»» ««

Elveszett évek

Tudomány

Életük fontos szakaszában sikerült nyomon követni a tengeri teknősöket.

Floridai kutatók napelemes jeladókkal szereltek fel egészen fiatal tengeri teknősöket, hogy többet tudjanak meg életük első hónapjairól. Jeanette Wyneken és Kate Mansfield azért pont erre az időszakra volt kíváncsi, mert annyira keveset tudnak a teknősök vándorlásáról, hogy "elveszett éveknek" nevezik az ifjúkorukat.

Az eredmények segítenek megérteni a kikelés utáni fázist. Pár nap után az apró teknősök eltűnek a floridai partok közeléből, aztán jóval később a Kanári-szigetek térségében bukkannak fel újra, ahol már megerősödve, megnőve élik életüket. Itt folyamatosan fejlődnek, 4-8 évig élnek ezekben a vizekben. Ám a 27-220 napon át követett kis teknősök akár 3000 kilométeres nagy utazásáról most kiderült, hogy az állatok szinte folyamatosan a felszín közelében tartózkodnak, mintha ki szeretnék használni a nap sugarainak energiáját.

Noha korábban úgy vélték, hogy elsősorban az erős tengeri áramlatokkal vitetik magukat szinte végig, az adatok szerint egy idő után "kiszállnak", és az Atlanti-óceán közepén, a Sargasso-tengerben töltenek el hosszabb időt, majd az itt található sargassum moszatok oltalmában rejtőzködnek. Ebben a meleg vízű tengeri oázisban biztonságban növekedhetnek. A jeladóknak köszönhetően az eddig rejtve maradt fejlődési korszak egyre több titkára derül fény, és végre megtudhatjuk, hogyan lesz a sok veszélynek kitett apróságokból a tenger hatalmas, méltóságteljes vándora.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés