»» ««

A jó, a jobb és a legjobbak

A búvárkodásról
3/4. oldal


Édesvizek

Itt nagyon nagy volt a szórás, nem meglepő módon. Majdhogynem fölényesnek is nevezhetném a Grüner See elsőségét, Steiermark gyöngyszeme ugyanis 9,14 pontot kapott a szavazóktól, így a legkedveltebb édesvízi merülőhely címét érdemelte ki. A holtversenyes második helyen viszont már két magyar merülőhely osztozik, az egyaránt kerek 8 pontot kapott Hévíz és Molnár János barlang. Bár a világon mindenütt nagy különlegességnek számít a zárttéri merülés, a mi szavazásunkon úgy festett, ez egy hétköznapi kaland, hiszen a voksolók több, mint harmada járt már ezeken a helyeken. A nyugati határnál élők örülhetnek, mert a hozzájuk közelebb eső tavak következnek a sorban. A határ osztrák oldalán a Neufeldersee 6,35 pontra volt jó, míg Hegyeshalom 6,15-re. Az utolsó helyet a 3,14 pontos Csepel "érdemelte ki".

Úticélként nem meglepő a gyönyörű környezetben lévő Grüner See elsősége a maga 7,86 pontjával. Itt természetesen a magyar merülőhelyek eleve hátrányban voltak, ezért pontjaikat nem is részletezem. Az ár/értéket tekintve a szinte szabadon merülhető Grüner See magas, 7,86-os átlaga reális, ezt követi a Molnár János-barlang 6,3 ponttal, majd Hegyeshalom 6,08-cal. Hiába jó hely Hévíz, a magas ár miatt Gyékényes és Nyékládháza mögé szorul a rangsorban, a lista végén pedig az olcsó, de keveset nyújtó Csepel van. Kissé lemaradt a 4,64 pontos Ecséd is, pedig merülőhelyként a hazai tavak közt az élmezőnyben lenne a maga 5,64 pontjával.

Földközi-tenger

Erre a térségre érkezett a legkevesebb szavazat, tehát kicsit még fehér foltnak tűnik a magyar búvárok számára a Földközi-tenger. Talán mi is hozzájárulunk a népszerűsítéséhez azzal, hogy felhívjuk a figyelmeket a legjobbakra. Itt a búvárkodást tekintve Máltát pontoztátok a legjobbnak, 7,86 pontja tisztes eredmény. Görögország 6,33 és Törökország 6,14 pontja azt jelzi, nem kiugró merülési élmény vár az ide utazókra, de azért érdemes megmártózni.

Úticélként viszont Görögország a teljes szavazás egyik legjobbja lett, 9,08 pontja mutatja, hogy nagyon sokan szeretik. A török tengerpart 8,29 pontja is remek, és Máltának sem kell szégyenkeznie 7,57 pontjával. Hogy teljes legyen a testvéries osztozkodás az elsőségeken, ár/érték szempontjából Törökország lett az első 7,29 ponttal, ezt követi a 7 pontos Málta, és árnyalatnyival lemaradva a 6,91 pontos, valóban nem igazán olcsó Görögország.

Egzotikus úticélok

Az egész szavazás talán legjobbja, minden szempontból kimagaslót nyújtó úticélja, Bali szigete lett a legjobb búvárkodási lehetőségeket ígérő hely a maga 9,33 pontjával - ennél többet az összes úticélt tekintve sem kapott más hely. A Maldív-szigetek 8 pontot kapott, Kuba 7,5-öt, más merülőhelyeket pedig azért nem sorolok, mert nem jött össze a minimum öt szavazat. Ez nem meglepő, hiszen egyrészt sokféle hely között oszlanak meg a voksok, másrészt a magasabb árak miatt kevesebben jutnak el ide, de a többi helyre leadott pontok is magasak voltak, mint az az összesített listából látható (8,04 pont).

Úticélként az egzotikus helyek szintén remekül szerepeltek, az elsőség Balié lett 9,22 ponttal, a második pedig a legendás Kuba 9,17-tel, de a Maldív-szigetek is 9 pont fölötti átlaggal büszkélkedhet. Az ár/érték arányt tekintve szintén Balié az elsőség 7,67 ponttal, valamivel lemaradva pedig Kuba követi, 7,33-mal. Bali 7,67 pontja alig alacsonyabb, mint a Vörös-tenger átlagát mutató 7,86 pont, tehát szavazóink szerint a magasabb összköltség ellenére árát tekintve egyértelműen versenyképes helyről van.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Soraya

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) könnyű körülmények
max: 17m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés