felvétele, a Best of Tournament volt, ahol Előd László győzött, megelőzve a holtversenyben második Nyírő Györgyöt és a kompakttal dolgozó Zank Zoltánt. A legjobb kompakt felvétel kategóriában az első helyen pontazonosság alakult ki, a zsűri véleményét is meghallgattuk újból, végül Szekrényes László felvétele lett az első a kompaktok közt, a második és harmadik helyezett kép egyaránt Zank Zoltán felvétele lett. Következőként a közönségdíjat adtuk át, itt ismét Előd László egy fotója diadalmaskodott nagy fölénnyel, megelőzve Nyírő György képe mellett egy másik Előd-fotót. Megjegyzendő, a zsűri által legjobbnak tartott felvételek és a közönségszavazás kedvencei, ha nem is egyeznek meg teljesen, jelentős átfedést mutatnak. Végül a verseny fődíját Előd Lászlónak adhattuk át, aki a Legjobb kollekció díját érdemelte ki, a négy zsűritagból négyen tették öt képes válogatását az első helyre, a portfólióját Nyírő György és Kurucz Balázs kollekciója követte. A versenyzők plakettjeit a Képkapu Egyesület ajánlotta fel.

Gratulálunk minden díjazottnak, köszönjük mindenkinek a részvételt, és reményeink szerint jövőre is lesz verseny! A következő oldalon a részletes eredménylistát közöljük, majd a zsűri három búvárfotós tagjának szöveges értékelését olvashatjátok.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 96. pygmy 2009 nov 10. 08:32  
talán épp ezért... :P
 95. aron5 2009 nov 10. 08:28  
hja... amennyi versenyen voltál, mind így volt. :)))
 94. pygmy 2009 nov 10. 07:58  
na ebből van kevés:)
 93. Garfield33 2009 nov 09. 22:37  
Na olvasd csak el mégegyszer a 88-at...
 92. elche 2009 nov 09. 22:36  
Kérdezd DD-t és divefotót, lehetséges-e modellkedni egy másik fotósnak...
A további 91 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Patrol boat PBR-512

Montenegro

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés