»» ««

A jó, a jobb és a legjobbak

A búvárkodásról
1/4. oldal

Összegeztem, elemeztem, statisztikákat gyártottam, és íme a végeredmény: ítéletet mondtak olvasóink.

A mostani rangsor, az első a divecenter.hu történetében, bepillantást enged abba, hogy olvasóink mit gondolnak az egyes merülőhelyekről és úticélokról. Lehetett volna több vagy kevesebb szavazat is, de érdemben a kialakult sorrendeket aligha befolyásolta volna még pár voks. Így is közel kétezer leadott pontot kellett összesíteni, amivel a jópár tucat voksoló értékelte a helyeket. Táblázatokkal nem untatok senkit, inkább jöjjenek az érdekesebb pontszámok és némi kommentár.

Hogy ne vesszen el egy szavazat se, azaz az öt szavazatot nem kapó helyek pontjai is benne legyenek a listában, néhány nagyobb csoportra bontott összesítést is végeztem. Ezek alapján a legjobb átlagpontot a merülésekre a Vörös-tenger kapta, 8,22-vel. Az egzotikus helyek 8,04, az osztrák tavak 6,83, a Földközi-tenger 6,77, az Adria 6,51 pontot kaptak. A magyar merülőhelyek 5,86-os átlaga sem sokkal marad el, de ha a különlegességnek számító Hévíz és Molnár János barlang nem szerepel a listában, az eredmény már csak 4,77 pont. De még ez sem rossz. Elmondható, hogy a magyar búvárok gyakorlatilag mindenhol szeretnek merülni, hiszen még a legkevesebb pontot kapott tavak is majdnem elérték az 5 pontot a 10-ből.

Persze azt már az elején jeleztük, hogy a merüléseket nem könnyű összehasonlítani, így mi sem fogjuk. De az úticélokat már bátran egymás mellé rendeljük. Ebben a kategóriában az egzotikus helyeké a pálma, 8,87-es, remek pontátlaggal. Az ezt követő Földközi-tenger is 8,31-el büszkélkedhet, majd az Adria jön 6,86 ponttal, a Vörös-tenger pedig 6,75-tel. Nem nehéz kitalálni, hogy a búvárok Egyiptomban szívesebben töltik az időt a búvárhajón és a víz alatt, mint a bazárban. A hétvégi kiruccanások célpontjai, a 6,6 pontos Ausztria, és a 3,35-ös Magyarország nyilván más megítélés alá esnek. Az egyedi célpontokat vizsgálva a kedvenc úticél Bali, 9,22 ponttal, ezt követi a 9,17 pontos Kuba, majd a 9,08 pontos Görögország. Bár az utolsókról nem feltétlenül érdemes szót ejteni, most mégis kivételt teszek, mert a csepeli bányató 0,6-os, tragikusan gyenge pontszáma mutatja, nem csak e sorok írójának szemét bántja a sok hulladék.

Az ár/érték arány a Vörös-tenger elsőségét mutatja, 7,86 ponttal. Az egzotikus helyek viszont csak kevéssel maradtak el, a 7,4-es átlag azt jelzi, hogy a nagyobb költségek ellenére annyi pluszt nyújtanak ezek az úticélok, hogy szavazóink szerint így is megéri meglátogatni őket. A Földközi-tenger kedvező 7,03-as pontját jó eséllyel az befolyásolta, hogy a nem kiugróan jó merülések nagyon kellemes úticélokkal párosulnak, így remek családi nyaralásokat lehet ide szervezni. A több, ingyen is merülhető vagy kedvező áron jó szolgáltatást nyújtó osztrák tónak sikerült 6,5 pontos, tisztes eredményt elérnie, az utóbbi években talán kissé megdrágult Adriát a szavazók keményebb ítélettel "büntették", így 5,9 pontot kapott. Ettől nem sokkal marad el a hazai merülőhelyek 5,59-es pontja: közel van, nem is mindig túl jó a merülés, de a miénk és aránylag olcsó. Egyedi célpontokat tekintve is marad a Vörös-tenger fölénye, a legjobb ár/érték arányúnak a Brothers-szafarit tartják az olvasók, 8,55 ponttal, ezt követi a 8,28 pontos Hurghada, ami sok kispénzű búvár favoritja- méltán. A holtversenyes harmadik helyen pedig 7,94 ponttal Dahab és a mélydéli (St. John´s) szafari osztozik.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés