»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 . . . 105
 1375. elche 2008 aug 28. 22:52  
Országa válogatja. A Kanári-szigeteken az volt a szabály a bejegyzett, hivatalos bázisokra, hogy nem csak biztosításuknak kellett lenni, de egy konkrét dekókamrával is szerződniük kell. Több helyen ezt saját dekókamrával oldották meg, vagy közösen üzemeltetnek. Ettől drágább is a merülés, hiszen ez nem olcsó mulatság. Sok helyen van előírás bázisbiztosításra, máshol meg nincs. Ha van saját, személyes, azzal baj nem lehet, mert kellemetlen esetben a mindent szuperhivatalosnak mondó búvárbázisról kiderülhet, hogy annyira mégsem hivatalosak, például biztosításuk sincs...
 1374. Bunny 2008 aug 28. 22:48  
Nem olyan nagyon drága egy nagy palack oxigén. Egyébként a biztosítós kérdésre meg a válasz is-is. Van, ahol benne van a merülésben biztosítás is, van ahol nincs.
 1373. Vanek 2008 aug 28. 22:43  
A Baron Gautsch említése kapcsán jutott eszembe egy régi dilemmám, amit most felvetnék.
Szóval az említett roncson merültünk, midőn egy olasz srác 28-ról fellőtte magát. Szarul is lett, ahogy "illik" és egy egész palack oxigént (a "nagyobbikból") elszívattak vele, amire úgy döntött, hogy mégis inkább folytatná földi pályafutását.
A kérdése(i)m, dilemmám az ezt követő anyagi/biztosítási kérdésekre vonatkozik.
Szóval egy ilyen eset után az elsősegély "árát" (min. a palack oxigént):
1.) lenyeli a bázis, mint "működési költséget"
2.) fizeti a bázis, de aztán leveri a biztosítóján
2./b.) (vagy a bázis leverhetné, csak azért nem veri, mert inkább kussol a balesetről)
3.) kifizetteti a delikvenssel, aki ezt bebukta (és örül hogy jól van)
4.) kifizettetei a delikvenssel, aki utána a saját biztosítóján (DAN, vagy akár gyöngyhalász) behajthatja

Általánosságban pedig az érdekelne, hogy a személyes pl. DAN biztosítások mennyire számítanak "túlbiztosításnak". Gondolok arra, hogy olyan helyen, ahol kötelező bázissal (sőt merülésvezetővel) merülni, ott nem várható-e el, hogy a bázisnak legyen biztosítása, ami a nála balesetet szenvedett búvár kezelési költségeit fizeti? Pl. ha a srác komolyabb orvosi kezelésre szorul, akkor muszáj a saját bizti, vagy mutathat a bázisra, hogy bocsi, de elég sokat fizettem egy merülésért, hogy mondjuk tartalmazzon biztosítást is.
Mondjuk annak analógiájára, amikor az oktató DAN biztije (vagy valamilyen felelősségbiztosítása) elvileg fedezi az nebulók baleseti ellátását. (mert anno mintha ilyen oktatói boztosításról hallottam volna, vagy csak képzelődtem?)
 1372. nlq 2008 aug 28. 21:56  
szerintem lennenek neked is rosszabb napjaid esetleg meg morcos is lennel, ha meloznod kellene heti 6napot kora reggeltol keso estig, a pihenonapodon meg egy csapat buvarral kellene  4-5 orat buszoznod
 1371. optibandi 2008 aug 28. 17:16  
A "pontozgatást idézőjelbe" kellett volna tennem...
kérdőívet nekünk nem adtak és nem elemeztek.
Az első napi bemutatkozás és általános eligazítás után az egyesületünk  "főnöke" mondta el a saját kéréseit és a nekünk szóló szabályokat, amik egyébként megegyeznek minden általános és egyiptomi búvárszabállyal és mi be is tartjuk ezeket. Na, ezt fordíttatta le magának Rashiddal titokban és utólag azt mondta, már akkor tudta, hogy jó hete lesz..
 1370. pygmy 2008 aug 28. 17:07  
jaj, ezt nem erre akartam válaszolni, hanem Garf 1354. válaszára, bocs
Mimoról van szó, nem az asszonyról
bár néha ő is tud katonás fegyelmet tartani:)
 1369. pygmy 2008 aug 28. 16:58  
mi sem merültünk vele azelőtt, de úgy jöttünk haza, nem is akarunk többet
kellemes meglepetés, hogy ilyen sok jó vélemény van róla, valószínűleg rossz napja (hete) volt
ja, és nem innen pontozgatjuk, hanem ott a hajón adtak valami kérdőívet, amit azonnal ki is elemzett magának a társaival
 1368. optibandi 2008 aug 28. 16:45  
Egy történet Mimoval és velünk....
Drága ember ( Mimo ) hallotta valahonnan, hogy valakik pontozgatják őt, innen Magyarországról...!
Nos ő volt az egyik gájdunk és mivel mi nem találkoztunk még Vele soha, inkognitó tesztet végzett rajtunk..
Mohamed néven mutatkozott be és ő volt a harmadik, Ahmed és Rashid után. Soha nem irányított senkit, briefinget sem tartott, csak a saját csoportjának, amiben én is voltam és jellemzően mi mindig másfelé, mélyebbre, és jobb helyekre mentünk, mint a többiek. Merülés alatt szinte hátra sem nézett, - de lehet, hogy csak mi nem láttuk és egy hangos  szava sem volt. Mondhatjuk Rá, hogy tökéletes!
Szerénytelenül még meg kell jegyeznem, hogy mi egy igen fegyelmezett, nyugis csapat vagyunk, megfelelő felkészültséggel, még a kezdő búvárok is.
A túra végén aztán leleplezte magát, és örült, hogy ilyen csoportot vezethetett és mi is örültünk Neki :-))
Egyik este egy órán keresztül segített egy beázott lámpát megjavítani, sőt egyszer kölcsönadta a vadászuszonyát kipróbálni az egyik srácnak egy merülésre!
Legközelebb ha lehet Vele megyünk.
 1367. Edka 2008 aug 28. 16:07  
álmodozunk, álmodozunk???
Ja, és még az egyedek egyneműek is voltak. Akkor az mi is pontosan?
 1366. Garfield33 2008 aug 28. 16:05  
Hmmm.
"...veszed be azonnal, vagy elvágom a torkod" ????
Mi ez Edka, pornóthriller???
 1365. Edka 2008 aug 28. 16:02  
Jártam én már úgyis, hogy kedves kezdő bádinak 25-30 perc után 60 barja volt, nekem 120 körül, nem pontosan emlékszem, de sok. Mivel még merültem volna, és még 10 méteren voltunk, kínáltam az octop.-t, de nem kellett neki, snassznak találta, hogy használja, még hogy valaki segítsen... hisz neki még van bőven levegője, mutatja nekem, hisz van 60 barja, mit izélgetem. Kezdett felforrni az agyam, majdnem lenyomtam a torkán a redot mérgemben, hogy veszed be azonnal, vagy elvágom a torkod. Még sosem voltam vízben ilyen dühös, de szavak nélkül is megértett :-) Azóta se merülget, de bizisten nem miattam.
 1364. OG-Lee 2008 aug 28. 15:51  
Sosem szabad hagyni, hogy lemenjen 20 bar-ra.

Már időben rá kell csatlakozni az asszonyra, amikor nincs extra látnivaló. Nekem már egyszer telebuborékolta a kamerámat, amikor 2 manta tácolt. Bőven előtte számba nyomhatta volna az octo balhéját. A felelőtlen....
 1363. Kékbálna 2008 aug 28. 15:18  
Ez is vizi barom. DM-nél kategórikusan tiltanám a fotózást. Vezet vagy fotózik. Snic.
 1362. Kékbálna 2008 aug 28. 15:16  
Nem tudom. Ma rossz napom van. Taigetosz jut eszembe erről. Aki hülye pusztuljon. Jó most mákja volt, te meg fasza csávó vagy. Komolyan.

De legközelebb kimenti meg ezt a vizi barmot?
 1361. pygmy 2008 aug 28. 15:06  
egész héten feszült volt, már az elején is
mivel egy részcsapat folyton feszegette a határokat, ettől még zaklatottabb lett, és kifejezetten megtiltotta a 40 alá merülést
állandó vita tárgya volt, hogy hányat merülhetünk egy nap (mi ötöt, ő négyet szeretett volna)
folyamatosan szajkózta: párban, vezető mögött és felett, nem megyünk a kékbe, nem megyünk 40 alá, egyszerre jön ki a csapat, stb...egész nap ment a műsor, ha valami nem klappolt, veszekedősre vette a figurát (velünk is, meg a többi vezetővel, a zodiakossal)
szóval a csapat besokallt a túl sok NEM-től
főleg az volt a gond, hogy ez St. John's volt ,ahol a cápák miatt néha jól jött volna a -40, vagy a kékbe merülés
 1360. pygmy 2008 aug 28. 14:59  
jaja, tartaléklevegő és vészcsengő:)
ahogy Graf írta, lassan azért haladunk: pl. már nem nyűgös éjszakait merülni
ez a karba kapaszkodás is ismerős, már csak a pörölynél kell, a többinél már nem:)

 1359. Edka 2008 aug 28. 14:37  
Értöm, értöm, olyan mint én, ha jobb formámban vagyok :-) Sajna én egy lakatlan falun át nem mindig vezetek lassan, pedig akarok én, de a lábam nem engedelmeskedik. Egyébként teljesen igaza van a nejednek, rátok vigyázni kell, mert elszalad néha veletek a (vizi)ló :-)) Ismerek olyan kedves búvárkát, akinek a zélete párja a tartaléklevegővel azonos, ha vízben vannak :-)))
 1358. Garfield33 2008 aug 28. 14:36  
Idővel (a korral?) javulnak ám az asszonyok.
- Először az én nejem sem ment be még egy 3 m-es barlangba sem, aztán végigmerült egy 700 m-es cenotét.
- Először, amikor láttunk egy másfeles whitetip-et, akkor végig két kézzel szorongatta a karomat, manapság csak róla van olyan videóm, ahol orrba koppintja a szemtelen oceanic whitetipet.
- Először azt mondta, Szudánban nem megy a pöröyök közelébe, ott a végén úgy kellett kivonszolni a vízből.
- Először figyelmeztetett mindig a társ közelségének fontosságára, mióta fotózik, azt sem tudom, hol van (vagy ő nem tudja, hogy én hol)
- Először azt mondta, ő nem megy mélyre, aztán egyszer (egy a vezetővel végrehajtott, előre megbeszélt) öléggé mély merülésen - ahelyett, hogy várt volna fönn a többiekkel - egyszer csak hipp-hopp mellettem volt.

Szóval van remény.

U.i.: jut eszembe az autó - a SZombathely-Győr útvonalon beállított 54 perces rekordját még sohasem sikerült megdöntenem.
 1357. pygmy 2008 aug 28. 14:22  
ő óvatosabb, megfontoltabb
én viszont magabiztosabb és bevállalósabb vagyok
nem érzi komfortosan magát nagy mélységben, ráadásul szabály is van rá, hogy nem süllyedj mélyre, mert veszélyes lehet
parázik a nagy cápától, mert volt már, akit megtámadott, vagy odakapott neki, stb...
nem úszunk el ketten a többiektől a kékbe, mert a vezető közelében kell lenni
jobban érzékeny ezekre a dolgokra, a szabályokra, melyeket sok okos ember alkotott előttünk, jó okkal
elsősorban azért "fél" vagy "félt" mert szabályt szegünk, aminek lehet rossz következménye, nem magától a helyzettől abban a pillanatban
mert ugye kibírta a sok mélymerülést, látott már csomó cápát:)
mint a vezetés, mindig betartja a sebességhatárt és rám is szól, ha gyorsabban hajtok (pedig jól vezetek:))
bocs, kicsit komplikált lett


 1356. Bunny 2008 aug 28. 14:22  
Szigorú de igazságtalan :) Á nem is, memo-nak kellett a túra elején egy Ugrik féle elbeszélgetés, aztán tök normális volt. Nálunk sem volt semmi gond vele a Safagai túrán, kezelhető teljesen, jókat sztorizgat, no problem.
 1355. Bunny 2008 aug 28. 14:20  
A látnivalóktól ;-)
 1354. Garfield33 2008 aug 28. 14:14  
Érdekes. Mármint a lepontozás.
Nálunk Mimo admirális elkapott egy triót, amint egy "kicsit" mélyebbre merültek. A következő briefingnél mondták a srácok, hogy tudják, hogy ők rosszak voltak, ezért önállóan letiltják magukat a napra. Erre Mimo lecseszte őket, hogy ez egy szép merülőhely, már miért ne jönnének. Na, akkor írtam be Mimonak egy újabb jó pontot, és a srácoktól is 5*-ot kapott a végén

Ja, és még azt is mondta nekik, ha legközelebb mélyre akarnak menni, akkor szóljanak, mehetnek együtt 60-ra...

 
 1353. Jules 2008 aug 28. 14:11  
Legközelebb küldd előre :-D
 1352. Edka 2008 aug 28. 13:53  
mitől?
 1351. pygmy 2008 aug 28. 13:48  
félt
 1350. Edka 2008 aug 28. 13:45  
Most akkor vagy szeret vagy utál :-))
 1349. vizicsibe 2008 aug 28. 13:44  
:D
 1348. vizicsibe 2008 aug 28. 13:44  
Mi nagyon jó csapat voltunk, minket nagyon megkedvelt, és mármár nem is vezényelt a lelkem a vége felé. Sőt volt olyan is hogy ott hagyott minket, közölte, hogy mindjárt jön, s csak azt vettem észre, hogy 60-on van. Na akkor mi mutogattunk..
 1347. pygmy 2008 aug 28. 13:43  
szigorú, de jó merülőtárs
a múltkor megengedte, hogy kiússzunk a kékbe, jött is a pöröly
azóta a kékbe sem úszhatok:)
 1346. OG-Lee 2008 aug 28. 13:42  
PADI kompatibilis asszony :D
 1345. DUPLA 2008 aug 28. 13:35  
Szerintem ez egy korrekt ajánlat. :-)
 1344. pygmy 2008 aug 28. 13:35  
Mimo, mint egy katonatiszt, egyfolytában vezényel és parancsot osztogat
a múltkori túrán volt egy renitens alakulat, akik mindig 40 alá akartak menni (cápák után), Mimo ettől az egész túrán idegbajos és felettébb kezelhetetlen lett
jól le is pontozták szegény fejét:)
 1343. vizicsibe 2008 aug 28. 13:33  
Az nekem is... :)
 1342. vizicsibe 2008 aug 28. 13:31  
Én így is úgy is sűrün pislogok, engem az nyugtat meg. Szerintem nagyon jó oktatóm volt, aki mindent belénk vert, én meg próbálom betartani a játékszabályokat.
Amikor én kint voltam most Egyptben a másik csoportnál volt olyan aki 5m-re lehagyta a bádiját, mondván az úgy is fotózgat, ő meg ment a maga útján.
Én azt sem bántam ha Mimo erőteljesen kalimpált a víz alatt amiatt, hogy föntebb, lentebb, összébb, tudtam hogy biztos nem lesz bajunk.
 1341. OG-Lee 2008 aug 28. 13:29  
Én meg a levegőmet sajnálom, annyira fogy lent. :)
 1340. pygmy 2008 aug 28. 13:13  
54,2m.  Lina roncs, hajócsavar
erős mélységi mámor:)
azóta az asszony azzal fenyeget, hogy elválik, ha 40 alá megyek:(
 1339. Edka 2008 aug 28. 13:11  
Nem elég, hogy hideg még drága is? Kész mazochizmus.
 1338. OG-Lee 2008 aug 28. 13:09  
Én is voltam már 50-en (majdnem). Észnél kell lenni, az biztos. Én már 25 méteren is szépen csökkentem a távolságot a body-m felé és sűrűbben pislogok rá. De csak akkor megyünk le, ha van ott valami izgalmas élőlény.
 1337. Garfield33 2008 aug 28. 13:07  
Baron Gautsch mindig drága volt.
 1336. Edka 2008 aug 28. 13:03  
Ölég drága, szó se róla, mink itt falun ócsóbbhoz vagyunk szokva :-)
 1335. vizicsibe 2008 aug 28. 12:53  
No comment. És nem vették észre, hogy valaki lenn maradt a srácok közül.. Szegény srác, jó hogy nem lett semmi baj, máskor legalább figyel..
 1334. vizicsibe 2008 aug 28. 12:51  
Az ütő is megáll bennem...
Kérem szépen az nem úgy van, hogy kezdő búvár Open Waterrel csak 18mig, aztán,ha sok pénze van és sok merülése (50-minden relatív), Advenc, aztán 30-ig. Na ha ügyi vagy levisznek 30-ig opennel, de hát 30 felett már egy fáradttabb, edzettlenebb embernél már jön a narkózis..
Jójó, én is voltam 34-en a vörösön, de akkor gájdbácsi már nagyon integetett, hogy a nénikémet fotózzam ott, jőjjek szépen fentebb ott úgy is több a fény..
DE 50...Ezért nem szeretem az adriát, minden huncutság 50 alatt kezdődik.
A Vörös csodán meg már sznorizni is élmény.
 1333. pygmy 2008 aug 28. 12:28  
hmm, ez a két eset bizonyítja, mennyire veszélyes dolgog víz alatt fotózni (filmezni)  :)
 1332. Mirci 2008 aug 28. 11:43  
Tényleg nem tudom, de a srácnál volt egy bazi nagy videókamera, gondolom, annyira belemerült a filmezésbe, hogy elszakadt a csoporttól és a levegőre sem figyelt...

Amúgy megjegyzem, erre a merülőhelyre (és a legtöbb, mélyen fekvő környékbeli roncsra) csak haladó búvárokat engednek le, a briefing annyi volt, hogy mutattak egy képet a roncsról, aztán guide sincs, mehetsz amerre akarsz... Ja, és mindez merülésenként 45 €. Tulajdonképpen csak kivisznek a helyszínre ezért a pénzért, meg adnak ólmot, palackot...
 1331. pygmy 2008 aug 28. 11:35  
csoportunk mellett egy divemaster és ifjú padavanja úszkált
a divemaster élete első fotómasináját próbálgatta, ahelyett, hogy a tanoncra figyelt volna...
hirtelen valaki cibálni kezdett hátulról (mindig a végén kullogunk a sorban) a tanuló volt, és muti, hogy 15-20 bar, 15 méteren vagyunk, divemastere sehol
már nyúlt is az oktopuszért (baromi nagy sárga, mellény vállpántjába feldugva), persze fordítva vette be (nekem nem olyan csodamasinám van) kis fuldoklás, majd korrekció
emelkedtünk, amikor a divemaster utolért, és mutogatta, hogy elmehetek a francba, ura a helyzetnek, és leválaszthatom a hölgyet az oktopuszról...
utólag még annyi derült ki, hogy egy kanyarral hamarabb a divemaster bebújt egy üregbe valami sügért fotózni, csaj nem figyelt, bennünket követett
 1330. Edka 2008 aug 28. 11:24  
Na de kéremszépen hol volt az idegen srác bádija? Gondolom te sem tudod, csak úgy kérdeztem....
 1329. Bunny 2008 aug 28. 10:40  
Szép, búvárbaráti gesztus, és ez így van jó. Milyen vicces lenne, az ember épp megdögleni készül, aztán keresnie kéne a saját csapatát, hogy mentse meg :) Remélhetőleg az illető tanulni fog belőle, hogy nem árt a dekózásra is számolni, ha már dekósat merül - mint látható az ahoz szükséges tudás nélkül.

Egyébként az ilyennek természetesnek kéne lennie, legutóbb Kaprijén volt, hogy egy kedves búvártársam (nem merülőtárs) 50 bar alatt járt, nekem meg sokkal több, felajánlottam neki az octopust, szépen eldekózgattunk, aztán felmentünk mindketten normál levegőmennyiséggel. Sajtá társamnak meg a vezetőnek mutattuk, hogy minden Ok, csak ez így jobb, ők fel, mi meg a kötélen még elbohóckodtunk. Persze ha jól emlékszem utána sörben ezt levertem rajta :D
 1328. Mirci 2008 aug 28. 10:24  
Mivel a másik fórumon annyira elemezgetitek, hogy mennyire kell vagy nem kell egy jó octopus, elmesélek egy jó kis történetet. Néhány hete történt az Adrián, a Baron Gautschnál. Mélyen fekvő roncs, úgy 25 perc után a komputer rendesen osztani kezdi a dekoidőt. És nekem ekkor még volt vagy 140 bar levegőm, mivel eleve 15 és 18 literes palackokat adnak a merüléshez. Még egy kicsit nézelődtünk a roncson, aztán mivel elég is volt, meg nem akartunk naphosszat dekozni, elindultunk felfelé. 6 m-en már szépen lógtak az emberek, az egyik viszont feltünően ideges volt... Amikor odaértem, egyből megnézte a nyomásmérőmet (110 bar), majd rögtön octopust kért. Csodálkoztam, mivel vadidegen gyerek volt, ráadásul nem is a mi hajónkról. Mikor kicsit megnyugodott, megnéztem a műszereit. 20 bar és  6 m-en még 8 perc dekoidő... Nem rossz...

Szépen együtt dekózgattunk 6, majd 3 m-en, aztán egy idő után azt vettem észre, hogy csak hárman maradtunk: az idegen srác, a merülőtársam és én. Az ő társai szépen elhúzták a csíkot. Nekünk is rég elfogyott a dekoidőnk, a merülőtársam felment szólni a hajóra, hogy nincs baleset, csak dekózgatunk. Végül az idegen gyerek is végzett, szépen feljöttünk, megköszönte, és felszállt a hajójára, én pedig a mienkre...
 1327. Kékbálna 2008 aug 13. 12:11  
Nézd. Régen volt Taigetosz. Most van hülye szülő. Ugyanaz az eredmény. Szelekció. Csak most agyra. Ugyebár a gyerek örököl is valamit apjától. Ebben az esetben jó eséllyel hülyeséget.

Egyébként egyetértek veletek. De mégis jobb - már ha ebben van valami kicsi jó is - ha ez az őrült apa saját családfáját nyisszantja le, mintha egy luxus autóval száguldozva megöl 3-4 ártatlant majd épp bőrrel és álszent arccal száll ki belőle. :(
 1326. DUPLA 2008 aug 13. 11:59  
Miért nem teszed meg? Ez ugyanis sokkal nagyobb gazemberség, mint a biztonsági öv, mivel az szabálysértés, ez meg bűncselekmény. Kiskorú veszélyeztetésének hívják.
Első   1 . . . 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés