»» ««

Teknősverseny Costa Rica-tól Galapagosig

Tudomány

11 kérgesteknős kelt versenyre a Csendes-óceánon, hogy elérje a Galapagos-szigeteket.

Az állatok persze valójában nem versenyeznek, ám útjuk jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a veszélyeztetett tengeri teknősök védelmére.

A costa rica-i tojásrakó helyről az 1500 km-rel arrébb fekvő táplálkozóhelyre útnak induló teknősöket műholdas nyomkövetővel látták el. A http://www.greatturtlerace.com címen az érdeklődők kiválaszthatják a nekik szimpatikus teknőcöt és április 16-tól két héten keresztül nyomon követhetik útját. A nyertes az az állat lesz, amelyik a 2 hét alatt a legmesszebbre úszik.

A "verseny" egyébként nem valós időben zajlik, mivel a megjelölt állatok más és más időpontban indulnak útra Galapagos felé, ezért az általuk megtett első 14 napot fogják "sugározni" párhuzamosan, mintha versenyeznének. Az akció célja, hogy különböző teknősvédelmi programok számára gyűjtsön pénzt.

A teknősök 100 millió éve vándorolnak ide-oda az óceánban és a tudósok szerint a kérgesteknősök 95%-a pusztult el az elmúlt 20 évben az emberi tevékenység miatt. A halászat, a tojásvadászok, a tojásrakó helyek beépítése mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a becslések szerint a következő évtizedben végleg eltűnhetnek ezek a csodálatos állatok.

A costa rica-i Playa Grande-n 10 éve még több ezer kérgesteknős rakott tojást; mára 100 alá csökkent a számuk. A kérgesteknős (Dermochelys coricacea coricacea) a ma élő legnagyobb teknős; több, mint két méterre és egy tonnásra is megnőhet. Páncélját sima, hosszú élekkel tagolt bőr borítja; innen kapta angol nevét: leatherback turtle (bőrhátú teknős).

A teknősök egyik vezető haláloka a halászhálókba-gabalyodás, de sokan pusztulnak el a műanyagzacskóktól is, melyeket medúzának néznek és ezért megpróbálnak elfogyasztani.

[ Zöld Magazin ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. nlq 2007 ápr 25. 11:04  
nagyon kiraly az oldal erdemes megnezni!
 1. PiggyGirl 2007 ápr 24. 15:49  
Én választottam magamnak egy teknőst, Freedom-nak hívják és a 6. helyen van...tök jó az oldal...

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés