»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-10-26 A HEPCA kikelt az óvatlan búvárok ellen

Az egyiptomi környezetvédelmi szervezet hírlevele ezúttal a víz alatti kulturális örökséget rongálókról szól.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 13. békabúvár 2011 okt 30. 19:34  
A "kiáltvány" tartalmával maradéktalanul egyet lehet érteni. Értelmes ember a szárazföldi múzeumban sem játszik a leletekkel, ha nem ez kifejezetten a kiállítás célja, így a vízalatt sem kell másként viselkedni. Mindazonáltal ez a kiáltvány körülbelül 20 évvel megkésett, ami az átlagbúvár által látogatható mélységeket illeti. Szerintem az sem véletlen, hogy éppen most adták ki, meglehet egy olyan kampány része, ami a kairói múzeumban tavasszal történt rongálást és fosztogatást igyekszik feledtetni, hogy lám-lám mennyire törődnek a kulturális értékekkel.
 12. elche 2011 okt 27. 15:51  
Remélhetően ők is így értik, de azért is valószínűnek látszik ez, mert a hírlevélben kiemelik a búvárvezetőket és búvárközpontokat is, ezekből meg azért bőven van egyiptomi.
 11. Bunny 2011 okt 26. 23:56  
Úgy gondolom ezt nem egyiptomi vs turista értelemben mondta, hanem környezet buzergáló vs normálisan viselkedő búvár értelemben.
 10. azarabdémon 2011 okt 26. 22:08  
"Nem látjuk őket szívesen. Mi vagyunk a többség, itt az ideje megmutatnunk."

őket??
A saját házuk tájára nem vonatkozik?
Lenne pár bemutatandó képem valahol elfekvőben, a szemeteszacskókat a tengerbe helyező szafarihajónkról, a helyi dm élővilágbazgurálásával (egyik pl. sziklahalat húzott a fejére) és folytathatom.
 9. PDIC 2011 okt 26. 21:05  
Nem akartam az lenni, csak arról beszélek amit tapasztaltam. Nem az általam látogatott bázisokra és természetesen nem arra a bázisra gondoltam ahol Te dolgozol.
 8. Káplán 2011 okt 26. 21:00  
Kár cinikusnak lenni.
 7. PDIC 2011 okt 26. 20:59  
Természetesen egy ideális világban ideális bázisokon ideális gájdok dolgoznak. Sajnos én nem ott merülök, csak arról beszélhetek amit erre-arra láttam.
 6. Káplán 2011 okt 26. 17:51  
Fura szemlélet. A Guide képviseli a bázist. "Személy szerint elég rosszul bírom a rongálást, a múltkor" sem tartott semmi vissza attól, hogy alaposan megmossam a Vendég fejét, aki túl közel úszott el egy ...... mellett. A Vendég státusz nem jogosít fel senkit arra, hogy rongálja a környezetet vagy zavarja az élővilágot. Aki ezt nem fogadja el, menjen másik bázisra. Ez a céges álláspontunk.
 5. PDIC 2011 okt 26. 14:03  
A "bázis" nincs lent a víz alatt a búvárokkal. A guide viszont pénzből él, és jól jön némi "baksis" ami ugrik, ha cseszteti az ütődött búvárokat. Sajnos sokan inkább a pénzt választják. Amúgy nevelés kérdése, nálunk eszébe sem jut senkinek a víz alatti kártékony poénkodás. A felszíni tevékenységről inkább nem beszélek, ott azért játszik a "kikapcsolódni jöttem" elv.
Személy szerint elég rosszul bírom a rongálást, a múltkor csak az tartott vissza attól, hogy véletlenül lerúgjam egy korallon heverő videós maszkját, hogy egy csapat aránylag kezdő búvárra kellett figyelnem.
 4. Káplán 2011 okt 26. 12:57  
A bázis és a guide dolga az esetleges "eltévelygők" megregulázása. Sajnos, ezt sokszor felülirja a bázisok hibás, elnéző felfogása. :(
 3. jokerke86 2011 okt 26. 12:48  
Éppenvóterként nincs nagy tapasztalatom, de szerintem természetes egy kis ökörködés fent is lent is, elvégre az ember kikapcsolódni megy oda és ilyenkor jobban elengedi magát. Nem azt mondom, hogy a rongálókat nem kellene megbűntetni, de az vesse rám az első követ, aki ha valamelyik környékbeli tóba ha kapna egy kabrió trabantot, nem ülne bele legalább egy fotó kedvéért.
 2. pygmy 2011 okt 26. 12:00  
És te szóvá tetted, amikor ilyet láttál?
 1. Bunny 2011 okt 26. 11:28  
őszinte leszek. Tökéletesen egyet értek a hepca-val, soha nem néztem jó szemmel az ilyen játszadozást, bár igen népszerű a magyar búvárok körében is, tovább megyek sok túrán ahol részt vettem láttam hasonlót.
Hozzáteszem a -helyi- guide-októl is, tehát nem csak a túrista a ludas, sőt. Én azt mondom ez főleg a guide és a túravezető felelőssége, hogy tudassan a tudatlan társasággal amit tudnia kell (nem tudtam tovább ragozni T betűvel). A többség nem rosszindulatból csinálja, hanem mert látja más is megteszi, esetleg a guide is és végig se gondolja mit csinál és mit okozhat.
Szemléletes példa a képen látható Thistlegorm is, bár ott főleg a lopás érhető tetten meg persze a hajósok rongálása, de ott van Málta Blenheim Bomber. Én még láttam a botkormányt, és rá 1-2 évre mondták, hogy egy vicces búvár aki beült a repcsibe "vezetni" letörte. Valóban megéri ez a mókázás? Szerintem nem, én tuti rávertem volna egy igen súlyos több ezer dolláros büntit, csak mókából. Ha már viccelődünk.
Sajnos elfelejtjük, hogy 1. vendégek vagyunk a víz alatt, 2. a roncsok sírhelyek, de legalább is víz alatti múzeumok, és úgy illene ott viselkedni. Így is okozunk óhatatlanul kárt, pl. a roncsokban a kilélegzett levegővel, stb. miért fokozzuk ezt direkt?
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Gubal Island - Wreck

Egypt, Red Sea

10/14 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés