»» ««

Elcsúszott a Kittiwake

Külföld

Képet kaphatunk a karib-tengeri viharok erejéről, amikor belegondolunk, hogy képes volt egy roncsot méterekkel elmozdítani.

A Rina hurrikán által gerjesztett hullámok a vihar után merülő búvárok szerint 20 méterrel a nyílt tenger felé mozdították el a Kittiwake-et, ami így 3 méterrel mélyebbre került. Mivel egy több, mint 76 méteres hajóról van szó, el lehet képzelni, milyen erőhatás érte. A USS Kittiwake 1946 és 1994 között állt az amerikai haditengerészet szolgálatában, a Kajmán-szigetek később azzal a tervvel állt elő, hogy mesterséges zátonyként süllyesztik el a hajót. Erre 2011 januárjában került sor.

Jason Washington az Ambassador Divers részéről arról beszélt, hogy teljesen váratlanul érte ez az elmozdulás, mert azt hitte, ha meg is mozdul, akkor mindenképpen a part felé, nem pedig a mélyen levő fal irányába. Ám mégis ez történt. A viharban elszakadt az egyik hatalmas horgonylánc, és fémlemezek is elsodródtak a hajótestről. A búvárok egy videót is készítettek arról, amit tapasztaltak, bemutatva a rongálódásokat. A hajó most sokkal közelebb van a Sand Chute nevű merülőhelyhez.


A hajó rögzítései az első felmérések szerint rendben vannak, és ugyanúgy egyenesen áll, mint korábban. Sekélysége és látványossága miatt a Kittiwake egyébként gyorsan a Kajmán-szigetek legkedveltebb merülőhelyévé vált, hiszen alig 20 méteren volt a legmélyebb pontja. A mostani elmozdulás a homokos aljzaton azért nem járhatott a roncs megdőlésével, mert a hajó szinte felhalmozta csúszás közben a homokot, és most beékelődve nyugszik a tengerfenéken. A mélyebbre kerüléstől függetlenül még mindig megnézhetik a roncsot a sznorkelesek, de már nem érhetik el a sekélyben levő részeit. A búvárok szempontjából az lehet változás, hogy a homokba ágyazódott roncson a hajócsavart esetleg betemetheti később a homok.

[ compasscayman.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés