»» ««

A dánok letartóztatták Paul Watsont

Környezetvédelem

A dán szövetségi rendőrség Japán nemzetközi elfogatóparancsa alapján őrizetbe vette Paul Watson kapitányt.

Watson vezeti a Captain Paul Watson Foundation (CPWF) jótékonysági szervezetet, korábban pedig a Greenpeace nevű tengervédelmi szervezet társalapítója és a Sea Shepherd alapítója volt.

Július 21-én, vasárnap reggel a Dánia autonóm területének számító Grönlandon található Nuukba érkezésekor egy rendőrökből és kommandósokból álló különítmény tartóztatta le.

A CPWF 72 méteres, volt skót halászhajó, a John Paul DeJoria tankolni érkezett a kikötőbe. Watsont bilincsben vezették le a hajóról, és a helyi rendőrőrsre vitték.

Ő, a hajó legénysége és 25 önkéntes a CPWF Kangei Maru műveletének részeként az Északnyugati átjáró felé tartott, amelynek célja Japán legújabb gyári bálnavadászhajójának elfogása volt a Csendes-óceán északi részén.

A CPWF úgy tudja, hogy Watson letartóztatása egy évtizedekkel ezelőtti vörös értesítéssel függ össze, amelyet Watson korábbi, antarktiszi bálnavadászat elleni beavatkozásai miatt adtak ki.

"Teljesen megdöbbentünk, mivel a Vörös értesítés néhány hónappal ezelőtt eltűnt" - nyilatkozta Locky MacLean, a CPWF hajóműveleti igazgatója. "Meglepődtünk, mert ez azt jelenthette, hogy törölték vagy bizalmasan kezelték.

"Most már értjük, hogy Japán azért tette titkosnak, hogy hamis biztonságérzetbe csábítsa Pault. Könyörgünk a dán kormánynak, hogy engedje szabadon Watson kapitányt, és ne foglalkozzon ezzel a politikailag motivált kéréssel".

Japán antarktiszi "tudományos kutatási" bálnavadászati programját, a JARPA-t a Nemzetközi Bíróság (ICJ) 2014-ben illegálisnak nyilvánította. Japán a Nemzetközi Bíróság ítéletét megszegve több éven át folytatta tevékenységét, mielőtt 2016-ban beszüntette az antarktiszi nyílt tengeri bálnavadászatot, bár saját vizeiben még mindig vadászik bálnákra.

A jótékonysági szervezet úgy véli, hogy Japán jövőre tervezi a nyílt tengeri bálnavadászat folytatását a Déli-óceánon és a Csendes-óceán északi részén, és azt állítja, hogy a Watson elleni vörös figyelmeztetés újraaktiválása politikai indíttatású volt, hogy egybeessen az új Kangei Maru bálnafeldolgozó hajójának vízre bocsátásával.

Watson kijelentette, hogy a Kangei Maru hadművelet, amely a tengeri aktivizmusának 50. évfordulóját ünnepelte, "a világ óceánjain folytatott bálnavadászat elleni küzdelemben eltöltött éveim során a legnagyobb téttel bíró küldetés volt".

A John Paul DeJoria lett volna az első bálnavadászat-ellenes hajó, amely megkísérelte volna a Grönlandtól nyugatra fekvő Baffin-öböl és az Alaszkától északra fekvő Beaufort-tenger közötti hírhedt átjárót.

A hajó legénysége és a CPWF önkéntesei jelenleg nem tudnak kapcsolatba lépni Watsonnal, amíg őrizetben van, és nem kaptak róla további híreket. A rendőrség közölte, hogy a férfit a kerületi bíróság elé fogják állítani, ahol kérni fogják az őrizetbe vételét, mielőtt döntést hoznának arról, hogy kiadják-e Japánnak.

A CDWF felszólítja támogatóit, hogy lobbizzanak a helyi dán nagykövetségeken és konzulátusokon, hogy megakadályozzák a kiadatását Japánnak.

[ www.scubadivermag.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés