»» ««
békabúvár hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6 7 8
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
5043. békabúvár Ugrás 2013 júl 25. 08:57  
:-)
5040. békabúvár Ugrás 2013 júl 24. 21:24  
Azért kérdeztem, mert volt időszak, amikor a lucska kapetaniják az ideiglenes igazolvánnyal rendelkező búvárokat is elhajtották, az ott kiváltandó merülési engedélyek korában, nemhogy tanfolyamon kívül valakin készülék...
5038. békabúvár Ugrás 2013 júl 24. 21:17  
Köszönöm a tájékoztatást.
5035. békabúvár Ugrás 2013 júl 24. 21:11  
Ízlés dolga, lehet hogy nem...jut eszembe, a horvát jogszabályok jelenleg hogyan viszonyulnak az intrózáshoz, pár éve még csak igazolvánnyal rendelkező végzett búvárok merülhettek készülékkel, vagy tanfolyam keretében lehetett készülékes merülést végrehajtani, most már mehet?
5033. békabúvár Ugrás 2013 júl 24. 21:00  
Szerintem egy kötéldarab két karabinerrel nem ördögtől való ebben az esetben, legalább az oktató rá van kényszerítve, hogy kezelje vendége mellényét, ha szükséges:)
5031. békabúvár Ugrás 2013 júl 24. 20:44  
Kifejtenéd mi ebben a butaság vízben soha sem volt intróztatott esetében ? Hadd tanuljak:)
5029. békabúvár Ugrás 2013 júl 24. 14:46  
Megkövezésről szó sincs, nincs nálam a bölcsek köve:) Csak elgondolkoztat hogy miért nincsen például tanfolyamon kívüli intró autóvezetés forgalomban ? A két dolog készségszinten körülbelül ugyanaz. A három napos búvártanfolyamok problematikájába most ne menjünk bele:)

" Minden búvárkodást szerető oktató meg akarja osztani a víz alatti felfedezések élményét a laikusokkal is, ettől válik valaki oktatóvá."

- Tökéletesen igaz, viszont erre való szerintem az OWD tanfolyam.

"Önkéntesség"

- Valóban minden búvártevékenység alapfeltétele

"Nyilatkozat az egészségi állapotról"

-Ez már problémásabb, még ha tájékoztatják is a lelkes önkéntest az egészségügyi feltételrendszerről, akkor sem biztos, hogy a) tisztában van az aktuális tényleges egészségi állapotával b) nem viszi el a lelkesedés abba az irányba, hogy szándékosan kamuzik a nyilatkozatnál. Amennyiben bűvártanfolyamra jár, akkor legalább biztos látta orvos.

"A szabályok, előírások ismerete, elfogadása (természetesen ehez oktatni kell)"

- Az intróztatásra jelentkező turista nem ismeri a szabályokat és előírásokat, ha ezeket minimálisan szükséges mértékben oktatják neki, azt már OWD tanfolyamnak hívják.

"Max mélység 10m felnötteknél"

- Sok, onnan bepánikolva, levegőt visszatartva, fellőve, lehet tüdőt repeszteni, és az intróstól nem várható el hogy készség szinten alkalmazza amit kutyafuttában mondtak neki az eligazításon. (Lefelé, ha fáj a füle azt vélhetően jelzi, így a dobhártyája talán nincs veszélyben)

A többi feltétellel egyetértek, amennyiben nem zárjuk ki az intro létjogosultságát.

Az alaptémához visszakanyarodva, egyébként számomra nagyon úgy tűnik - a minimális információkból is - hogy ez a merülés a mélységét, akár 10 akár 18 méterről beszélünk, és a végrehajtás módját tekintve, nem klasszikus intro volt. Amit eddig még csak olyan módon láttam végrehajtani, hogy az oktató alapból meg tudja akadályozni a vendég fellövődését, például azáltal, hogy össze vannak csatolva...ez itt biztos nem így volt.


5026. békabúvár Ugrás 2013 júl 22. 17:12  
Szerintem az "intrót" nyílt vízben, mint olyat - a pénzszedésen kívül semmi sem indokolja a létét, látva a rémült tekintetű, víz alatt ide-oda vont turistákat utána - be kéne tiltani, oktatási rendszertől függetlenül.  
  fórumok / Hírek fórumai / 2013-04-30 Tengervíz, édesvíz egyaránt vonzó
3. békabúvár Ugrás 2013 máj 02. 00:01  
Még ennél is érdekesebb, hogy a tó melletti Vrana község nevét egyesek a latin "Aurana" településnévből származtatják, mivel e község területén áll a Templomos lovagrend egykori rendtartományi központjának helyet adó vár romja. Itt őrizték az aranybulla egyik példányát, majd a lovagok innen indultak a muhi csatába, mind egy szálig odavesztek. Később a vár a Templomos lovagrend jogfosztása után a Johanniták birtokába került, azonban Károly Róbert a pápa utasítása ellenére is vonakodott üldözni a templomos lovagokat, mivel hatalomra jutását segítették korábban, így még az is lehet, hogy a templomosok kincse is a környéken keresendő :)
  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
4947. békabúvár Ugrás 2012 dec 04. 14:17  
Igen, elvileg ezt jelentené, bár annyiban szerintem fából vaskarika, hogy a kereszténység és a judaizmus kodifikált, inkább a vallás gyakorlásához kötődő szokás és jogrendje jóval szűkebb és más jellegű, mint az élet minden területére - a polgári jogtól a büntetőjogig - a Korán és a hagyományok alapján évszázadok alatt tudatosan levezetett saria. Ezért ez inkább az elnöki bölcsesség és vallási türelemmel teljes jószándék kinyilatkoztatása, mint megvalósítható jogalkotási alapelv. Azt majd az idő eldönti, hogy a bölcsesség belülről fakadt, avagy addig tart míg eldől, hogy az EU-tól és az USA-tól remélt pénzek hogyan futnak be:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-11-09 Rekviem egy polipért
11. békabúvár Ugrás 2012 nov 11. 22:44  
Hát, ha még a földközi tenger környékén kb. 3000 éve folyamatosan szokott módon százszor a kőhöz is csapkodta volna, hogy megpuhuljanak a rostjai, mielőtt bemegy a pekába:) Szerintem az ilyen hír az álszent konzumidiótizmus megnyilvánulása. A pilóták vajon kapnak-e fenyegető hívásokat, miután tévedésből legéppuskáznak 30-40 fős lakodalmas meneteket "demokrácia teremtés" közben ?
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-10-26 A HEPCA kikelt az óvatlan búvárok ellen
13. békabúvár Ugrás 2011 okt 30. 19:34  
A "kiáltvány" tartalmával maradéktalanul egyet lehet érteni. Értelmes ember a szárazföldi múzeumban sem játszik a leletekkel, ha nem ez kifejezetten a kiállítás célja, így a vízalatt sem kell másként viselkedni. Mindazonáltal ez a kiáltvány körülbelül 20 évvel megkésett, ami az átlagbúvár által látogatható mélységeket illeti. Szerintem az sem véletlen, hogy éppen most adták ki, meglehet egy olyan kampány része, ami a kairói múzeumban tavasszal történt rongálást és fosztogatást igyekszik feledtetni, hogy lám-lám mennyire törődnek a kulturális értékekkel.
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-04-15 Pál apostol hajójának nyomában
1. békabúvár Ugrás 2011 ápr 17. 14:46  
Az már a média szokásos hülyesége, hogy Harkins "bibliaforgató" máltai nyaralását kutatásként tálalja "ő úgy véli, valamit bizonyosan találnak- még ha nem is Pál hajója kerül elő" igen, valamit biztos...rettenetes.
  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
4147. békabúvár Ugrás 2011 jan 31. 14:16  
A múzeumi pusztításokról rendelkezésre álló információk összefoglalója:

http://sirasok.blog.hu/2011/01/30/fosztogatok_az_egyiptomi_muzeumban#more2624661


4142. békabúvár Ugrás 2011 jan 30. 23:16  
Hát igen, Magyarországon a rendvédelem is olyan mint a labdarúgás, sokan értenek hozzá...
4140. békabúvár Ugrás 2011 jan 30. 23:07  
"Amikor egy felvonulast 180 millio forintba kerul biztositani Budapesten" Ebben az adatban ott a trükk, hogy a felvonulás biztosítói akkor is megkapják a fizetésüket ha nincs felvonulás,a túlórát amúgy sem biztos hogy kifizetik, a gépjárművek áltukban is amortizálódnak a kerepesi úton a laktanyaudvaron,bár lehet nem annyira mint igénybevétel közben, ez tényleg költség. A kordonelemeknek meg mindegy hogy hol áznak:) A központi költségvetést viszont terheli a sérültek ellátása, valamint plusz költséget jelent a konkrét esemény kapcsán őrizetbe vettek, letartóztatottak napi ellátása és szállításuk folyamatosan a kihallgatásokra meg a bíróságra. Így a tisztán anyagi "laboratóriumi szemléletű" számítás hibás.
4101. békabúvár Ugrás 2011 jan 29. 11:43  
Azért az egyiptomi elnyomásra is jelentősen igaz szerintem a "slamposság enyhíti a diktatúrát" kitétel:)
4099. békabúvár Ugrás 2011 jan 29. 11:35  
Meglehet igazad van, a magam részéről abból a statisztikai adatból indultam ki, hogy a lakosság 40%-a él napi egy dollár alatti összegből, innen nézve a több mint 100%-al jobban teljesítő két dollár összegből élőknek is okuk lehet elégedetlenségre az elosztás egyenetlenségei miatt, a térségbe helyezve viszont festhet máshogy a kérdés megítélése.
4085. békabúvár Ugrás 2011 jan 28. 22:31  
Távol álljon tőlem, de sajnos nem figyeltem és kicsúszott :))
4083. békabúvár Ugrás 2011 jan 28. 21:53  
Ahogy látom, azért tüntetnek mert az ország lakossága 80%-ának kilóg az alsó fele a klottgatyából és nincs veszteni valójuk, mivel -többek között- nem részesülnek az idegenforgalmi bevétel áldásaiból sem, és előttük a ki tudja hová vezető példa. Ezért ez a tüntetés alapból nem iszlamista irány, bár gond lehet, hogy a jelenlegi kormány lefogta az Iszlám Testvériség vezetőit, mert belőlük akár még nemzeti hős is lehet, ha majd kiszabadítják őket...Most amúgy is rossz idő van, amikor legutóbb február másodikán közép-déli szafarin jártam akkor esett az eső és 15 fok volt. A kérdés az, hogy a tényleges szezonig mi történik, tippeim:

a) győz a "forradalom" rövid időn belül

b) leverik a "forradalmat" időlegesen

c) a levert "forradalom" újra kezdődik a szeptemberre kitűzött elnökválasztás előtt amikor Mubarakot vagy esetleg már elmenekült fiát kellene megválasztani

Az utazásokat ezen lehetőségek előre becsülhető békés intervallum időszakába célszerű tervezni, ami előre becsülhetően: április-május-június, a prognózisért felelősséget nem vállalok:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-11-13 Három tucatnyi roncs egy helyen
1. békabúvár Ugrás 2010 nov 13. 18:14  
Az ókorban még épp az volt a megszokott módszer, hogy a palánkok összecsapolásával kialakítottak egy "önhordó" palánkozatot, és utána építették bele a bordákat. A bizánci korszakban ez annyiban változott, hogy a hajótest alsó részét még palánk összecsapolásos technikával építették, míg felső részét költségtakarékossági, valamint a hajóépítést meggyorsító okokból már klinker (egymást átfedő) palánkozással, azaz ezeket már a későbbi hajóépítési módozatnak megfelelően szegezték fel a bordákra. Ennyiben pontosítanám a Hurriyet Daily News hírét:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
30780. békabúvár Ugrás 2010 nov 08. 20:02  
A véleményalakító szerkesztőt pozitív jelzős szerkezetnek szántam, gunyor nélkül, téma részemről ezzel lezárva:)
30776. békabúvár Ugrás 2010 nov 08. 17:39  
A 30693 sz. hozzászólásodra reagálva a 30697 sz. hozzászólásban a hozzáférhető hivatkozásokat belinkeltem, ha tényleg érdekel,ide beilleszteni az információfolyamot mégsem akartam. Azt sem tettem szóvá, hogy véleményalakító szerkesztőként, bevallott teljes információhiány mellett is rögvest a "hivatalos oldal" ellenérzései mögötti hátsó gondolatokat kezdted firtatni, valószínűleg most ez a trendi. Ám a belinkelt anyagból kiderül, hogy mi a lényegi különbség az álláspontok között egy hazai vízalatti régészeti múzeum létrehozásával és annak koncepciójával, a kiállított leletekkel és a kutatási területtel kapcsolatosan:)   A tényeket viszont a filozófia előadáson kell keresni egyenlőre a témában:)

30697. békabúvár Ugrás 2010 nov 06. 19:26  
Ugyan rég nem jártam ezen a fórumon, az ominózus három napos búvártanfolyamot követő vita miatt, ám most a tájékoztatás kedvéért:

http://www.otvenentul.hu/szabadido/41684

http://hvg.hu/Tudomany/20101027_muzeum_hajo_octopus_regeszet

két cikk a kezdeményezésről.

Részletes vita itt:

http://buvarregesz.blog.hu/2010/10/26/a_vilag_legmelyebb_medenceje#c11499289

tények nincsenek, csak vélemények és következtetések pro és kontra.
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-11 A válság nyara után
109. békabúvár Ugrás 2009 okt 14. 13:42  
A jog terén a tudásanyag gyakorlati alkalmazására való tényleleges készség teljesen egyetemfüggetlen, inkább személyfüggő,ezt biztosan állíthatom, mert hosszú éveken keresztül találkoztam híres és kevésbé híres egyetemekről kikerülő pályakezdő jogászokkal évről-évre. Ugyanígy lehet ez a búvárkodás terén, ha a készség találkozik oktatójával az optimális, ha nem akkor zenésebb a helyzet. A cikkben egyébként nekem a legjobban az tetszik, hogy ha az ember történetesen véletlenül fizetett hirdetés kapcsán szót emelt a búvároktatás nem kívánatos felhígulása ellen, akkor kapott egy lavór mosogatóvizet a nyakába, majd itt - teljesen jogosan - felmerül a képzetlenül szafarira kerülő emberek problémája, amiben a szerző szerint búvároktatói lelkiismeretlenség is szerepet játszhat, a kettő nem tán összefügg esetleg? Quo vadis domine :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4114. békabúvár Ugrás 2009 okt 14. 12:53  
Ne vedd kukacoskodásnak, de:

"Az oktatónk, aki a túrát szervezte engem nevezett ki a csapat vezetésére, ami akkor nagyon jól esett, viszont kicsit meg is rémített, hogyha én vagyok a legjobb, akkor a másik 2 mit tudhat..."

ez hogyan történhetett meg a gyakorlatban,ugyanis ha bekövetkezik egy baleset és az életbenmaradtak azt mondják hogy te voltál a "kijelölt vezető" lett volna nagy baj... az oktatónak is és neked is, ha nem mondják maradna a puszta lelkiismereti probléma. Itt bármelyik oktatási rendszer szerint egy sima merülőpáros merülés történhetett volna saját felelősségre, és a harmadik ember ?
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-11 A válság nyara után
72. békabúvár Ugrás 2009 okt 13. 23:03  
"Részemről zárszóként megemlíteném azt a néhány búvárt, aki itthon egy uszály "levegős" terében halt meg, mert azt hitte nem kell ahoz megszerzett tudás, hogy beússzon."

Nos ez az eset 1991-ben vagy 1992-ben történt a nyékládházi tavon egy felfordult uszály alatt, azért emlékszem rá mert éppen az eset előtt egy héttel jártam ott. Más korszak, más lehetőségek, más elvárások, más felfogás a "tudásról" megjegyzem emlékezetem szerint ezután az eset után került előtérbe a reduktor zárttéri kivétele tilalmának erőteljes hangsúyozása a korábbi félmondatos utalásokon túlmenően a hazai búvárkörökben... hogy a meghalt búvárok esetleg akkor azt hitték hogy nem kell a megszerzett tudás...no ebben azért nem vagyok biztos.
23. békabúvár Ugrás 2009 okt 12. 20:46  
Mindkettő mindegy, ha a válság mégis inkább" vitéz nagybányai horthy miklós legvitézebb matróza" hosszra sikeredik mint az alapul szolgáló matrózos viccben:)
17. békabúvár Ugrás 2009 okt 12. 15:24  
A W-vel kapcsolatban azért vagyok nyugodt mert éppen a válság mutatta meg, hogy a közgazdaságtan is inkább történészi utólagos leíró vonatkozásaiban erős általánosan :) Amennyiben mégis beteljesednék az öblös W várnak a hazai folyók tavak mindenkit :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-10 A Toplitzsee meg nem fejtett titka
1. békabúvár Ugrás 2009 okt 12. 15:07  
A toplitz tavi legendák legbőségesebb általam olvasott összefoglalása Simon Wiesenthal a gyilkosok közöttünk járnak című műve, ami 1967-ben jelent meg, ő a következő eseményeket említette meg a tóval kapcsolatban:

- 1946-ban két nem azonosított személy amerikai dollárok hamisítására szolgáló kliséket emelt ki onnan egy ládában.
- 1950 júniusában 12 vasládát emeltek ki, magukat francia katonai búvárnak álcázó németek. A CIC nyomozása eredménytelenül zárult.
-1955-ig a toplitztavi német haditengerészeti kutatóbázis alkalmazottai közül 3 főt ért halálos baleset a környéken "hegymászás" közben különböző időpontokban.
-1963 október 5-én éjjel halt meg a tóban Alfred Enger osztrák búvár, akit egy Freiberger nevű SS tisz bérelt fel merülésekre. A halott búvár parton hagyott ruházatában talált pénztárcában 3 db 1905-ös verésű osztrák aranypénzt találtak - nem ez volt az első merülése a tóban -
- A baleset után az osztrák belügyminisztérium kutattatott a tóban de nem tették közzé a kutatás eredményét.
- Nem az elrejtett értékek képezték a tó legnagyobb titkát, a CIC egyes szakértői szerint állítólag ide lett elsüllyesztve abból a névjegyzékből egy példány, amely tartalmazta azokat a neveket, számlaszámokat, cégalapítási adatokat, amelyek igénybevételével a háború utolsó időszakában mintegy 750 millió és 1 milliárd dollár közötti összeget menekítettek ki a III.Birodalomból külföldre.

Ennyi legenda után a környezetvédők sem biztosan azok aminek látszanak:)





  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
2035. békabúvár Ugrás 2009 sze 06. 17:53  
Egen,egen, ez a "hirtelen felindulás" néhány hónap üllepedés után és a minden fórumba beírás óvatosságra intheti az olvasót a szándékok végiggondolásánál:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4048. békabúvár Ugrás 2009 sze 02. 13:48  
A felvetéseim teoretikusak, bár az alapul fekvő esetből indulnak ki de próbálok ettől a tragédiától elvonatkoztatni:

1. Többen -szerintem- nagyon helyesen megállapították, fogy a Francesca da Riminire dekompresszió nélküli merülést tervezni gyakorlatilag nem lehet ( illetve lehet, beköszönünk a fedélzeten, visszaúszunk egyből a kötélhez és felfelé indulunk tipusút, de hát tudjuk, az élet nem ilyen) ehhez hogyan viszonyulnak a dekompressziót mint olyat tiltó rekreációs búvár oktatási rendszerek bármilyen szintű tanítványai és oktatói, hogy azért...azért...mégis merülnek ilyet, mondjuk ha a táblázatuk 42 méternél véget ér, vagy már korszerűen nem is használnak táblázatot, és azért csak megcsinálják ? Ezzel egy gond van, ott a karján az eszköz mindenkinek a dekoidőt is mutatja, csak a deko végrehajtását azért tudatosan gyakorolni kell szerintem és be kell betonozni az agyba, hogy akkor sem jövünk fel, ha ellenséges úszóharcosok úsznak lefelé (bár jelen esetben vélhetően főképpen nem a DCS volt a baj, hanem gyors fellövődés szerintem)

2. Az ilyen merülés végrehajtására tényleg fel lehet biztonsággal készülni illetve a feltételeit biztosítani, ilyen pl. a Káplán által felsorolt biztonsági intézkedések sora, amivel ki lehet "kezelni" esetleg azt is VESZÉLY esetén aki "izél" a dekózásra vagy urambocsá fogalma sincs a levegőfogyasztásáról és kiszívta a palackját a közelebbről nem ismert "dekó" közben, tekintve, hogy sem a saját fogyasztásával, sem a merülés légzőgáz szükségletével nem volt tisztában, ilyen emberrel azért mélyen szembe nézve nagyot beszélgetnék a fedélzeten hogy mi a pék valagának akart dekós merülést végrehajtani és szóba kerülnének személyiségjegyei is. Ebben a vonatkozásban a gujdó szerintem a vízalatt nem hibás, max. annyiban, hogy ha felismerheti a víz fölött az adot merülésre az alkalmatlanságot akkor nemet mond (konkrét esetben szerintem ez sem állt fenn, kivédhetetlen volt vélekedésem szerint a történet, legalábbis aki mást gondol, talán kissé álszent álláspontom szerint)

3. A Francescáról mindig azt gondoltam, hogy abból lehet baj, ha valami gyűjtő - a tyúkhálónál nem túl komolyabb védőeszköz ellenére - a hombárban, a betekert orrgyújtóval szállított tüzérségi lövedékekből akar szuvenírt szerezni, és úgy vesz ki egyet, hogy a többi esetleg koccan, a TNT-nek van egy olyan kristályosodási szakasza, amikor ütődésre ugyanolyan érzékeny mint az I.Vh-ban használt ekrazit, és akkor gond lehet...de nem ez történt konkrét ügyben.
3959. békabúvár Ugrás 2009 aug 27. 13:26  
Köszönöm a választ, a biztonsági intézkedés helyénvaló, néhány kérdés motoszkál még... A hobby nitrox EAN 40-ig jogosít, 6 M-en viszont nyugodtan lehetne safetyként szívni 100%-os oxigént is, így az EAN 50-et csak a Nitrox II. (v. haladó nitrox) vizsgával rendelkezők szívhatják biztonságosan a víz alatt, mert hogy ők vannak ilyen gáz használatára úgymond jogosítva. Avagy ha ezen kritérium figyelmen kívül hagyásával bárki használhatja, akkor viszont miért nem 100% mert az még biztonságosabb:) Az EAN 50-et meg amúgy is csak oxigéntiszta palackba lehet betölteni...innentől nem értem a szabályokat:)
3948. békabúvár Ugrás 2009 aug 25. 16:20  
Nem kötözködésből kérdezem, a Hollandus fedélzeten lévő 50% biztonsági Nitrox palack a Nítrox palackok 50%-os többletét jelenti, vagy EAN 50-et, és mire használják a fedélzeten, nem tán vizes....-ra készülnek:) mert ha dekógáznak szánják akkor 100% kéne és a víz alatt...egyébként max belógatott kidekózás gyorsítónak jó.
3642. békabúvár Ugrás 2009 aug 10. 15:05  
Elnézést a levegőztethető emberek számát még eggyel elszámoltam:)
3641. békabúvár Ugrás 2009 aug 10. 15:01  
No,ezt éppen fordítva kell csinálni:) Nekem pl. van egy aqualung első lépcsőm egy 1965 mintájú scubapro fémházas másodiklépcsővel, ez a főreduktor, a másik csapra pedig egy előírás szerint szerelt aqqualung LX  supreme kerül a hozzá való oktopusszal, így el lehet kerülni hogy a rosszabbról kelljen váltani jobbra, ha meg két embert kell levegőztetni, akkor még ott egy inflátorreduktor. (megjegyzem az 1965-ös cucc minden igényt kielégít, jól tisztítható, érzékeny az adagolásban stb.)
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-07-17 Bajba került kagylógyűjtő
8. békabúvár Ugrás 2009 júl 21. 18:12  
Elfogadható álláspont, bár szerintem a legkörnyezetkímélőbb a kagylótenyésztő telepek vízbelógatott alkalmatosságairól kézzel begyűjteni a kagylót:)
6. békabúvár Ugrás 2009 júl 19. 19:34  
Köszönöm az ismeretbővítést:) Egyben felvetődik a kagylólélektan egy érdekes eleme is, a gépi aratástól sokkot kap a kagyló és megkeseredik, míg a manufakturális kagylóvadász gyűjtőhálójában történő kontrollálatlan felszínre emelkedést, meg a zsákban, motorcsónakban partrazötyögtetést simán kibírja stressz nélkül:))) Remek Phd. téma lehetne tengerbiológusoknak, hogy hol van a kagyló idegességének a határa, ahol még nem keserű. (Persze lehet hogy kutatták, csak műveletlen vagyok:) )
4. békabúvár Ugrás 2009 júl 19. 11:38  
Azért ez a "kézzel begyűjtött kagylók boltja" jelentős sznobériát takar, mint ha nem volna mindegy a kagylónak meg a vevőnek hogy mivel fogják, persze nem vagyok sztárszakács csak nem értem:) Viszont addig is megúszta néhány kagyló a kézimunkát míg sodródott...
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
3499. békabúvár Ugrás 2009 júl 15. 17:34  
Időközben leesett a kő a szívemről, mert beugrott, hogy a búvárhajók ritkán horgonyoznak 40 m-nél nagyobb mélység fölött, mert nem tekernek le előírás szerinti 120m horgonykötelet ehhez:) Menetből meg nem találnak meg a szonárral mint úszóharcost,ez majdnem biztos:)
3497. békabúvár Ugrás 2009 júl 15. 17:24  
"Kapitány elvtárs mehet a reaktor 110%-al ? - Igen de nem tanácsos"  :)
3496. békabúvár Ugrás 2009 júl 15. 17:22  
Hogy már ilyen "büfé" szonaruk is van, amivel negyven alatt azonosítják az embert nem hallottam még,így már a mechanikus mélységmérő sem segít, csak érdemes volt szóba hozni a témát...:)
3489. békabúvár Ugrás 2009 júl 15. 15:35  
Szerintem kb.mindent meg lehet úgy tenni (a búvárkodás terén) mint 10 vagy 20 éve, legfeljebb ki kell várni a megfelelő időjárási, áramlási stb. viszonyokat, amire korábban jobban tett az ember :) Nem annyira a merülési mélység számít egy átlagos merülésnél, mind inkább a merülés körülményei, persze az adrián nem érdemes komputerrel 40 alá csúszni mert ha jön a vízirendőr akkor repül az 1000 kuna amit kulturáltabban is fel tud használni a búvár. Így aki a jóízlés határán belül esetleg kalandozik, annak célszerű mechanikus mélységmérőt használni meg táblázatot és kicsit számolni. A várakozás viszont a korral fokozódó erény:)) A komputer szigorítás csak akkor ajánlott szerintem, ha a merülő társaságból mindenkinek egyformára van szigorítva, mert ha nem és nincs megbeszélve, érdekes dolgok jöhetnek ki a merülés végére... Nekem is volt olyan közbülső időszakom, amikor nyugtalan voltam a víz alatt és nem tudtam az okát, aztán rájöttem, hogy összeadódott valahogy több olyan merülés ahol apróbb gikszerek, diszkomfort érzetek voltak, valamiért nem éreztem jól magam, csak utána nem dolgoztam fel fejben, amikor erre rájöttem és megbeszéltem magammal meg közvetlen környezetemmel a problémákat, a tudatosítással el is múltak.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
20360. békabúvár Ugrás 2009 júl 08. 10:02  
A sakkara szárazanyagtartalmából szintetizált első gyémánt a tied lesz:)
20355. békabúvár Ugrás 2009 júl 07. 12:22  
Elnézést a szöveges példa nem volt teljes, megadható balling fokban és tömegszázalákban is, hogy  ne kelljen átszámítási táblázat:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
3475. békabúvár Ugrás 2009 júl 07. 12:18  
Ebből a mélységből fellövődve még bőven belefér, hogy felszínen lecsatlakoztatsz, mellény leereszt, visszamész és szájjal fújsz utána ízlés szerint:) (gyakorlati tapasztalat)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
20354. békabúvár Ugrás 2009 júl 07. 12:06  
Vizsgakérdés: mennyi a sakkara alkoholfoka ? :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
3461. békabúvár Ugrás 2009 júl 06. 12:08  
Látom,imádod ezt a módszert...jó legyen, teszek egy engedményt, klottgatyás, tengerparton minden délután sznorizó szörfösnél lehetséges, ám évek óta légkondicionált irodában hűsölő, fizikai megterhelésmentes ajánlatra ugró, negyvenes, mozgáskoordinációt felejtett budapesti luxusmanager esetében viszont nem :) Emellett volt egy korábbi 3449.sz. hozzászólás az egyes ismeretek rögzülési mechanizmusáról, amivel ugyancsak egyet lehet azért érteni.
3448. békabúvár Ugrás 2009 júl 05. 13:42  
A személyes esetem azért nem mérvadó mert mire kezdődtek a rendszerszervezett OWD tanfolyamok idehaza, már 6 éves aktív búvármúlttal rendelkeztem, így elég volt az előírt minimum. Előtte más típusú képzési rendszerben kb. két hónapig heti két alkalommal az "A Búvár" című MHSZ tankönyv, és a "Békaemberek" című egyébként szerintem korszakában remek tankönyv tanulmányozása volt soron elvárt otthon tanulás mellett, közbeiktatott medencézésekkel, amiknek számát senki nem nézte, de 20-25 órát biztos kitett, majd kb 20 merült óra nyíltvíz után kerülhetett szóba "merülőtársak egyénileg tervezett kambodzsázása" nem mondom hogy felgyorsult világunkban ez a kizárólagos üdvös módszer, mert jelenleg pl. az első lépcső nyomásának beállítását már teljesen felesleges tanulmányozni, meg hasonlókat, de sajnos abban a véleményemben nem ingat meg semmi, hogy három nap alatt nem képezhető búvár (a szöveg pedig ami alapján a téma itt előtérbe került, ennyit állított, apróbetűs rész és kiegészítések nélkül) ezért úgy gondolom, hogy ennek hangot is kell adni annak érdekében, hogy az egyes képzési formák felé orientálódó kezdők elgondolkodhassanak, akik esetleg itt beleolvasnak a dolgokba...
3444. békabúvár Ugrás 2009 júl 05. 10:40  
Nézzük búváretikai oldalról: Három nap alatt a kezével kapálódzó,a lábával bicikliző, erősen korlátozottan lebegőképes búvárokat lehet képezni kb. az emberiség 80%-ából, (becslés tőlem) ezek az emberek a három napos tanfolyam után beesnek a korallok közé a gyorstalpalót követő első túrán (ami miatt oly sürgős volt a gagyitanfolyam) és lerúgnak letörnek mindent, még ha megfelelő felügyelet mellett nem is kerülnek bajba. Tényleg ezt kell védeni ? és ennek még semmi köze a búvárkodás professzori részeihez, hiszen csak az alapműveltségről beszélek:) Ami a tanfolyam időtartamát illeti, valóban nem elég a három nap és a két hét sem ha valaki kiképzett búvárokat szeretne a környezetéből "elbocsátani" ezért nem szerencsés az időtartam alapú tanfolyamszervezés, ezt mondogatom már a téma kezdetétől...
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6 7 8
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés