»» ««

Búvárok Lipótmezőn

A búvárkodásról
2/2. oldal


Természetesen engem elsősorban a búvárokat érintő szolgáltatások érdekeltek. A kamra alkalmas több, mint 50 méter mélységnek megfelelő nyomás előállítására, és lehetőség van nem csak tiszta oxigén, de ún. kevert gázok légzésére is. A nyomás előállítását a pincében található puffertartályok végzik, ezek töltésére nagy teljesítményű kompresszorok állnak rendelkezésre. Minden rendszer, legyen az számítógép, elektromos ellátó vagy épp kompresszor duplikált, biztonsági tartalékokkal rendelkezik. A nyomás vezérlését számítógépek végzik előre betáplált profilok alapján, de a folyamat kézzel is vezérelhető. A páciensekről a terápia során videofelvétel készül, amit 24 óra után törölnek. A kamra belsejében mindenféle életmentő felszerelés is megtalálható, amit a kezelés során végig a kamrában tartozkodó orvos, vagy technikus használhat. Veszély esetén, a belső nyomás változtatása nélkül, egy percen belül bejuttatható akár további felszerelés, vagy orvos a nyomás alatt lévő kamrába.

Mivel a kamra magánkézben van, a kezelésekért fizetni kell. Egy búvárbaleset során a kamra használatát mind a DAN mind a Gyöngyhalász búvárbiztosítás fedezi, a társadalombiztosítás viszont NEM! Ez ügyben jelenleg is folynak a tárgyalások, de ahogy Dr. Gőbl Anna rávilágított, ezek nem a búvárbalesetek kezelésére vonatkoznak.
Tehát aki esetleg abban reménykedik, hogy mint magyar állampolgár egy búvárbalesetet "hazahoz" mondjuk az Adriáról, és itthon ingyen TB-re kikezelteti, azt el kell, hogy szomorítsam - búvárbiztosítás nélkül bizony fizetnie kell a több ezer eurós költségeket.

Bárhogy is nézzük, a hazai búvárok számára mindenképpen megnyugtató, hogy most már egy működő, magas szinvonalú dekompressziós kamra áll a rendelkezésünkre. Ne legyen rá soha szükségünk.

A kamra elérhetősége, további információk: Baromedical

Szabó Károly
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés