»» ««

Bemutatkozik a Kornati Diving Center

(Hirdetés)
1/3. oldal

Egy nagyszerű hetet tölthettünk az egyik legszebb horvát szafarihajó, a Kamelija fedélzetén.

A Kamelija szafarihajó
Vajon hol is kell kezdeni a beszámolót egy olyan hét után, ami számos élménnyel lepett meg minket, veterán Adriázókat is? Bár lehetne először a merülésekről, a remek ellátásról, a szép hajóról írni, inkább kezdjük az elején.

Egy május eleji szombaton, a délutáni órákban a Zadar melletti Sukosan egyik kis kávézójában ültünk a tengert kémlelve. Onnan vártuk a 27 méteres, kékre és fehérre festett hajó, a M/Y Kamelija befutását. A megbeszélt időben lassan és méltóságteljesen befutott a következő hét napban otthonunkká váló hajó. Motorcsónakkal jöttek értünk és a csomagjainkért, megismerkedtünk gyorsan a kapitánnyal: David Spralja vezetett körbe, megmutatott mindent és bemutatott mindenkit. Ezúttal a legénység tagja volt két vidám fickó, Robert és Boris, akik a merülések bonyolításáért feleltek, egy kiváló szakács, Stane, illetve az ő segítője. Az esti órákban befutottak utastársaink, egy csapat búvár Belgiumból. A hajószakács pedig a kései vacsorával előzetest adott abból, milyen kulináris élvezetek várnak ránk.

A hajó kétmotoros, vadonatúj csendes kompresszora mellett van egy kisebb is tartalékként, mint ahogy generátorból is több van. A hajó összesen 16 vendéget szállíthat, 5 kétszemélyes és 2 háromszemélyes kabinban, valamennyinek saját fürdőszobája van. A kabinok funkcionális berendezésűek, de a lényeg, hogy az ágyak normál méretűek, van szekrény, a fürdőben pedig zuhanyzó, csap és WC- utóbbi víztakarékos, darálós megoldású. Kaptunk az ágynemű mellé két törülközőt is.

A szalon
Az ellátást ugyan bővített félpanziónak nevezték előzetesen, a gyakorlatban bőven megfelelt teljes ellátásnak. Egy könnyű, hideg reggeli mellett délben snacknek nevezett fogás jött, a merülésekre tekintettel nem túl nehéz- ilyenkor tésztával, pizzaszeletekkel, hideg fogásokkal, omlettel, szendviccsel vagy gyümölccsel láttak el bennünket. A főétkezés a vacsora volt, amikor szakácsunk mindent bedobott: levesek mellett friss halból készült ételek, töltött tintahal, csevapcsicsa, spagetti volt terítéken, bőséges salátával együtt. Mit mondjak, nem éheztünk. Az egyiptomi szafarihajók svédasztalához képest így egy-egy este értelemszerűen kisebb volt a választék, viszont ami készült, színvonalasabb volt. A konyha ura egész nap köztünk volt, bármikor lehetett kekszet, gyümölcsöt kérni, egyik este pedig az éjszakai merülők kedvéért (de természetesen nem csak nekik) palacsintával kedveskedett. A hajón a víz, a kávé, a tea volt benne az út árában, a hűtőben sorakozó üdítők, sörök, borok, a röviditalok voltak felárasak.

Az étkezések, beszélgetések fő színtere a szalon volt, ahol nagyképernyős tévé és DVD-lejátszó is akadt, bár ezúttal inkább csak zenét hallgattunk. A felső fedélzeten lehetett napozni, vagy a fedett részen egyszerűen csak élvezni a hajózást. Búvárként különösen érdekelt a hátsó traktus, a palackok és felszerelések birodalma. Itt 15 literes acél palackok sorakoztak biztonságosan rögzítve, a mellényeket egész héten rajtuk is hagyhattuk, ahogy ezt szafarikon már megszokhattuk. Alattuk volt a felszereléstároló ládák helye, két oldalon lógtak a ruhák, leghátul pedig egy szélesebb pad is volt, hogy egyszerűbb legyen az öltözés. Vízbe szállni a hátsó fedélzetről illetve zodiacból lehetett. Előbbi elég nagy volt 8-10 búvárnak, utóbbi a búvárcsapat nagyjából felét, 7-8 embert szállíthatta. Merülőhely függvénye volt, hogy honnan indultunk és hová érkeztünk, többségben voltak a magáról a szafarihajóról induló merülések. A hajón levő kompresszorral nem csak sűrített levegő, hanem nitrox vagy akár trimix keverék is tölthető, azaz a kevertgázas merülések terén végzettséggel rendelkező búvárok igényeit is ki tudják szolgálni.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Merülőhelyek

Merlo Reef

Sudan

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés