»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 . . . 105
 1125. VasMacska 2008 jún 11. 18:23  
Én is úgy gondolom, hogy a DM dolga nem csupa hecc-vicc-móka-kacagás, de sajna sokszor van olyan érzésem, hogy néhányan ezt úgy gondolják imádok merülni, jó meló, könnyű meló: ugyanmár, egy csapat szárazföldi f--fejjel elmegyek naponta kétszer  merülni. És?  Én élvezem a dolgot, ők meg megpróbálhatják élvezni.
Sajna én is találkoztam ilyen merülésvezetővel- jelentem csak azt az egyet merültem vele, amikor ez kiderült róla. És hála annak a mélységes tengernek,olyan dm-mel is jócskán, akik nemcsak lelkesen, de becsületesen a csapat tagjaira odafigyelve merültek,sőt még ők is élvezték a merüléseket, - velük természetesen többször, évek múltán is, visszatérően és nagy örömmel merültem, merülök.
Persze nem vitatom én azt sem, hogy maga, a csoportban lévő búvár is sokat tehet azért, hogy a vele merülő dm is élvezze ( na persze ő nem azért van ott:-) legalább egy kicsit a merülést.
Csak azt nagyon nem szeretem, amikor velem, aki éppen nyaralni van ott, azt érezteti a szolgáltatást nyújtó, hogy ő kutyára unja ezt az egészet, és neki sokkal jobb lenne, ha nem is lennék ott.
 1124. seshat 2008 jún 11. 18:11  
nem akarom szétoffolni a topikot, de még eszembe jutottak dolgok... azért mert 30 méter a limit, a legtöbb búvár elnézelődik huszon, huszonötön max. a merülésvezető a kedőkkel megy és azokkal, akik igényt tartanak a merülésvezetésre.
nagyon sok a dm, rescue vendég, meghallgatják az eligazitást és külön mennek, mondjuk 3-4-es csoportokban, de azért még szemmel tartva a dm-et. legalábbis ez a tapasztalatom.
(huszonöt-harminc vendéget nem is lehetne szemmel tartani, ha sok a kezdő, akkor mondjuk két merülésvezető megy, vagy elosztjuk őket 2 hajóra.)

a kezdők meg maradnak 15-20 méteren, dm-mel, ha még lejjebb is csúszna, remélhetőleg megoldható a helyzet, általában csak követik a dm-et mint a kiskacsák az anyjukat :-)  meg mindenkinek van checkidve az első merülési nap előtt, vagy ha hajón van checkdive, akkor belső reef-nél, kis mélyégben. 3 feladat + súlyellenőrzés, pont azért nehogy valaki plusz 5 kilókkal merüljön, amikor fölösleges és ne biztonságos.
a vendégek nagyrésze, lekopogom, fegyelmezett, fordult már elő 1-2 problémás eset, de nem veszélyes kategória.

elphinstone-ra nem viszünk owd-seket, ha nagyritkán van is oda út, mert az a legdrágább "szpesöltrip", általban azok jelentkeznek akik egy csoport, ismerik egymást stb.

a "ha akarnék dm-kedhetnék" meg nem lenézőleg szólt a dm-ekel kapcsolatban. de én nagyon nem szeretem azt, ha valaki az orrom előtt, tiz merüléssel kezdve tanul bele a szakmába, és amint már "profi", elkezd lekezelően viselkedni. (hiszen tudja, hogy én nem dm-ként  alkalmaztak, tanulok, amikor az idő engedi, nem sürgős). de már megbeszéltük, "fejlődik", kedvesebb.
Az igazán tapasztalt emberek, bármilyen szakmáról legyen szó, soha nem kérkednek a tapasztalatukkal.
Elismeerem, hogy tapasztaltabb az, akinek kétszáz merülése van vagy 300, de nem fogok elájulni tőle.

A fórum meg azért van, hogy beszélgessünk, én se szólok le senkit, hogy pitiáner a problémája... de amint én felvetek egyet tuti letámad valaki :-)) Amúgy meg nem egyszerű pusztafalván lakni, úgy, hogy senki sem magyar, nincs tapasztalatom más bázisokkal, stb.
 1123. seshat 2008 jún 11. 17:50  
en tenyleg csak kivancsi voltam hogy szóvá tegyem-e ha valakiről tudom,hogy mélymerül, amikor nem kéne, vagy ne.
nem én fújtam fel a dolgot!
 1122. elche 2008 jún 11. 17:26  
Természetesen ez így van. Szóval a merülésvezető dolga kicsit sem könnyű, hiszen vannak dolgok, amikre mindig figyelnie kell, és vannak váratlan helyzetek, amelyekre meg jól kell reagálnia. Ez utóbbi kapcsán volt itt nyilván az eszmecsere, én is inkább csak azért ironizáltam, hogy időnként bármilyen tapasztalattal a háta mögött átélhet olyat a vezető, ami még őt is meglepi.:)

Mindenesetre a jó vezető szerintem attól jó vezető, hogy egyrészt jól képzett: a "kötelező" dolgokkal tisztában van, azokra odafigyel. Másrészt pedig van mögötte számos váratlan helyzet tapasztalata. Ha valaki összesen 80 merüléssel DM-kedik, addigi merült idejébe mondjuk belefért egy-két váratlan eset, de számos olyan viszont nem, amit élesben kellene kezelnie. A tanfolyam jó dolog, csak ugyebár mindig van egy "biztonsági kötél", azaz tudod, hogy ez nem emberéletről szól. Voltam fuldoklóval testközelben, és azt soha nem fogom elfelejteni. Szóval a váratlan szituációban az a kellemetlen, hogy ha 40-en elkapom az idétlen, pánikoló búvárt, akkor miután kontrolláltan elkezdünk emelkedni, nem jelzi, hogy oké, nem kell tovább csinálni, a feladatot jól végrehajtottam, a vizsga sikerült. Ennek a vizsgának csak a felszínen, vagyis inkább a hajón van vége. És közben meg esetleg 4-5 másik búvár, akik szintén az én gondjaimra vannak bízva, érdeklődve figyel, vagy ki tudja mit csinál.

Okoskodásaim mindenesetre nem arról szólnak, hogy a merülésvezetőket tanítsam. Az itteni véleménykülönbségek ellenére azért nem egy ember van itt, akiben teljes mértékben megbíznék, hiába nem pont ugyanazt mondják. Emberileg, búvárilag van bennük egy bizodalmam, számomra ez épp elég, pedig nem látom őket minden nap menteni (szerencsére). Csak azt szeretném, hogy aki azért még az elején van a búvárkarrierjének, legyen bármi is a célja, gondolja át, hogy kiket és milyen viselkedésformákat szeretne példaként követni. Hogy azt nevezi-e "jó" merülésvezetőnek, aki hagyja, csináljon amit akar, vagy aki "korlátokat szab", nyavalyás harminc méteres mélységgel, felszerelésellenőrzéssel meg hasonló túlhaladott dolgokkal.:)
 1121. Thomasbuvar 2008 jún 11. 16:38  
" Egy tökéletes világban..."
Most időhiányában nem sorolok fel mindent, de az eligazítás előtt van még pár dolga a merülésvezetőnek. Például: legyen elégséges felszerelés, palackok, ólmok. A palackban legyen megfelelő gáz, legyen hajó a búvárok alatt, stb.stb. Ja és az sem baj, ha van a nagy kék lavórban víz is.  :)
Csak azt akarom jelezni, hogy a Merülésvezető (direkt nagybetűvel) feladata nem csupán látványos, vagyis inkább "laikusok" számára látható összetevőket tartalmaz. Szerintem.
 1120. Thomasbuvar 2008 jún 11. 16:27  
A roncs végénél kb. 30-31 m volt a mélység (Most is annyi, csak a roncs nagyrésze hiányzik) Ha innen elkezdesz befelé úszni, folyamatosan mélyül 36-37 m-ig. De a roncs helyétől néhány száz méterre, egy másik víz alatti völgyben, a mélység  eléri a 42 métert.
 1119. Bunny 2008 jún 11. 12:47  
Persze, a legjobb megoldás ez, nem kell a határon merülni. A nitrox azért legyen, hogy biztonságosan merüljön a polgár, és akkor nincs gond, a mi esetünkben ugye extrém helyzet volt, mert a sok nyavajás búvár javarésze jól fogyasztott, és a nitroxszal is dekóhatáron merültünk (néha dekóban). Úgyhogy néha mi is csak csodálkoztunk, hogy Kisha aránylag kevés dekóval megúszta. Ehez persze kellett más is, de ez meg már tényleg extrém, nem ide való példa lenne :)
 1118. PDIC 2008 jún 11. 12:39  
Persze meg lehet így is oldani, de az a 7-8 perc deco ídő nem túl hasznos ha a merülés végén kell valakit vészhelyzetben a felszínre juttatni. Én ezt kicsit máshogy csinálom, én megyek elöl és nálam mélyebben nem lehet senki. Mivel nem a "határon" sétáltatom a búvárokat, bővem van időm bárkit elkapni ha akaratán kívűl sűllyedne.
 1117. atengercsendje 2008 jún 11. 12:31  
Ami azt illeti, én még soha nem merültem olyan DM-mel aki Nitroxot használt volna. Most gondolok csak bele, hogy erről van szó. Ezek szerint bizonyára sokan használnak, vagy néhányan, de engem még nem hozott össze a jó sors ilyennel. Szudánban szinte mindenki Nitroxxal merült, de a DM-ek nem. Nem is tudom, hogy csinálták.....
 1116. Bunny 2008 jún 11. 12:20  
Ezt nálunk a DM úgy oldotta meg, hogy nem a felszínen nézelődve biztosított, hanem jött velünk merülni, adott esetben ha volt rá lehetősége mindig egy picivel feljebb (mondjuk mi a platón szöszöltünk, ő picit feljebb lebegve várt ránk), és a végén amíg mi 3 percet biztonságiztunk ő mondjuk 7-8 percet dekózott. Szóval ezt a dilemmán némi előrelátással és józan ésszel meg lehet oldani simán. Erős túlzás az a felszínen lebeg amíg a csapat 30-on szöszöl dolog szerintem.
 1115. PDIC 2008 jún 11. 12:14  
Abba már bele sem merek gondolni, mennyire célszerű a Dm-nek levegővel merülni amikor a csapat egy része vagy egésze nitroxot használ, és a felszínről nézelődve "biztosítja" az alatta 30 méterrel úszkáló búvárokat. Mert ők még ott lehetnek, de a Dm már nem.
 1114. Tigger 2008 jún 11. 08:31  
Ilyen mintha történt volna már, nem? És nem szimuláció volt, úgy emlékszem...
:-D
 1113. DUPLA 2008 jún 11. 01:01  
Nem állítottam, hogy az rossz amit te mondasz, de szerintem te most a kapitalizmusról beszélsz, én meg általános búvárvezetési célszerűségekről, logikáról. És a kettő nem ugyanaz. Sőt:-)
 1112. PDIC 2008 jún 11. 00:56  
Merülj napi 2-3-at pár szabadnappal havonta, és értékelni fogod az alternatív megoldásokat... :-))))
 1111. DUPLA 2008 jún 11. 00:51  
Alternatív megoldás sok van, de egyik sem olyan egyszerú, mint levegős kuncsafttal levegővel merülni.
 1110. PDIC 2008 jún 11. 00:45  
"Levegős" computer, CNS% táblázatból....
 1109. PDIC 2008 jún 11. 00:33  
Akkor igyekezzen, és fogja meg 40 körül. :-))
 1108. DUPLA 2008 jún 11. 00:33  
Nem viccből mondta, nyilván erre tanították. Egyébként én is ezt a filozófiát vallom. A merülést a leggyengébb láncszemhez kell igazítani. Ha ez valakinél 18 métert jelent, mindenki ezen a szinten utazik a brigádból. Ha egy valaki levegővel merül, a brigádvezető is azzal merül. Nem csak a mentési opció miatt, hanem azért is, mert az esetleges dekóidőket a saját computeréből, tehát a szigorúbb levegős adatokból veszi.
 1107. Garfield33 2008 jún 11. 00:30  
Azért, ha arról lenne szó, hogy páran nehéz helyzetbe akarnánk hozni egy vezetőt (szimulálva a nagyon hülye és tapasztalatlan búvárok által elkövethető mndenféle ökörséget - tudom, amihez nem is kellene nagyon megerőltetni magunkat), szóval hamar lehetne olyan helyzetet teremteni, hogy 3-an 4 felé és egyik fel, másik le, stb.
Igenis lehet olyan eset, hogy egy DM a megbeszélt 30-as max mélység mellet bizony 45-ön fogja meg a delikvenst. Mesze van tőle, stb. Az már más kérdés, hogy a buddyja miért nem kapta el már 35-ön...
 1106. PDIC 2008 jún 11. 00:29  
Haladó tanfolyamos "mélymerülésre" én sem szoktam menni   nitrox-szal...  :-)
 1105. elche 2008 jún 11. 00:24  
Igen, ez kétségkívül nekem is eszembe jutott, de mi van, ha a DM béna ugyan, de szeretné jóvátenni a hibáját?:))
 1104. PDIC 2008 jún 11. 00:23  
Pont erre gondoltam.. :-)
 1103. elche 2008 jún 11. 00:23  
Egy tökéletes világban a merülésvezetőnek csak az lenne a dolga, hogy elmondja a merülés előtt, pontosan melyik üregben él a nagy muréna, és hol bukkan fel a cápa.:) Hiszen végzett búvárok vagyunk, vagy mi, mindenki össze tudja szerelni a cuccát, nem felejtünk el semmit, megtanultunk mind kiválóan lebegni, rendesen odafigyelünk minden eligazításon, és kitűnően navigálunk bármilyen ismeretlen merülőhelyen.:)

Félretéve az iróniát, erre a nitroxos dologra az esetleges mélységi mentés aspektusában éppen egy oktató ismerősöm hívta fel a figyelmet, nekem nem biztos, hogy magamtól eszembe jutna. Nyilván ő sem viccből mondta, hogy ilyen helyzetben erre mindig figyel, hiszen teljesen kiszámíthatatlan, mikor kell valaki után leviharzania. De annak fényében, amit Mirci mesélt, amikor a vezető nyugodtan szemlélte a mellénnyel küszködő búvárt akinek a többiek próbáltak segíteni, minden bizonnyal vannak felfogásbeli különbségek.:)
 1102. Garfield33 2008 jún 11. 00:23  
Ha egy DM 100 fős csoportot merültet, akkor eleve béna  :-)
 1101. PDIC 2008 jún 11. 00:18  
Ha egy 30-ra tervezett merülésnél 50-ről kell valakit felhozni a DM-nek, akkor nagyon béna DM...  (Ha nem 100 fős csoportot merültet vagy fényképezget , stb.) :-)
 1100. békabúvár 2008 jún 10. 23:56  
Szerintem is, akár már egy képességei birtokában lévő rescue is elgonndolkodhat azon, hogy ha úgy adódik akkor ment, viszont vele szemben nem elvárás, bár néha az ember passzióból megteszi:) Akinek viszont ez munkája, annak kutya kötelessége hogy a mentési lehetőségek határát a saját biztonsága kockáztatása nélkül maximálisan kitolja, ez pedig szerintem sűritett levegős merülést jelent egy normálisan megszervezett merülésnél alapesetben...
 1099. elche 2008 jún 10. 23:48  
Szerintem egy búvárvezető felkészül rá, hogy adott esetben nagyon éles szituációban mentsen. Én legalábbis feltételezem, hogy bizony fordult már elő, hogy akár ötvenre is lement valakiért, és nem mondta azt 32 méteren, hogy bocs, már így is két méterrel túlléptem a megbeszélt tervet... Ráadásul a búvár nem csak azért mehet mélyebbre, mert felelőtlen. Hanem mert tapasztalatlan, valamitől pánikba esik és nem cselekszik kontrolláltan, netán gond van a felszerelésével, vagy rosszul lesz...
 1098. békabúvár 2008 jún 10. 23:45  
Hegyeshalomnak nem 36 m az alja :) Valami kimaradt nekem, vagy vinni kell gyalásót is :)
 1097. PDIC 2008 jún 10. 23:30  
Hm.... "Egy DM-nek ugyanis kötelessége és munkája, hogy adott esetben mentsen" Ez igaz, a saját biztonságának kockáztatása nélkül. Az ugyanis nincs benne az árban... A merülésvezető nem egyenlő az elmegyógyászati ápolóval, tehát feltételezi, hogy értelmes emberekkel van dolga... Amennyiben a terv szerint 30 m a max. mélység, ha valaki kicsit lejjebb csúszik, utána tud menni "nitroksszal" is. Az Elphinestone körül tényleg elég mély a tenger, akkor talán trimixxel kellene merülnie?
 1096. Bunny 2008 jún 10. 23:11  
1. Nem értek veled egyet. Én mindig hangúlyozom (igaz a barátnőmnek elsősorban amikor cipekenem kell(ene) a cuccát) a SCUBA mozaikszó első részét, ÖNHORDÓ :) Na lefordítva, lehet hogy a bázisvezető engedi a DM-nek, hogy nitrox-szal merüljön, viszont attól a DM még egy önálló entitás, akinek - feltéve hogy érti is amit csinál - tudnia kellene, hogy bizony nitrox-szal merülve olyan helyen, ahol a mélyre lecsúszás lehetősége benne van a pakliban több mint felelőtlenség. Egy DM-nek ugyanis kötelessége és munkája, hogy adott esetben mentsen, még akkor is ha az illető delikvens mondjuk épp 45-50 méteren van. Ezt levegővel meg lehet tenni, nitrox-szal meg főként nem. De ezt nem (csak) én mondom, ha beszélsz egy hivatásossal aki ezt műveli is, ugyanezt mondja. Mi is mondtuk Szudánban Kishának, gyere nitrox-szal, ne dekózz már annyit, meghívunk rá! De a válasza az volt, amit itt most kiveséztem - és őszintén szólva, neki volt igaz.
Mondjuk azt már nem fogtam, hogy olyan helyen ahol ásóval sem lehet 20 alá menni miért nem tisztítja magát nitrox-szal, de ez más tészta. Egy DM-nél, ilyen helyen elfogadom, sőt - a nitroxot. De egy elphinestone aztán sok mindenről híres, csak nem arról,  hogy nincs hová lecsúszni. Kell egy "merész tengerész" aki át akar úszni a barlangon és már meg is van a sansza a bajnak.

2. 45m-en persze hogy bárki lehet nemjól. Viszont 45 méteren semmi keresnivalója 32-es nitrox-szal. Főleg nem fundive-ként, de még mentés esetén sem igazán.

3. Minden sztorinál hasznos a másik fél véleménye, így van. Volt már rá példa itt a fórumon, amikor a másik fél megszólalása után kissé árnyalódott a helyzet ... hozzátéve, hogy egy DM-nél 20cm-ről sem elfogadható, hogy egy maszklerúgás után felúszik, neki példát kéne mutatnia. Vagy mi.

Nem mintha seshat-ot akarnám védeni, csak épp én is leírtam amit gondolok. Aztán valami majd csak kikerekítünk a dologból :)
 1095. atengercsendje 2008 jún 10. 23:02  
Egyetértek Mircivel. Én itt sokat tanulok nálam jóval tapsztaltabbak véleményéből, de az olyan megnyilvánulásokból is, amivel nem értek egyet. Mióta itt lézengek átgondolok olyan dolgokat is, amin azelőtt soha eszembe sem jutott gondolkodni. Mondja csak el nyugodtan mindenki, ami foglalkoztatja. ő is tanul a mi véleményünkből és mi is az ő problémájából.
 1094. Mirci 2008 jún 10. 22:42  
Azért ne dorongoljátok így le! Pszichológushoz sem azért járnak az emberek, mert azok olyan nagyon okosak, hanem mert sajnos manapság egyre kevesebb türelmünk van meghallgatni egymást, és együtt átgondolni a dolgok állását. Így aztán csak rágódunk a bajokon, holott ha összeszedjük a gondolatainkat, kimondjuk őket és esetleg egy kívülálló egy-két jólirányzott kérdéssel még segít is a megvilágosodásban, máris tovább léphetünk...

Gondolom seshat nem sok mindenkivel tudja ezeket megbeszélni egy olyan helyen, ahol a barátnője a főnök... Így aztán ti voltatok a pszichológusai... :-)))
 1093. VasMacska 2008 jún 10. 22:28  
ok, hogy megosztottad velünk a vihart egy pohár vízben.
 1092. seshat 2008 jún 10. 20:45  
jó, nem reménytelen, megkérte az egyik oktatót hogy holnap gyakoroljanak egész nap maszküritést :-)))

azarabdémon:
1. minden dm 32% nitroxszal merül, és az oktatók is, pláne ha napi 3x 4x merülnek. a mélységi limit minden vendégnek 30m, amúgy egyiptomban már, nempublikusan, újra negyven, de nem kell azt erőltetni.én a páromat sem minősítem, tíz éve bázisvezető, négyezer merüléssel a háta mögött, biztos jobban átlátja, mint én. soha nem volt még nálunk baleset, egy srácnak kellett ahajón sürgősen oxigén, de dekókamra végül mégsem (fél liter vizet fogyaszott aznap, de a bejelentkező nyomtatványon a vízfogyasztás szükségessége is szerepel a többi szabály mellett!)

2. nem minősítem a lányt rossz DM-nek, a munkáját amúgy jól végzi ezt írtam is. pusztán aggaszt, hogy negyven méterekre megy amikor fél, ha víz megy a maszkjába. nem vagyunk hűdejóbarátnők, de ettől függetlenül nem szeretném hogy hülyeséget csináljon.

3. az "ellenfél" azaz a dm mesélte el, hogy letépte róla a maszkot a pánikolós a nagy hadonászásban, ő megijedt, és fölment. erre írtam, hogy jó hogy nem 2 méteren votak és nem huszonkettőn. vagy negyvenkettőn. ezt gyakorolnia kell, mára már ő is belátta.pont ma! a dm tanfolyamon ugyan bemutatta a gyakorlatokat, de nem tépte le róla senki, illetve de, egyszer a párom, próbaképp, de akkor a lány még nemdm volt hanem aowd-tanuló.

4. hogy hogy milyen alapon? volt egy válaszási lehetőségem, hogy az egész irodát/háttérmunkát szeretném-e csinálni (check-in, könyvelés, checkout, reklámdizájngrafika stb stb) vagy elvégzem a dm tanfolyamot és megyek hajóra, mert erre a két melóra volt "hely" és lehetőség, jó, plusz oktatót is kerestek de az még soká leszek :-D a mostani melóm kreatívabb, közben csinálom (széplassan) a dm-et, és partról merülök a delikvensekkel, (úristen, most jöhet a köv.attack, hisz nem vagyok még dm:-))),  mivel ők még nem merültek itt, én meg most már kb hatvanöször ugyanott, ergo jó eséllyel visszatalálok :-))

pont ma jött egy pár, akik fél éve voltak, (majdnemfriss owd, szótsetudtam németül,de velük merültem és direkt megkértek hogy holnaptól én merüljek velük... sose volt még ilyen :-D tök jó érzés)
 1091. áááááávadász 2008 jún 10. 20:40  
de jó, egy csomó billentyűt nem kell így lenyomnom.
 1090. azarabdémon 2008 jún 10. 18:51  
1., Ha egy DM nitrox-szal merül(tet), akkor nyilván a bázisvezető tudtával teszi ezt. Ergo: a párod engedélyével. Tehát a nitroxszal való merülés nem a dm-et minősíti.

2., Szerintem 45 méteren egyszer BÁRKIVEL előfordulhat, hogy "hü-de-nagyon-nem-volt-jol". Pillanatnyi állapot, dehidratáció, kialvatlanság, hangulat, tapasztalat függvénye. Ettől még nem minősítenék valakit rossz DM-nek.

3., Nem ismerem a maszklerúgós történetet, - meghallgatnám az ellenfelet is a sztoriban.. vajon mi történt a rémséges két méteres mélységben?

4., Azt írod: " ha annyira dm-kedni akarnek, mehetnék". Mégis milyen alapon? Van már sikerrel elvégzett tanfolyamod? Vagy ehhez elég a (jó) viszony a bázisvezetővel?

Nekem sokminden nem kerek ebben a történetben, de biztosan a frontok miatt nem tudtam rendesen figyelni...


 1089. Mirci 2008 jún 10. 13:37  
Hát ez az, jóval előbb észrevette a problémát, mint mi de szépen végignézte a szerencsétlenkedésünket...
 1088. seshat 2008 jún 10. 13:25  
viszont teny, hogy a nemet vendegek betartjak a szabalyokat. ha 30 meter, akkor ö megall 29.9-en. legalabbis nalunk!!! akivel eddig problema volt, az volt szlovak, orosz es sajnos magyar vendeg...a cseh nö nem, viszont tanga monokiniben mutogatta a hajon a szilikonmelleit :-D (pedig a baratjaval volt)
de hogy mas bazison mi a helyzet azt nem tudhatom, itt nincs velük gond, szerencsere, mivel a 90% nemet.

de mindig 30 metert mondunk limitnek nem 40-et.

ettöl függetlenül meg lehet a guide hülye, a nemet is ugyanugy.

VasMacska: nem en akarok lenni a fönök nöje aki arulkodik ez a baj :-I mondjuk a többiek jo fejek, aranyosak, volt meg egy irigykedö nöszemely (hogy az ö pasija miert nem dolgozhat itt) de szerencsere mar nincs nalunk...
 1087. VasMacska 2008 jún 10. 13:13  
Ha a te párod a főnök, akkor hogy nem találsz megfelelő időpontot és  lehetőséget a problémáid megbeszélésére?:-)
Vagy csak egyszerűen miért nem mégy oda a kedves kolleganődhöz, hogy tanulni szeretnél tőle,  tanítson ő a nyag okos, és szép dm., és hogy is van ez a nitrox-szal merülés? Meddig lehet ezzel lemenni, miért csak addig, miért veszélyes ha mégis lejjeb csúszik az ember, és mit is kell csinálni egy merülésvezetőnek a sok gyakorlatlan búvárral egy merülés alkalmával? Majd szépen elmondja neked "kis zöldfülűnek" hogy ő hogy tudja, és ha nem jól tudja, akkor  máris van alapod a helyreigazítás kérésre a bázis vezetőjétől, vagy másik dm-től, pontosan idézve, és elmondva neki, hogy a kolleganő ezt neked így mondta, és amit eddig te olvastál vagy tanultál erről, az kutyára nem így szólt. Aztán a többi az ő dolguk. Mégiscsak az ő bázisuk, és ő kollegájuk...
 1086. VasMacska 2008 jún 10. 12:59  
... meg a német bázison kapható felszerelés megbízhatóságról.
És a dm nem ment oda segíteni? Nem az ő dolga lett volna  ez első sorban??
 1085. Mirci 2008 jún 10. 12:42  
Ha már seshat ennyire emlegeti a jó kis német dm-ket, leírom ezt az esetet, ami most Sharmban történt check dive-on. Az egyik merülőtársunk - akit egyébként jól ismertünk, mert együtt tanultunk - viszonylag keveset merült, és utoljára kb. egy éve. Ráadásul a helyszínen bérelt felszerelést, aminek később jelentősége lesz...

A guide egy középkorú német hölgy, a briefingen katonás fegyelemmel mindenkit kifaggat a búvármúltjáról, és szigorúan megmondja, ki mennyi súlyt tegyen fel. A vízben kipróbáljuk magunkat, mindenki jól süllyed, indul a merülés. Jó félóra unatkozás után gyorsan emelkedünk fel kb. 10-12 m-re, utána látom, hogy a guide gyakran nézeget hátrafelé, hát én is hátranéztem. Az előbb említett merülőtársunk jóval felettünk fejen állva kétségbeesetten próbál lefelé úszni. Látszik, hogy a mellénye teljesen felfújódott, nyilván a gyors emelkedésben elfelejtette leereszteni, most meg már nem ura a helyzetnek. Merülőtársa sehol, felmentem hozzá, és kerestem a fenékszelepet... Ami szépen le volt dugózva. A vállszelepek persze ebben a testhelyzetben nem működtek. Odajött a merülőtársam és ő is egyből a fenékszelepnél próbálkozott, mindhiába... Aztán ketten próbáltuk talpra állítani a srácot, de annyira kapálódzott, hogy nem sikerült, végül amennyire tudtuk, visszatartottuk, és mindhárman lassan felemelkedtünk (semmi 3 perc biztonsági megálló...).

A merülés végén a guide elintézte azzal a dolgot, hogy legközelebb több súlyt tegyen fel... Hát ennyit egy jónevű német bázis felszereléseiről és tapasztalt guidjáról...
 1084. seshat 2008 jún 10. 11:05  
mindegy igazabol, csak kivancsi voltam a velemenyekre.
de azert mert mas teren idegesit, vagy nem a kedvenc kollegam, attol meg nem szeretnem hogy hülyeseget csinaljon. mivel en ovatos tipus vagyok es 30 alatt sem voltam meg, lehet csak en fujom fel a dolgot.
 1083. elche 2008 jún 10. 11:04  
Bunnyval értek egyet: ha ilyen mély zátonynál nitroxot használ, nem végzi igazán jól a munkáját. De ez csak magánvélemény.
 1082. seshat 2008 jún 10. 10:49  
nem tudja mert titokban csinalta, elöttem meg lehet nemetül beszelni mert csak tanulom es azt hiszi nem ertem hogy "mejne tifszte tauhgang var firundfünfcig ...pssssttt...." :-)))

ha szolok, akkor a) en vagyok a szemet b) "jaj csak azert mondod mert nem szereted öt"
ha nem szolok akkor meg megakadalyozni se lehet, hogy baromsagot csinaljon, szerintem a 45m sem volt kifejezetten jo ötlet nitroxszal, en tudom hogy jol vegzi a munkajat a hajon, mint dm, ezt elismerem. DE tudom, hogy csak addig, amig valami hiba nem törtenik pl leesik a maszkja. 2 meterröl fel tudott spurizni (mar akkor volt vagy 250 merülese), de negyvenkettöröl mar nem fog tudni :-o
pont azokkal törtenik mindig baleset akiknek nagy az arcuk mert hüdetapasztatnak hiszik magukat engem nagyon idegesit az ilyesmi.
 1081. Thomasbuvar 2008 jún 10. 10:48  
Csak küld el hozzám egy hegyeshalomi merülésre! Nem 30-ra, hanem 40-re viszem le!... :)
 1080. seshat 2008 jún 10. 10:42  
OFF: ahhh...mar beszelgettem vele amikor titokban bement az irodaba, es nem eleg hogy megnezte a fizetespapirokat, de meg nekem esett mi az hogy mi ugyanannyit keresünk (????) amikor Ö A Nagy Merülesvezetö en meg nem. mert bar 1.5 eve itt vagyok, nem vagyok oda a napi hajoert meg a parom a bazisvezetö, ha annyira dm-kedni akarnek, mehetnek. de sok mindnekinek nagy lesz az arca ha feljebb jut egy kepzeletbeli "rangletran" ezert jobbak a ferfi kollegak
en meg azzal sem szoktam visszaelni hogy a parom a fönök, csak akkor hozok szoba valamit ha nagyon muszaj.

Nitrox: ez egy nemet bazis, ergo egyik vendeg sem megy melyebbre, mint 30m. kiveve ha a vendeg magyar . vagy orosz.  Guide-olast csak kezdök szoktak kerni, a többi vendeg rengeteg oktato, dm vagy rescue vegzettsegü, meg ismerik a helyeket, kis csoportokban elmerülgetnek. DE azt alairom hogy egy kezdö, akinek dm kiseret kell siman elkezdhet süllyedni lefele....

meg különben  fa**ert megy valaki le ötvennegyre, amikor nem tud maszk nelkül uszni (gyakoroltam vele a rescue tanfolyaman kb fel eve de most mar tul fennhordja az orrat hogy segitseget kerjen) ...szerintem az ilyen nemnormalis, aki vihogva meseli hogy milyen nyomaszto volt es hogy beszedült negyvenötön meg a többi, jaj de ne mondd el senkinek hihihi

es azt is tudom hogy a nök milyenek.








 1079. elche 2008 jún 10. 10:41  
Az én véleményem az, ha ezt a dolgot te tudod, akkor nyilván a bázis vezetőjének is tudnia kell- ő ne lenne vele tisztában, mivel merül és milyen mélyen jár egy merülésvezetője? Az alapvető szabályokat neki kell lefektetnie. Arra persze nála is rákérdezhetsz, hogy mi van a mélymerüléssel, javasolná-e a nitroxot az Elphinstone-nál, hiszen végülis tanulni vagy ott, és a tapasztaltabbtól érdemes kérdezni. Ebben a formában aztán kiderülhet, mi az ő álláspontja, és aztán magadban meg végiggondolhatod, mennyire áll ez párhuzamban a más búvároktól látott-hallott dolgokkal.
 1078. Thomasbuvar 2008 jún 10. 10:36  
Az általánosban válaszolok!!!! :):):)
 1077. Bunny 2008 jún 10. 10:32  
Erről jut eszembe, el kéne menni már merülni oda is valamikor. Ej, de rég voltam hazai vizekben merülni. Tudom, Dorogon bármikor :D
 1076. Thomasbuvar 2008 jún 10. 10:27  
Ja! És pont ez a kategória az, akit le szoktam vinni Hegyeshalomban 30-ra...
Első   1 . . . 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés