»» ««

Az uszonyok forradalma

Felszerelések

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy is alakult a sokak által kedvelt Jet Fin története, most más nagy találmányok kerülnek sorra.

Mares Power PlanaA teljesen gumiból készült, fekete Jet Finek több, mint négy évtizedes történetük során mindig újabb és újabb tábort tudtak meghódítani. Manapság leginkább a technikai búvárok körében népszerű mind az eredeti, mind pedig a valamelyest módosított változatok, de e sorok írója is vett részt olyan összehasonlító tesztben, ahol akár a legkorszerűbb modellek mellett is megállta a helyét.

A búvárkodás viszont természetesen a folyamatos fejlesztésről is szól, és ahogy egyre több lett a kedvtelési búvár és egyre nagyobb a piac, újabb gyártók és újabb termékek akartak maguknak szeletet hasítani az egyre nagyobb tortából. Sokan gyártották a saját Jet Fin-változatokat, de a nagy durranáshoz valami forradalmi újdonságra lett volna szükség. Az is motivációt jelenthetett, hogy az egyre több búvárkodó hölgy miatt komoly igény jelentkezett a színes, divatos felszerelésekre. A Jet Finből ugyan létezett egy teljesen sárga változat is, de ezt azért nehéz volt választéknak nevezni. A Jet Fin kortársa volt a Technisub Caravelle uszony, Luigi Ferraro találmánya, a világ első olyan uszonya, aminek gumi lábrésze és műanyag pengéje volt, de ez üzleti szempontból bukás volt. Akkoriban még nem értékelték a forradalmi ötletet, és a konstrukció sem volt igazán szerencsés.

A nyolcvanas évek elejére tehető a Mares Power Plana uszony megjelenése. Ez volt az első, széles körben népszerűvé vált uszony, aminek a pengerésze műanyagból készült, míg a lábrésze gumiból. A két anyag kombinációja rendkívül sikeresnek bizonyult, a műanyag penge tartós volt és hatékony, a gumi lábrész viszont a megszokott módon kényelmes. Az uszony összességében sokkal könnyebb volt a Jet Finnél, és a műanyag is sokkal jobban színezhető, mint a gumi. Így aztán az első, fehér színű változatok után nemsokára megjelentek a színes uszonyok is. Más gyártók a Jet Fin réselt megoldását műanyag pengével oldották meg, ilyen volt például a Dacor Turboflex.

Hamarosan aztán a műanyag és a gumi kombinációján alapuló uszonykialakítás lett az uralkodó, kicsit háttérbe szorítva a korábbi gumiuszonyokat. A Maresnek még egyszer sikerült nagy sikert aratnia, a Plana Avanti uszonyoktól a penge maga is több anyagból állt, ennek újabb változatai (az aktuális a Quattro Excel) manapság is roppant népszerűek, és persze több más gyártó is van, ami igyekszik lemásolni a technológiát.

Apollo Bio-FinNyilván voltak olyan tervezők, akik szintén próbáltak versengeni, de sokáig nem sikerült valami nagy újdonsággal jelentős teret nyerni. Példa erre a Force Fin, amit szintén a nyolcvanas évek eleje óta gyártanak, de csak egy szűk körben népszerű ma is. A kilencvenes évek vége hozott változást e téren. A Nature´s Wings technológia felhasználásával az Apollo több évnyi fejlesztés után 1998-ban dobta piacra az első hasított uszonyt. Ám a tervezők úgy érezték, a jó öreg gumi felhasználásával lehetne akár jobb eredményeket is elérni a hatékonyság terén, és 1999 óta, a gumiból készült Apollo Bio-Fin folyamatosan etalonnak számít az uszonyok közt. Így aztán a régi alapanyag megújulva tért vissza a piacra és vált ismét népszerűvé.

Manapság már minden gyártónak vannak hasított uszonyai, de ahogy a Jet Finek közt a Scubapro, a normál uszonyok közt a Mares, úgy a hasítottaknál az Apollo ma is meghatározó. Persze minden uszonynak vannak elkötelezett hívei, és a búvárok számára tág mozgásteret biztosít az, hogy minden változat egymás mellett van a piacon, szóval van választási lehetőségünk. A tervezők közben nyilván dolgoznak valami fantasztikus újdonságon minden cégnél, de hogy ezek közül melyik válik valóban sikeressé a piacon, az természetesen megjósolhatatlan.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés