»» ««

HP r817 digifotó teszt

Fotózás
1/2. oldal

Be kell vallanom, kicsit bizalmatlanul forgattam a HP r817-re keresztelt készülékét, miután a Hewlett Packard Magyarország futára letette az íróasztalomra. Picike kis gép, első ránézésre szép, de alig van gomb rajta, és a vízálló tok is murisan néz ki.

Menő strand-játékszer, de víz alatt kicsit több kell a sikerhez, mint amivel a "bícsen" villoghatunk - ez volt az első gondolatom. Hogy az egy hetes tesztelés végén milyen véleménnyel váltam el a tesztkészüléktől, azt ígérem a cikk végén mindenki megtudja.

Az r817 az első olyan HP digitális fényképezőgép, amihez gyári vízálló tok is készült, ezért is szerettünk volna hozzájutni, hogy kipróbáljuk élesben.

A fényképezőgép fémházas, amely tulajdonság nem csak elegáns, de ütésbiztossága miatt hasznos is. Az 5x optikai zoom dicséretes, ám nekünk búvároknak fontosabb a nagylátószögbeli teljesítmény, ezen a téren sajnos a gép az átlagos 36mm-t hozza, ellenben makró módban nagyon jól teljesített. Az 5 megapixel bőségesen elegendő felbontás, feltéve, ha az optika is képes a megfelelő rajzolatra. A Hewlett Packard ezt egy Pentax 5.8 - 29.0 mm-es, f2.8-as fényerejű (max f8-as rekesz), optika segítségével kísérli meg teljesíteni. Képeinket a belső 32Mb-os memóriára, vagy egy maximum 2Gbyte-os SD kártyára rögzíthetjük.

A készülék hátfalán egy feltűnően nagy, 2" -os LCD található néhány gomb társaságában. A gépet először bekapcsolva kb. 2-3 perc alatt minden funkciót elértem-kipróbáltam, úgyhogy bátran kijelenthető, hogy a HP kezelése nagyon egyszerű és logikus.
A "nyomkodás" során felfedeztem, hogy igazából nem is olyan kevés gomb van rajta, természetesen nem egy profi "minden funkciónak külön gomb"-jellegű gép, de ami van, az pont elég a kezeléshez. Persze néha menüpontokban kell mászkálni, de az legalább logikus elrendezésű.
Kiderült továbbá (kínosan ügyeltem rá, nehogy elővegyem a magyar nyelvű, amúgy teljesen használhatatlan kézikönyvet - igaz, a beépített angol help ezt némileg pótolja), hogy a szerény külső egész okos belsőt takar, az r817 ugyanis képes rekesz- és idő-előválasztásos, sőt, teljesen manuális működésre. Manuális fehér egyensúlyt is ismer, expozíció korrekció, sőt még bracketing lehetőség is van benne. Mindez együtt nagyon kellemes meglepetés, hiszen egy sikeres víz alatti fotóhoz elengedhetetlen, hogy a kép készítésébe manuálisan beleavatkozhassunk.
A videó rögzítés terén is tartogat érdekességet, itt ugyanis felvétel közben használható a zoom funkció, ami a legtöbb gépen le van tiltva. Hozzá kell tenni, hogy a fókuszt viszont nem állítja, így sok értelme nincs, legfeljebb távoli tárgyaknál, ahol a fókusz végtelenen van.
A képek visszanézése során a szokásos adatok mellett lekérhető a hisztogram is, sőt, még a zoom állását is látjuk. Nem hagyhatom ki, hogy USB2-es sebességgel tölthetjük le a képeinket, ami még mindig ritkaság sajnos.


Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés