»» ««

Hasznos tudnivalók a palackokról

Felszerelések
2/3. oldal


Mit tegyünk a palack életének meghosszabbítására:

Soha ne ürítsük le a palackot nulla bar-ra, ha mégis megtörtént, ügyeljünk, hogy el legyen zárva. Mindig fektessük el használat után a palackot, ne tudjon eldőlni, és biztosítsuk elgurulás ellen is. Rengeteg borulás miatt roncsolt csap jön érkezik a műhelybe, ám ha a menet deformálódott, kuka az egész.
Tároláskor hagyjunk benne néhány tíz bár nyomást, illetve zárjuk el a csap üreget pl. szigetelőszalaggal, hogy ne tudjon semmi belekerülni.
Palacktöltés előtt mindig nyissuk meg a csapot, hogy a benne lévő szennyeződés, bogár kifújódjon, csak utána rakjuk rá a töltőcsonkot. Ezt érdemes megtenni a palack használata előtt is, mielőtt a reduktort beletekerjük.
Új palack vásárlásakor, illetve legalább fél éves nem használat után érdemes kitisztítani. A boltban ki tudja meddig állt, lehet évek óta ott porosodik. Évente egyszer vigyük el átvizsgálásra, tisztításra.
Dupla palackoknál tipikus hiba, hogy a hídnál emelik. Egy ilyen rendszer 40 kiló körül van, a szelepek pedig amihez a híd csatlakozik rézből vannak. A réz sajátossága, hogy egy irányba hajlik, ám utána a zömítődött anyag vissza már nem hajlik, hanem törik. Sok C alakban meghajlított hidat láttak már, ezek nem javíthatóak, kuka.
Normál palackot se a nyakánál fogva szállítsunk, mind a dupla, mind a szimpla palack szállítására a legjobb módszer a fül használata, ne sajnáljuk rá a pénzt.

Palack éves átvizsgálása:

Évente egyszer érdemes a palackot átvizsgáltatni, ez nem drága, viszont a palack élettartamát a többszörösére kitolja. Egy jól karbantartott acél palack akár 35-40 évig is hű társunk lehet, de ha nem foglalkozunk vele, pár év alatt szétrághatja a rozsda.
Éves átvizsgáláskor a palackot szétszedik, belülről kitakarítják, kiszárítják. A csapot átvizsgálják, javítják, lemaratják, a tömítéseket cserélik. A meneteket újrametszik, ugyanis a gyártásnál a galvanizálás során ha kicsit tovább marad az elektrolitban, túl vastag lehet a krómréteg, és ezért szorulhat. Teflongyűrűket lesorjázzák, stb., végül összeszerelik a csapot, ezután az két ujjal működik. Ez az árban benne van, nem extra költség.

Palackpróba:

Legtöbb búvár hallott róla, és nagy mumusnak tartja, a palackvásárlás legnagyobb ellenérve, hogy próbáztatni kell időnként. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy egy palackpróba nem drága, viszont nagyon hasznos több szempontból is.
Először is így nyugodtan merülhet az ember, emellett a palacktisztítás, karbantartás is letudva, sőt, a próba után a palack megtöltve kerül vissza - egy töltést is megspórolt az ember. Hogy zajlik egy palackpróba?

Ahogy már említettük a palackok belseje általában nem valami szép látvány. Acél palackok többé-kevéssé rozsdásak, szennyeződések vannak benne, alupalackok gombásodnak.

Nézzünk egy szokványos acél palackot, mi történik vele. Miután beérkezik a próbára, először leeresztik a benne lévő levegőt, majd szétszedik.
Ezután az adatait veszik fel egy jegyzőkönyvbe. Súly, töltési és próbanyomás, gyártó, gyáriszám, stb. Ezek az adatok a palack nyakán szerepelnek, ha ezek sérültek, olvashatatlanok netán teljesen eltűntek, a palack bármennyire is látszólag jó állapotú, nem kerülhet próbára, ki kell vonni a forgalomból.
Ha nagyon rozsdás a palack belseje, a rozsdát nagyját kitakarítják, majd egy precíziós digitális mérlegen lemérik a súlyát, ami szintén belekerül a jegyzőkönyvbe. Ha a mért és a gyártó által megadott önsúly eltérése nagyobb, mint a megengedett, a palack megjelölésre kerül.
Az ilyen jelölt palackokon ultrahangos falvastagság mérés történik, ez csak acélpalackoknál működik, és független a festék vastagságától. Ezt a vizsgáztató biztos végzi el egyébként. Ha nem felel meg az előírásoknak, a palackot selejtnek minősítik azonnal. Ha a palack súlya megfelelő, külső-belső szemrevételezés történik, ha itt valami gyanúsat találnak, szintén megy ultrahangos ellenőrzésre.

Ezután egy 4 lépcsős mosó procedúra következik. Először olajoldószeres mosás, majd öblítés. Ezután vízkőoldóval mossák át, aminek a rozsdaeltávolításban is jelentős szerepe van, majd ismét öblítés. Ezután háztartási mosogatószeres mosás jön, végül 10-15x átöblítik tiszta folyóvízzel. Ezután szárítás, majd ha még szükséges, rozsdaeltávolítás. Ez átlagos esetben 10 perc, durvábbaknál akár fél óra is lehet, mivel a palack belseje nem sima, hanem porózus, a kráterekből is el kell távolítani a rozsdát.

Ez volt az előkészítés, a próba napján a palackok egy speciális próbapadba kerülnek. Ez a pad hitelesített, golyóálló átlátszó ajtóval, pneumatikus tartókkal ellátott készülék. A Pad kétszer 10 palackot tud fogadni, oldalanként más-más próbanyomást képes előállítani. Egyébként a pad hitelességéről csak annyit, hogy az engedélyt akkor kapja meg, ha egy hét alatt 0.0 bar nyomást enged el a rendszer. A nyomásméréshez dupla rendszert használnak, a hitelesített műszert egy másik műszer még ellenőrzi. Elmondható tehát, hogy elég pontos a mérés.

Miután a palackok belekerültek ebbe a próbapadban, vízzel töltik meg őket, ami nem összenyomható, így nem robban a hibás palack a próba során. Természetesen ilyenkor is meglehetősen nagyot szól, ha például tömítési vagy menethiba esetén kilövi a csonkot, ezért is tartózkodnak a próba során golyóálló ajtó mögött a próbáztatók.
A palackokat egy pneumatika rögzíti, majd ráadják a próbanyomást. Ez, ha minden rendben van 30 másodperc körüli idő, de 5 perc is lehet. Ha esik a nyomás a rendszerben, átnézik először a rendszert, tömítéseket, ilyenkor már biztos az un. hosszított próba. Ha tovább esik a nyomás jön a keresgélés, ki kell szűrni melyik palack a hibás. Ez átvizsgálásra kerül, ha lehetséges - például tömítési gond volt - javítják, és újra próbázzák. Ha nem javítható a hiba, a palack selejtezésre kerül.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés