»» ««

Jet Fin, avagy egy rút kiskacsa története

Felszerelések

A búvárkodás története során néhány gyártó egészen elképesztő ötletekkel állt elő, amelyek jelentős része egyáltalán nem vált be. Pár felszerelés azonban hosszú távon is megállta a helyét.

A Scubapro Jet Fin (vagy ahogy sokan emlegetik, Jetfin) uszonyáról honlapunkon is olvashattatok uszonytesztünk kapcsán. Az elsősorban technikai búvárok között favoritnak számító nehéz, fekete gumiuszony karakteres külseje nem számít igazán vonzónak, de ha a használati értékét nézzük, meglepő, hogy ez a négy évtizedes konstrukció ennyi idő után is megállja a helyét. Eric Hanauer egyik írásában feltárja a Jet Fin amerikai hódításának történetét, ezt osztjuk meg most olvasóinkkal.

A Jet Fin világsikeréhez kellett egy ügyes forgalmazó is. A Scubapro cég a Healthways egyik részlege volt korábban, majd önállósodva kezdtek el saját név alatt búvárfelszerelést forgalmazni. A két alapító, Gustav Dalla Valle és Dick Bonin folyamatosan dolgozott az akkor még kicsinek számító cég megerősítésén. Dalla Valle az egyik európai útján megszerezte egy furcsa francia uszony (Georges Beuchat volt a feltaláló 1962-ben) forgalmazási jogait, amelynek akkoriban forradalmi módon rések voltak a lapján. Amikor a mintapéldányt megmutatta Boninnak, ő csak annyit mondott: "Ez a legrondább uszony, amit az életemben láttam. Képtelenek leszünk eladni ezeket." Társa erre úgy válaszolt, hogy mégiscsak meg kellene próbálni, mert ő már rendelt is egy nagyobb tételt...

Egy kiállításon mutatták be először a Jet Fint, és kíváncsiságból pár búvárbolt vitt is belőlük. Aztán egyszerre beindultak a megrendelések a forgalmazóktól, és ez gondolkodóba ejtette a Scubapro főnökeit, ugyanis e pillanatig senki nem vette a fáradtságot, hogy ki is próbálja a Jet Fint! Ám hamarosan rájöttek, mekkora lehetőség rejlik benne (ez volt az első réselt, komolynak számító uszony állítható pánttal), és hamarosan megjelentek a másolatok is. Mint ahogy minden újdonság esetében előfordul, voltak páran akik a Jet Fint támadták, néhány oktató "életveszélyesnek" minősítette, de a tapasztalatok hamar rájuk cáfoltak.

A hívők jelentős része ma is a Scubapro Jet Fin mellett teszi le a voksát, én magam is éreztem már a különbséget az eredeti és egy utángyártott változat között. A mai helyzetet tekintve előfordulhat, hogy még legalább annyi ideig használni fogják ezeket az uszonyokat, mint ahány évet már eddig is megéltek.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés