»» ««
Biga hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
2484. Biga Ugrás 2009 feb 27. 15:18  
nekem az első pár merülésem végig pánikban telt. folyamatosan légszomj kínozott, fájt a fejem is, nem tudtam élvezni a merülést. aztán a merülőtársam megmutatta, hogy minimumra volt állítva a reduktornál valami és nagy erővel lehetett csak szívni. beállította és onnantól kezdve szerettem meg igazán a merülést :)

második pánik: maszkürítésnél benyeltem a vizet és 6-8méterről fellőtttem. az oktató feljött utánam, és kérdezte, hogy na most mi lesz. mondtam, hogy sorry megyek vissza, megcsinálom újra. megcsináltam. utána Egyiptomban sikerült vennem egy abszolút rossz maszkot, amiből 5 percenként kellett üríteni a vizet. gyakorlásnak jó volt.

ezután volt még Egyiptomban a 800m-es fal lefelé, de ott nem pánikoltam, inkább nyomasztó volt, aztán megnyugtattam magam, hogy egyméteres vízben ugyanolyan jól meg lehet fulladni.

érdekes, hogy amúgy jó úszó vagyok és búvárcucc nélkül teljesen biztonságosan érzem magam a vízben, akárhány kilométer van alattam, de valahogy merülve más.

Thistlegorm: több merülésünk is volt, szerencsére az elsőnél csak kóstolgattuk, és ott el is döntöttem, hogy nekem bőven elég volt, a szűk folyosók nem nekem valók. egyébként roncsoknál, barlangokban amikor szűken egymás után megyünk, azt én nagyon veszélyesnek tartom. ott romlik el valami, ott pánikol valaki, a többieket is simán veszélybe sodorhatja és alig férnek hozzá....

fura, hogy először azt gondoltam, éjszakain fogok a legjobban félni, de valahogy az volt a legmegnyugtatóbb...
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-02-23 Magyar búvár balesete Malajziában
291. Biga Ugrás 2009 feb 27. 12:06  
A hozzászólás át lett helyezve ebben a fórumba, 2479 sorszámmal.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
2479. Biga Ugrás 2009 feb 27. 12:06  
igazából a párokat valahogy mindig úgy kéne összeválogatni, hogy nemcsak tudásban, hanem temperamentumban is kiegészítsék egymást. hiába profi valakinek a merülőtársa, ha olyan izgága, hogy állandóan elcsászkál. valaki említette a fotós állatfajt (én is ez lennék), oda külön türelmes buddy kell... és két parás embert sem jó összerakni. persze ehhez külön pszichológus kéne :(

egyetérve Vikkel, nekem is minden merülésnél az volt a tapasztalatom, hogy a DM megkért minket, hogy még jóval a minimum előtt szóljunk és időnként körbejártak, igaz nekem csak adriai, hurghadai és sharm el sheiki DM-ekhez volt szerencsém.

sajnos legtöbbször egy tragédia kell ahhoz, hogy az emberek visszatérjenek az extra óvatossághoz...

lehet, hogy a búvárkodás a lusták sportja is, de az lenne a legjobb, ha a legjobban magukat ismerők sportja is lenne... én tudom magamról, hogy enyhe klausztofóbiám van, tehát nem megyek be barlangba és a hajóroncsoknak is csak a tágasabb helyeire.
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-02-23 Magyar búvár balesete Malajziában
249. Biga Ugrás 2009 feb 26. 11:21  
egyébként, hogy kicsit témába vágót is írjak, jópár éve volt egy technikai újdonság, a spec maszkba épített rövidhatótávolságú búvár "rádió"-vízalatti walkie talkie. én akkor azt gondoltam, milyen nagyszerű dolog, forradalmasítani fogja a merülést, hiszen a DM folyamatos kapcsolatban lesz az egész társasággal, rögtön kiderül minden probléma. a biztonságon felül rengeteg előnye van, a DM végre működhetett volna valódi idegenvezetőként és szóban is mesélhetett volna. jó, tudom, nem olcsó, spec sisak kell hozzá, hogy beszélni lehessen, ezek szerint nem terjedt el a dolog... például ha én elmennék egy ilyen messzi helyre merülni és van két cég, egyik x USD-vel drágább, de van ilyen sisakjuk, akkor oda megyek...
241. Biga Ugrás 2009 feb 26. 10:29  
a vizsgámon történt, amikor AOWD-hez az éjszakaira mentünk. kisebb csoda, hogy nem történt tragédia. kezdőként először merültünk éjjel, nekem egy fos kis lámpám volt, a merülőtársamnak semmi. leszakadtunk, szerencsére egy profi egy idő után észrevette és visszajött értünk. addig ott kucorogtunk ketten a sötétben és fogalmunk sem volt, mi mennyi hány méter. vadul villogtam neki, odajött és hárman felmentünk. kiderült, hogy a hajóval már kerestek bennünket. a levegő majdnem nullán volt, felmentünk, megláttuk a hajó fényeit, uccu abba az irányba, aztán kötélen húztak ki minket. bár még bírtam az úszást, a társam is, de eléggé kimerítő ekkora cuccal úszni a felszínen. a merülésvezető oltári lecseszést kapott mindenki szeme láttára. a fontos, hogy nem estünk pánikba, ha nem jön senki, valószínű akkor is felmegyünk ketten... egy kis kalandnak fogtuk fel, csak a hajón szembesültünk vele, hogy nagy baj is lehetett volna.
200. Biga Ugrás 2009 feb 25. 17:41  
köszi, tanulságos történetek!
198. Biga Ugrás 2009 feb 25. 17:12  
bocs, ritka vendég vagyok itt, mi az a 885? arra már rájöttem, hogy nem hsz szám..
196. Biga Ugrás 2009 feb 25. 16:13  
szegény, részvétem a családjának.
én is kábé 3-4 éve nem merültem már, de ha fogok még valaha, tuti elmegyek egy ismétlővizsgára. kísérteties az egyezés, régi merülőtársammal, exfeleségemmel kábé így voltunk, bár azért egycsillagnál jobb voltam, és úszni elég jól tudok, elpuhulva nem vagyok, de volt pár meleg helyzetem és más oktopuszáról is lélegeztem már... mondjuk én is sokat hallottam a "hozzátartozóval ne" utasítást én nagyobb biztonságban éreztem magam vele, mint bármilyen profival..
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés