»» ««

Hasznos tudnivalók a palackokról

Felszerelések
3/3. oldal


Ilyenkor a jelenlegi szabályok szerint 1/4 cikkelyt kivágnak a palackból, általában a nyakán. Ez egy elég durva eljárás, több csiszolókorong rámegy, a palackok acélanyaga meglehetősen erős, kiváltképp a nyaknál. Régen kifúrták a palackot, de sajnos előfordult, hogy a lukat csavarral betömték, lehegesztették, lefestették és úgy használták. Aztán amikor ezt a csavart a nyomás puskagolyóként kilőtte, jöttek a komoly sérülések, ezért lett ez a durvább előírás.
De előfordult már, hogy csap menetet próbáltak javítani, perselyezni, ami szintén szigorúan tilos.

A próba során ellenőrzésre kerül a palack nyakában lévő menet is, speciális profilokkal. Ha ez deformálódott, a palack selejt, ez főleg az alupalackoknál jellemző hiba. Ezeknél a töltés közben a hőtágulás akár 8-10mm is lehet a palack kerületén mérve, ilyenkor a szerkezet változik, a menet torzul az idő során. Ha a menet nagyon deformálódott, a csapot képes kilőni.
A menetek javítása tilos, hibás menet esetén selejt a palack.

Ha a próba sikerrel lezajlott, a palackok a vizsgabiztos elé kerülnek, aki egyezteti a jegyzőkönyvben szereplő adatokat a palackon szereplőkkel, szemrevételezi a palackot, majd ha megfelelőnek talál mindent, beleüthetőek a próbáztatás adatai. Jelenleg ez a próba időpontja év/hó/nap formában, a vizsgabiztos pecsétje végül a próba lejárati éve.

Ha kisebb gond van csak a palackkal, még nem biztos, hogy selejt, elképzelhető, hogy üzemi nyomás visszavétellel még megkaphatja az engedélyt, ilyenkor ezt is beleütik a palackba.

A próba után a palackokat meleg levegővel kiszárítják, a szelepet az ellenőrzésnél leírt módon felújítják. Végül a csap visszakerül a palackba, feltöltik üzemi nyomásra, visszarakják a hálót, talpat, fogantyút, és kész a próba.

Alumínium palackoknál nincs rozsdásodás, viszont cserébe a víz miatt előszeretettel gombásodnak, emellett a már említett menetdeformálódás is komoly gond. A 15 évesnél idősebb alupalackokat próba előtt kötelező megröntgenezni, amit csak a MTA tud elvégezni elég borsos összegért - ez összemérhető a palack árával, emiatt a bázisok 6-7 évente inkább cserélik az alupalackokat.

Egyiptomban egyébként, ahol a legsűrűbben találkozik a magyar búvár az alupalackokkal például nem európai szabvány palackot használnak, egy ottani un. 12 literes palack mérete Európában egy 10 literesnek felel meg, annyival nagyobb nálunk az előírt falvastagság.
Mellesleg Egyiptomban a próbáztatás sem hatósági, bárki próbázhat, sokszor levegővel megnyomják, ha kibírta, mehet. Magyarországon próbázni csak hatósági ellenőrnek van joga.

Érdekességek:

Magasabb üzemi nyomások:
Már Magyarországon is léteznek 300 baros búvár palackok, ezeknél a próba menete ugyanez, csak más a próba és az üzemi nyomás. Ezeknél a rendszereknél nagyon fontos, hogy csak akkor 300 baros, ha palack és a szelep is az, tehát nem elég csak a csapot cserélni.
Ipari szinten egyébként már a 414 baros rendszerek a mindennaposak, sőt már az 1000 bar sem ritkaság. Ez borzasztóan soknak hangzik, pedig igazából a levegő mennyisége számít, az meg ugyanaz, mint a mostani rendszereknél, csak a palack térfogata kisebb. Ahogy a 300 baros rendszer is lejött az iparból a búvárkodásba, előbb-utóbb a 414 sőt az 1000 bar is remélhetőleg megérkezik.

Kompozit palackok:
Sokan hallottak már a kompozit palackokról, amelyen hihetetlen könnyűek, megkérdeztem hát Karcsit ezekről is, kiváltképp, mert a műhely tele volt velük.
A kompozit palackok a búvárkodás számára sajnos teljesen alkalmatlanok, nem logikus, de sajnos több tíz kilónyi ólomsúly kell egy kisebb palackra is, csak ahhoz, hogy neutrálissá tehát lebegővé tegyük. Érdekes, hogy a hagyományos palackoknál is működik ez a fura jelenség, egy süllyedő palack csak 2 kilóval nehezebb, mint egy neutrális, mégis kivált akár 6-7 kiló ólmot is. Egyébként a legújabb fejlesztésű acélpalackok alig nehezebbek, mint a kompozit.
A kompozit palackok nagyon kényesek a kezelésre, ha megsérül a szénszálas szövés akár egy apró helyen is, a palack selejt. Emellett akár használva van, akár nem, 15 év után szintén selejt, ennyi az élettartamuk.
Hogyan készülnek ezek a palackok? Több típus van, van amelyik egy vékony alucsőre szőtt szénszál erősítésű, van amelyik műanyagra van rászőve, itt a nyaknál van alumínium csak, hogy a menetet bele tudják rakni. Felhasználásuk inkább az iparban, tűzoltóknál jellemző.

Karcsiék a palackpróba mellett kompresszor gyártással, javítással illetve reduktorszervízzel is foglalkoznak. Kevesen tudják, de ők gyártják az egyetlen, hazánkban készülő első reduktor lépcsőt, amit Riczler Guszti a rekordmerülésein is használ. Remélhetőleg ezekről is lesz egy-egy érdekes cikk a divecenter.hu hasábjain a közeli jövőben.

Az AEROB System Bt, illetve Pichler Karcsi megtalálható X. kerületben a Gyömrői úton, elérhető a 264-8911 vagy a 70/257-2341 mobilszámon.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rocky Point (island #7)

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés