»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 . . . 105
 1275. seshat 2008 aug 05. 12:53  
off:
persze, ha kapsz egy jogsit, senki sem varja el hogy ugy vezess, mint akinek 15 eves rutinja van...
jo, hogy megtanitjak a 2-3 hetes DM tanfolyamon, hogy vezenyeld le biztonsaggal az egeszet az elejetöl a vegeig, de en csak gratulalni tudok annak, aki friss dm-kent ugyanolyan profi, mint egy masik dm tizeves rutinnal....

szeritem az fontos hogy az ember akar 30 eves buvarmulttal se higyje magat tevedhetetlennek. mindig van mit tanulni, minel többet tudsz, annal jobban tagul a latoköröd az adott temaban - ergomeg több dologra jössz ra, amit meg meg kene vagy meg lehetne tanulni/ismerni...
 1274. OG-Lee 2008 aug 03. 18:43  
Szerintem az a jó, hogy light-os merüléseket vezet. Egyenlőre. Később lehet "szintet ugrani". Jöhet Elphinstone, stb. Valahol el kell kezdeni és erre pont a parti kis mélységű helyek a jók.
 1273. atengercsendje 2008 aug 03. 18:32  
Mélyen egyetértek. Seshat legalább tudja, hogy nem tud mindent, és szerintem ez sokkal jobb, mintha azt hinné, hogy ő már mindent tud. Na, az az igazán veszélyes. És arról, hogy DM kártyája van, és mégis csak lightos merüléseket vezet biztonsággal, arról végképp nem ő tehet. Aki kiadta azt a rohadt kártyát, nyugodtan mondhatta volna, hogy még várnia kell rá egy kicsit.
 1272. OG-Lee 2008 aug 02. 12:22  
Oké, sorry
 1271. Bunny 2008 aug 02. 11:40  
Javaslom ezt a fotós, videós fórumban tedd fel, és nézz körül pl. a videós versenyinken. Kereső sokat fog segíteni!
 1270. OG-Lee 2008 aug 02. 11:35  
Ne bántsátok már, csuda vigye el. ;-)
DUPLA, neked megnézhetőek a videóid valahol? Tőleg még nem láttam semmit, pedig állítólag te is zenére vágsz. Szívesen megnézném az alkotásaidat.
 1269. DUPLA 2008 aug 02. 10:33  
:-)))
 1268. nlq 2008 aug 02. 01:27  
Szerintem kellene egy turat szervezni safagaba, meglepni seshatot egy kis csapat direkt "hulyevel" :)
 1267. hopposztkopp 2008 aug 01. 20:49  
Nem kellene elvenni már most a kedvét. Majd mutatom neki negyvenen, hogy nincs levegőm. Ha ész nélkül nem ad reduktort, hanem elkezd a nyomásmérő után kaparászni, majd jól elverem a sejhaját a hajón. Mi is csak megtanultuk valahol?
 1266. Bunny 2008 aug 01. 17:58  
Asszem elkezdett a téma két fórumon párhuzamosan folyni, elnézést, én hoztam ide vissza, de most önmérsékletet tanusítok, és azt mondom menjen minden DM képzéses téma át az általánosba.
 1265. Thomasbuvar 2008 aug 01. 16:54  
Én ismerek olyan oktatót, akinek szerintem, nincs több merülése seshat-nál, de DM-eket képez. (Egy-másfél hónapja írtam, hogy az illető magáról azt hirdeti, van 250 merülése. Azóta járt Horvátországban egy hetet és már van 350 merülése)  :) Vagy inkább ez a jel kell: :(
 1264. áááááávadász 2008 aug 01. 16:43  
Szerintem jobb egy dm light, aki tisztában van a képességeivel, és épp ezért fontolva halad előre, mint aki gyorstalapón lesz dm, és még fogalma sincs arról, hogy mi mindent nem tud.
tegye szívére a kezét mindenki, aki elérte ezt a szintet (én nem), ha a mostani tudásával és eszével visszagondol, akkor tényleg felkészült volt, és mindent tudott, mikor megkapta a kártyát?
én 30 merüléssel lettem mentőbúvár, és most visszatekintve hmm..... és önhibámon kívül lettem akkor mentőbúvár. aztán gyakoroltam tovább, és ma már úgy gondolom, hogy tudnám magam menteni egy éles szituban.

páran ideális világba képzelik magukat, ahol a dm az életét kockáztatja miattuk, és a rendőr is a bankrabló és közé veti magát, mert az a dolga, hogy védjen. a profik ideje rég lejárt, nincs rá elég idő és pénz.

én nem ismerem seashat-ot, csak a postjai alapján alakult ki bennem egy kép, ami könnyen lehet téves.
szerinetem nem ő az első ember a földön, aki hamarabb kapott meg egy kártyát, mint kéne, és ez nem az ő hibája.
azt kívánom neki, hogy gyorsabban fejlődjön, mint az első éles szituáció bekövetkezik, mert egyszer biztosan be fog, már csak a nagy számok törvénye alapján. azonban, ha sikerül az első időszakot "megúsznia", a tapasztalatai alapján jobb dm lehet, mint sok hazai "alkalmi" dm, akik évi pár túrát merülnek.

 1263. seshat 2008 aug 01. 16:34  
"Mert innentől kezdve a világ összes gyagyása, lalása, túlképzett búvára mind-mind Téged fog megtalálni. Úgy szaggatják az idegeidet, mint Flokky....."

idegszaggato, meg gyagyas lehet, de hülye nem? sajnalatos mondon nem az összes vendeg tökeletes, vannak köztük ön-es közveszelyesek, es igen, hülyek is. van, amikor egy csapatnyi gyülik egybe.

jo ne mar, ez mar a kákán is csomot kereses - kategoria. beleashatjuk magunkat melyebben, de szerintem semmi ertelme.
 1262. elche 2008 aug 01. 16:22  
Nézd meg a 1246-os hozzászólásodat...
 1261. seshat 2008 aug 01. 16:21  
jó, persze, a vendeg mindig tökeletes es fegyelmezett, a dm meg menjen a francba, mert nem akkora a valaga mint egy ford tranzit hatulja?

sötetben nem felek, voltam mar melyebben is egyedül, mit tagadjam, nem szeretem... de mivel egyedül merülni nem kell es nem szabad, kibirom enelkül.

ez kezd elegge szinvonal ala süllyedni, de megjegyeznem, hogy ennek nem en vagyok egyedül az oka.
 1260. seshat 2008 aug 01. 16:05  
nem, az emlitett "csapat hülye" kifejezest vagy hasonlot pont valaki itt alkalmazta a forumon, hogy ezentul ez lesz a munkam .ezert irtam.
 1259. VasMacska 2008 aug 01. 16:01  
Anno dacumal, amikor még divatos volt a faliújságra lelkesítő jelmondatokat írni, volt egy kiírás, bizonyos személyi szabadságot korlátozó intézményeknél a személyzeti  részen: Ne csak őrízd, gyűlöld is!
Jó ez, hogy legalább így betekintést kapunk, hogy hogyan is tekintenek ránk bizonyos csoportvezetéssel megbízott dm-ek. Másrészről persze ők is vallják:"egy hajos merülesen mindenkinek papirja van arrol, hogy önalloan, merülötarssal merülni kepes. ezt elözöleg a nyaralas kezdeten szerzödesben alairtak, kartyat mutattak rola, logbook-ot mutattak rola, es checkdive-ot csinaltak." De persze ettől még egy csapat hülye maradunk a szemükben, akik fizetünk azért nekik, hogy ott legyenek velünk, vezessék a csapatot, és ha kell segítsenek. Persze a segítséghez nem sötétben félős, egyedül 5 méternél mélyebbre merülni nem merő, gyereklány erejú, és  méretű dm-ket kéne képezni.
 1258. seshat 2008 aug 01. 15:53  
persze, hogy en figyelem az utat, meg en figyelek arra, hogy epsegben, kellemes elmenyekkel vigyem vissza az embereket a kikötöbe.de a többsegük kezdö.
de felölem akar egy oktato is mondhatja, hogy en most guide-olast kerek, velem jönne, ugyanugy odafigyelek ra is.

pedig nalunk nem is kerül pluszpenzbe.
 1257. elche 2008 aug 01. 15:40  
No, szerintem nem csak kezdő búvár támaszkodik a vezetőre. Ha mondjuk egy vezetett merülésre megyek, esetleg viszek egy fényképezőgépet, kicsit sem figyelek arra, hogy merre is úszunk- majd a vezető visszavisz. Ha nem találja a hajót, vagy mondjuk épp neki nem jó a levegőfogyasztása, és a hajó alatt vagyunk amikor nekem még sok van, akkor szerintem jogos az elégedetlenségem. A guide nekem azért guide, mert képes arra, amiért fizetek neki. (Vagy Ázsiában, ahol a kis helyi fickók a remek helyismerettel mindent megtalálnak: nem szívesen fizetnél egy olyannak, aki kevesebb eséllyel talál mini csikóhalat, mint a vendég.)

Hiába több száz merüléses valaki, azért ha jó a vezető és jól teszi a dolgát, a munkájáért pedig úgyis fizetünk, egy ismeretlen helyen többségünk szívesen támaszkodik rájuk.
 1256. seshat 2008 aug 01. 15:33  
szerintem ez nem elet-halal harc. egy hajos merülesen mindenkinek papirja van arrol, hogy önalloan, merülötarssal merülni kepes. ezt elözöleg a nyaralas kezdeten szerzödesben alairtak, kartyat mutattak rola, logbook-ot mutattak rola, es checkdive-ot csinaltak.

ne mondd mar, hogyha valaki barom, a megbeszeltek helyett eluszik a picsaba, mindenkit otthagyva, hangjelzesre nem reagal, vagy epp 25 helyett 45-ön merül, aztan dekozhat 25percig a hajo alatt - EN nem fogok utana menni, es a sajat testi epsegemet vagy az eletemet kockaztatni valaki miatt, aki barom modon viselkedik. ha nem kell kockaztatnom, termeszetesen megprobalok segiteni.
mas dolog, ha valaki fel, bepanikol, megjed, elszivja a levegöjet, hibazik, akarmi törtenik vele, szerintem kötelessegem segiteni, vagy legalabbis megkiserelni a segitsegnyujtast, es epsegben visszavinni azokat a buvarokat a hajora, akik betartjak az eligazitason elhangzott szabalyokat, es velem/utanam merülnek, mert en vagyok a guide.
nana, hogy ram vannak bizva, en ezzel nem is vitatkoztam, biztos nehez onnan elkepzelni, de tisztaban vagyok ennek a felelössegevel es vigyazok is rajuk.

egyebkent rohadtul, mert en is tudom, hogy aki guide-olast igenyelnek, azok szamitanak ram. es ök viszont altalaban kezdök. elvihetem öket olyan helyre, ahol eletemben nem jartam, meg lemehetünk 30-ra is, vagy kidobhatom öket a hajorol a driftbe. nem tudom, kockaztatni miert jobb, mint biztosra menni, amikor nyilvan a biztonsag kellene, hogy az elsö legyen.

es jobb, ha ettöl függetlenül az ember nem masokra bizza az eletet, ha mar olyan abnormalis dolgot valaszt hobbinak vagy hivatasnak, mint buvarkodas/ejtöernyözes/sarkanyrepüles, barmi. nem lehet erre alapozni, hogy a masik majd ugyis megment, ha kilyukad az ejtöernyöm.

 1255. BoGyesz 2008 aug 01. 14:52  
Azért azt tegyük hozzá, hogy a divemaster nem oktató és nem olyan szintű felelősség terheli mint egy OW oktatót! A divemaster olyan emberekkel merül akikeknek van papírja arról hogy tudják mit csinálnak. Ha valaki baromságot csinál merülés alatt akkor ahhoz a divemasternek semmi köze. (de persze segít mert nem akarja hogy kinyírja valakit magát).

Még régebben egyik Bali merülésen volt, hogy két ökör a megbeszélt 25 max mélység helyett egy három csomós drift merülésen lement negyvenre, aztán örültek, hogy egy palackkal kihúzták a dekó végéig nem fogyott el hamarabb... a DM meg szépen maradt 25ön egy méterrel sem lejjebb. (azt hozzá teszem, hogy a két marha is DM volt :-)
 1254. Garfield33 2008 aug 01. 14:02  
Na ne, gyerekek, itt valaki torzítja az infókat. Egyszerre csak módosulnak a hozzászólások, eltűnnek dolgok.
A javítás funkció dolgozik vagy a nyuszika?
 1253. DUPLA 2008 aug 01. 13:57  
Gondolkodni sohasem késő. :-)
 1252. Bunny 2008 aug 01. 13:53  
"Gondolkoztam, ez off, vagy on, de végülis magában hordoza az eseményeket és tanulságokat is, úgyhogy maradjon."
 1251. DUPLA 2008 aug 01. 13:51  
"át kéne tenni a hivatásos képzésről szóló csevegést az általánosba. Vagy mi. köszi!" :-)
 1250. Sumaher 2008 aug 01. 13:49  
A "csapatnyi hülye" szerintem csak valami freudi el(kolbá)szólás lehet a közeli-távoli múlt(já)ból...:)
(és 2. kiegészítésként: "amit" és nem "akit")
 1249. Bunny 2008 aug 01. 13:42  
Gondolkoztam, ez off, vagy on, de végülis magában hordoza az eseményeket és tanulságokat is, úgyhogy maradjon. Elmondom az én, saját magán véleményemet, ami persze nem szentírás és nem is az egyedüli igazság.
Sokszor szó esik arról, ki milyen tapasztalattal, merülésszámmal milyen kártyával rohangál. Én mindig azt mondom, amíg az illető a rescue szintig megy, tőlem lehet 9 merüléssel is haladó is. Viszont onnantól, hogy az illető hivatásos pályára lép, tehát divemaster neadjisten oktató lesz, már más a leányzó fekvése.
Egy haladó végzettség jó a háznál, egy mentő is hasznos, mert okosat tanulsz rajta, de ott már azért vigyázni kell, és felfogni miért végezted el. Menteni akarsz, vagy csak magadon segíteni? Ha csak magad miatt, ne lobogtasd a kártyát, vidd csak a haladód.

A DM végzettség viszont már az a szint, ahol nincs választás. Egy DM-re embereket bíznak, egy DM amikor felveszi a munkát, felelősséget vállal. Azért, hogy adott esetben számítani lehessen rá, akár abban, hogy ha eltévedek tudja hol járunk, hogy visszataláljon a hajóra, hogy ha pánikolok vagy bajom van, észnél legyen és mentsen.
Nincs olyan, hogy kisDM, meg nagyDM, meg 18 méterig DM, meg nemáramlásosDM, vagy tanulóDM.

DM van, és aki megkapta a DM kártyát MINDENT tudnia kell, ami a DM kártyával jár. Ha nem tudja, ne legyen DM. Ha tanulni akar, ok, de ne legyen DM. Legyen egy haladó búvár, aki adott esetben vezeti a csapatot.

Értem én, amit mondasz, hogy beletanulni, meg először megismerni a helyet, és ez rendben is van. Csak addig ne legyen divemaster kártyád, amíg ez így van. Én nem vagyok DM, mégis vadidegen helyeket vezetek merüléseket, jobb-rosszabb breafing alapján csak mert mindig rámlőcsölik az elölúszó, hajóravisszataláló szerepét. Pedig nem vagyok DM, és vagyunk jópáran hasonló cipőben úgy vélem.

Egy Dm, vagy oktató kártya már nem poén. Aki azt bevállalja, hogy hivatásos pályára lép, ne a jó móka miatt tegye, mert az könnyen emberéletbe kerül. Én, ha egy DM vezeti a merülést megbízok benne, és rábízom magam. És nagyon nem szeretném, hogy az illetőnek T betű a palackján legyen.
 1248. DUPLA 2008 aug 01. 13:39  
Senkinek. De ha netán egy csapatnyi hülyével valamikor Safagába sodorna sors, ragaszkodni fogok hozzád!
 1247. Garfield33 2008 aug 01. 13:37  
Akiket nem ismersz (vagyis az újak), azoknak mind a "csapatnyi hülye" kategóriából kell felküzdeniük magukat nálad?
 1246. seshat 2008 aug 01. 13:14  
hö hat nyilvan azt csinalom ami nem haladja meg a kepessegeimet. majd beletanulok, de miert menjek olyan reefhez, vagy melyre egyedül, amit nem ismerek, egy csapatnyi hülyevel?
szerintem egyszerübb elöször kiserökent menni, megismerni a helyet es utana guide-olni ott. sokkal biztonsagosabb, mint csak ugy bele a vakvilagba, aztan vagy visszatalalunk, vagy nem, közben harmat elsodor az aramlat, negy eluszik, egy bepanikol ... kinek jo az.
 1245. DUPLA 2008 aug 01. 10:44  
Yesss, Sir!
(Bár a hivatásos képzésről egyetlen szó sem esett) :-)
 1244. Bunny 2008 aug 01. 10:27  
biza, át kéne tenni a hivatásos képzésről szóló csevegést az általánosba. Vagy mi. köszi!
 1243. DUPLA 2008 aug 01. 09:19  
Nem tehetem, mert a Nyúl kirúg engem a hámból!
Legyen elég annyi, hogy az már nagyon kemény volt, még úszni is meg kellett tanulnom! Kutyába világbajnok vagyok, a pillangóm meg egyedülálló, mert zsákmányhálót is használok!
 1242. nme 2008 aug 01. 09:08  
off...
Nem tudom megállni szó nélkül, mert igen jót derültem :)))
Mesélj még kérlek, az oktatóidat hogy szerezted? Ahhoz meg már vízbe se kellett menned?
Azt ugyanaz a csapat szavazta meg neked, aki túlélte a DM vizsgádat, csak hogy ne kelljen többet veled merülniük?  :)
 1241. BoGyesz 2008 aug 01. 02:02  
Nekem már csak egy merülés van hátra, hogy DM legyek. ;-) amint haza megyek jövő héten megszervezek egy merülést vasárnapra és akkor kész leszek végre. Nagyon elhúztam a dolgot.
 1240. DUPLA 2008 júl 31. 22:04  
Egy frászt. Még úszni sem kellett. Fogtam egy hajónyi búvárt, kimentem velük a vízre, oszt aki élve maradt, az boldogan megszavazta a dm zsugámat.

Amúgy meg nem kötöttem beléd, csak új volt nekem, hogy van ismerős reefekre, 25m-ig, és kizárólag kezdők vezetésére korlátozott búvárvezetői minősítés. Gondolom ez a dm light :-)
 1239. OG-Lee 2008 júl 31. 19:43  
Ilyen macerákat. Én sosem leszek DM, maradok jó kis túristabúvár.
 1238. seshat 2008 júl 31. 18:00  
na tudtam hogy belém kötsz :-D

bocs de ez már off, mert nem volt benne baleset;-)

hát eddig ezek: elolvastam a könyvet, végighallgattam angolul meg németül az elméletet, mert volt közben egy vendég aki dm tanfolyamot csinált. megoldottam az összes skill-t (ahogy be kell mutatni pl tanfolyamon),  segédkeztem tanfolyamokon owd-ken és aowd-n mélymerülésben a feladatokat, segédkeztem hajón a dm-nek, vizet kellett taposni meg úsztam időre, felszerelést cseréltünk váltott levegővel 1 regulátorból, csináltam emergency plan-t hajós merülésekhez, helyi merülésekhez, meg víz alatti méretarányos térképet 2 reef-ről, meg vannak mentőbúváros feladatok de azokat is megcsináltam már - meg a gyakorlati feladatokból a többit elég sokszor, csak ezekre most pontokat is adott a tanár vagy mérte az időt. ja meg volt egy scuba review-m is, az amikor valaki x éve nem merült és lehet, hogy elfelejtett mindent.
aztán jött velem dm a hajóra, de én csináltam mindent, ő csak felügyelt.
aztán 3-4 napja voltam először egyedül a hajón vendégekkel, azaz minden döntés az enyém volt, hova menjünk, meg a szervezés része is. tegnap előtt meg egyedül guide-oltam abu kafan-nál azokat, akik nem akartak driftelni, tegnap meg abu dabab-ban voltunk sz'al legközelebb azt is meg tudom már csinálni egyedül.
csak azokat a helyeket nem, amit még nem ismerek jól, pl panorama reef, vagy tobia arbaa.

miért neked csak úszni kellett meg tesztet kitölteni azt csá?
:-)))
 1237. VasMacska 2008 júl 31. 17:28  
Az úgy volt, hogy az egyiptomi palackok 12 literesek, szép hosszú, karcsú példányok. A palackra egyszerí szerelsz fel, mert a merülések után csak a reduktort szereled le a palackról, mert a mellénye marad rajta, úgy töltik a helyeden. A tépőzáras csatos rögzítés meg pont oda esik, ahol  a palckot be kéne tolni az előre kivágott és a rögzítést szolgáló keretbe, a fedélzeten. Namost a kisegítő személyzet ezt úgy oldja meg, ahogy csak tudja, magyarán sz@rul, mert feltolja a rögzítést. Innen meg egyenes út vezet ahhoz, hogy amikor beülsz a palackod elé, a mellényed elé, felcsatolod a tépőzáras övet, bekattintod a csatod, meghúzod a vállhevedert, és felállsz, már nem látod se a palackodat, se azt, hogy hogy áll, mert ugye a hátadon van.
Ha netalántán te vegy az utolsó, aki vízbe lép, mert a többiek már mind ott várnak....
A palack ugyan nem esik ki, hiába lazul meg a rögzítése, mert a nyakra  övezett heveder tartja valamelyest, de elég zsenánt érzés, hogy az óriás lépés alkalmával mintha a vádlidat súrolná valami. Na ez a palackod.

Igen, a társellenőrzés fontossága...  

Mentség persze van..., a  sokadik merülés után nem életszerű, hogy az addig jól rögzített palack egyszer csak önállósítja magát. És mint tudjuk, az ilyen életszerűtlen helyzetekből adódnak a balesetek.
Ettől kezdve a  felszerelés ellenőrzés elmaradhatatlan része volt a kérdés: figyelj, nem lóg a palackom? Sose lógott többet.
 1236. hopposztkopp 2008 júl 31. 16:44  
Egy harcos mondja : a valóság rútabb mint a képzelt borzadály. Amit el sem tudsz képzelni azt nap mint nap megvalósítják komoly hozzáértő emberek.  Ha azt gondolod ez Veled nem történhetne meg, hát....  kössünk fogadásokat.
 1235. DUPLA 2008 júl 31. 16:43  
Ha hiányzik a teszt, meg 800 "vegyes", - gondolom a "bélauttal" együtt - akkor mi volt meg?
 1234. BoGyesz 2008 júl 31. 16:08  
Hogy csúszhat így ki a palack? A diveshop rental Scubapro BCD-in is van akasztó pont ezért, hogy a palack nyaka bele akadjon és ne tudjon csak úgy kicsúszni. Ha ki is lazult a heveder vagy elengedett a tépőzár akkor sem esik le.
 1233. seshat 2008 júl 31. 15:42  
köszönöm, köszönöm!
igazából még nem vagyok "kész", hiányzik a teszt, meg a 800méter sznorkel időre, de úgy adódott, hogy voltam egyedül hajón, félnaposon, elgagyogtam egy német nyelvű eligazítást, visszavittem mindenkit, úgyhogy oké :-D  megvolt a gyakorlati "vizsga".
de hát rengeteg mindent nem tudok még, nem igazán szeretek 20-25 alá menni, csak ha ismerem a merülőtársam valamennyire, meg pl tobia arbaa-n sehogyse találom meg a hajót, tök reménytelen. úgyhogy olyan helyekre megyek, amit ismerek, kezdőkkel jó, azok nem okoskodnak, teszik amit mondok, meg nem akarnak 30alá menni, és eszükbe se jut 5méternél messzebre menni tőlem, így rájuk könnyebb vigyázni.

de aki meg húdetapasztalt, az sokszor balesetveszélyesebb, mint aki kezdő, sőt. amikor azt hiszi hogy mindent jobban tud.

a fundive az jó, kollégákkal pl, egyedül nem tudom, tetszene-e, egyszer voltam, mert regulátor csere, szivárgott, mentem utánuk 5 perccel később, de mivel nem a megbeszélt helyen voltak,kerestem őket, kicsit nyomasztott, nem is mentem 5 m alá :-D  nekem 100-110 merülés kellett ahhoz is, hogy tényleg biztonságban érezzem magam.  kicsit lassan tanulok :-D
 1232. bekabela 2008 júl 31. 15:32  
az már horror..
 1231. hopposztkopp 2008 júl 31. 15:18  
Gratulálok !  Ha majd lesz egy merülésed amikor nem volt gondod, tudod, hogy egyedül merültél ! Csak óvatosságból mondom ismét: a legveszélyesebb a vízben a másik ..... Néha lazításképpen merülj egyet egyedül. Hidd el csodálatos. Igazán élvezni fogod. Mert innentől kezdve a világ összes gyagyása, lalása, túlképzett búvára mind-mind Téged fog megtalálni. Úgy szaggatják az idegeidet, mint Flokky.....
 1230. elche 2008 júl 31. 12:06  
Mivel mi előbb indultunk el akkor merülni, és megítélésem szerint a hajó irányában volt, azt hittem, ti, fotósok pont a delfin nyakába fogtok ugrani. Sejtheted, hogy megkönnyebbültem a merülés után.:)))) Mert ha ti delfinnel hancúroztok míg mi küzdünk a dögerős szembeáramlással, na az lett volna a szörnyű baleset.:)
 1229. Garfield33 2008 júl 31. 12:02  
Meg aztán nem füttyögtetek közben.
 1228. 2twins 2008 júl 31. 11:55  
Dehogynem jött.  Csak  nem láttad mert a palackomat igazgattad.
 1227. Bunny 2008 júl 31. 11:48  
Fene, 2twins palackját én is igazítottam, mégsem jött a delfin...
 1226. elche 2008 júl 31. 11:43  
Nekünk is volt egy kis víz alatti palackelmozdulásos ügyünk, gyors igazítással rendbe is tettük. Tudjátok, a Nabilán kicsit magasan vannak a palacktartó műanyag alkatrészek (és azok sem túl stabilak), ez mozdíthatott el valamit. Végül az egész sztori azzal zárult, hogy megláttunk valami nagytestű állatot mozogni a messzeségben. Közel nem jött; de Mimo szerint ő delfinfüttyött hallott ugyanakkor, tehát én ezt elkönyveltem egy "fantomdelfinnek". Mire nem jó egy kicsúszó palack.:)
Első   1 . . . 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Siyul Kebira

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés