»» ««

A jó, a jobb és a legjobbak

A búvárkodásról
4/4. oldal


Törésvonalak

Természetesen ennyi szavazatnál, ha már pár adatra is rákérdeztünk, kíváncsi voltam, milyen tekintetben van érzékelhető különbség a pontszámok között. Nos, a hölgyek és urak esetében alig volt eltérés, a pontátlagok szinte megegyeztek, és nem nagyon lehetett tendenciákról beszélni. Volt némi eltérés abban, hogy a fázósabb lányok gyengébb pontokat adtak az osztrák tavak búvárkodási lehetőségeire (6,27 a 7,17-tel szemben), a hölgyek szerint jobb a Földközi-tenger ár/érték aránya, mint az urak szerint (7,69 és 6,64 pont), és jobban szeretik az egzotikus úticélokat is (9,21 és 8,72 pont). Az is érdekes, hogy az Adria, mint úticél az uraknál 6,58 pontot érdemelt ki, a hölgyeknél 7,47-et. Meglehet, még mindig inkább férfiuralom van a volán mögött, de a fárasztó vezetés miatt az erősebb nem kevésbé szereti a horvát kiruccanásokat?

Ám az igazi különbség a tapaszalat alapján készített statisztikából látszik. Az egyszerűség kedvéért 150 merülés feletti és alatti csoportokra osztott szavazóknál egyértelmű, hogy minél többet merült valaki, annál kevésbé pontoz magasra. A legnagyobb eltérés szinte kivétel nélkül az ár/érték arányban jelentkezik, a tapasztaltabb búvárok 7,36-os átlagával szemben 8,6-ra pontozták a Vörös-tengert a 150 merülés alattiak, az Adriánál ugyanez 5,18 és 6,5 pont, az egzotikus helyeknél 7,14 és 7,88 pont. A búvárkodási lehetőségek tekintetében is sokkal elégedettebbek a kevesebb helyen tapasztalatot szerző búvárok. De azért itt is akadt egy kivétel, és ismét az osztrák tavakat említhetem: a rutinosak 7,35 pontra értékelték ezeket a merüléseket, míg a többiek 6,08-ra. Talán az "öreg" búvárok a szárazruháikkal jobban élvezik a hideg hegyi tavakat...

Kedvencek

Nos, itt bajban voltam, hiszen az átfedések miatt nem volt könnyű összesíteni, és a szavazatok is jobban megoszlottak. Azért itt is lehet eredményt hirdetni, remélhetően mindenki elfogadja az összesítés szempontjait. A Vörös-tengeren a szavazatok 17 százaléka érkezett Dahabra illetve Dahab környéki merülőhelyekre (Blue Hole, Canyon), 14 százalék a Ras Mohammedre (ezen belül a Shark-Yolanda zátonyra) és 11 százalék a Brother szigetekre. Az Adrián a szavazók 19 százaléka Krk-öt jelölte meg kedvencként, de több szavazatot kapott Pag és Vis sziget is. Az édesvizek közül 16 százaléka a szavazatoknak a Molnár János barlangra érkezett, amit alig lemaradva követett a Grüner See és Hévíz.

A földközi-tengeri és az egzotikus merülőhelyeknél nagyon megoszlottak a szavazatok, de az előbbinél görög és máltai merülőhelyeket említettek a legtöbben, az egzotikus helyek közt pedig Bali merülőhelyeire érkezett több voks. A parti merülőhelyek közt 18 százaléknyian dahabi merülőhelyre voksoltak, de többen említették a Grüner See-t, Marsa Shagrát és Tulambent Bali szigetén. A kedvencek között a legegyértelműbb győzelem a roncsok kategóriájában született: a szavazatok 34 százalékát kapta a Thistlegorm. Ezen kívül a Salem Express, a Baron Gautsch, a Carnatic illetve több máltai roncsmerülőhely kapott még nagyobb arányban voksot.

Összegzés

Sok okosat már nem tudok hozzáfűzni a fentiekhez. Aki még nem unta meg nagyon a sok pontot, az talán egyetért velem abban, hogy a szavazásnak megvannak a maga tanulságai. A kevésbé tapasztalt búvárok szemezgethenek a legjobbnak és legkedvezőbb árúnak tartott helyek közül, és persze mindenki más is kedvet kaphat egy-egy új hely felkereséséhez, amit búvártársaink nagyon jóra értékeltek. Végülis a fő cél az volt, hogy kicsit felmérjük, mennyi helyre jutottak el a magyar búvárok, hol milyeneket merültek, mennyire voltak elégedettek a szolgáltatásokkal. Most már talán valamivel többet tudunk erről.

GR
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés