»» ««

Elhunyt Patrick Musimu

Szabadtüdős

A belga szabadtüdős rekorderre az otthoni medencéjében találtak rá.

Patrick Musimu egyike volt a szabadtüdős búvárkodás híressé vált alakjainak. 2005-ben 209 méteres merülésével egészen rendkívülinek tűnő mélységi rekordot ért el, de ez a No limit kategóriájú eredmény nem került be az AIDA hivatalos rekordjai közé, mert nem voltak jelen a szervezet ellenőrei, ennek ellenére sem vitatták a teljesítményét. A No limit kategóriában szán viszi le a mélybe a búvárt és onnan emelőballon hozza a felszínre, tehát ezzel lehet a legmélyebbre jutni, de ezzel együtt természetesen különösen veszélyes műfaj is. Musimu merülésének újdonsága az volt, hogy nem a hagyományos módon egyenlített, 209 méteres merülésével messze felülmúlt minden korábbi rekordot. Azóta más szabadtüdős versenyzők is átvették ezt a technikát, a jelenlegi No limit rekord birtokosa az osztrák Herbert Nitsch, aki 2007-ben 214 méterig jutott.

A zairei Kinshasában született Musimu aránylag későn, 28 évesen kezdett merülni. Különlegesen jó adottságai és alapos felkészülése miatt juthatott el ilyen szintre a sportágában. Musimu a rekord után sem hagyta abba a merülést, legutóbb tavaly májusban a brazil Karol Meyer társaságában ún. tandem merülést hajtott végre 121 méterre, ami állításuk szerint új csúcs.

A 40 esztendős sportember halálhíre ezek után teljesen váratlanul ért mindenkit. Brüsszeli házuk medencéjében talált rá Musimura felesége, aki élettelenül lebegett a vízben. Musimu szokása volt, hogy a rendszeres edzés után a medencében relaxált, nem volt jele annak, hogy éppen szabadtüdős tréninget végzett volna. A kiváló búvárt felesége és kislánya gyászolja a szabadtüdős búvárok közössége mellett.

[ A Divernet nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Bunny 2011 júl 29. 17:09  
Elég buta egy halálnem. Persze kérdés mi van mögötte, az infarktustól a drogon át az öngyiig ugye ... azt kétlem, hogy egyedül edzett volna és sekélyvizi ájulás vitte el. Vagy ha igen, hááááát ....

Merülőhelyek

Erg Abu Hashish

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés