»» ««

Megmenthetők a teknősök a kihalástól?

Környezetvédelem

A lecsökkent populációjú közönséges levesteknősök száma Hawaii és az amerikai csendes-óceáni szigetek körül növekedésnek indult.

A búvárok 2002 és 2015 között  53 szigetet hajóztak körbe, és vizsgálták meg a környező korallszirteket és korallzátonyokat, így alkotva átfogó képet az ott lakó teknősök mennyiségéről. A 13 éves kutatás alatt több mint 3400 egyedet jegyeztek fel, melyek 90,1 százaléka közönséges levesteknős, 8,3 százaléka pedig cserepesteknős volt. A fennmaradó 1,3 százalékot nem sikerült beazonosítani – olvasható a Science News tudományos magazinban.

A kutatás egyebek között azt az eredményt hozta, hogy a Hawaii körül élő levesteknősök száma átlagosan nyolc százalékkal nőtt évente. A kutatásból készített tanulmány társszerzője, Rusty Brainard honolului oceanográfus szerint ez az adat természetvédelmi szempontból rendkívülinek mondható.

A közönséges levesteknőst veszélyeztetett fajnak nyilvánították. Az erre vonatkozó törvénynek hála azonban már nem halásszák őket fogyasztási célra, ami segít a populáció növekedésében. A globális felmelegedés, a környezeti katasztrófák és óceánokban fellelhető nagy mennyiségű hulladék azonban még mindig tizedeli az állatok számát.

A cserepesteknőst súlyosan veszélyeztetett fajnak nyilvánították, mert számuk oly mértékben lecsökkent, hogy kutatásokat is nehéz folytatni a populációja nagyságáról.

[ Delta ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés