»» ««

Közel 100 év után kiemelik az 'Alpok Titanicját'

Külföld

A Säntis még 1933-ban süllyedt el, a svájci hatóságok most engedélyezték a kiemelését.

Miután 1933-ban elsüllyedt a Boden-tóban, a Säntis nevű hajót sokan a Titanichoz hasonlították, mivel a két tragédia mozzanatai, illetve a hajók technikai részletei is hasonlítottak. A Säntis immáron 90 éve ül a Svájc, Németország és Ausztria határán fekvő tó mélyén, most viszont a svájci hatóságok engedélyezték kihalászását.

Foto: wikipedia

A Säntis eredetileg egy utasszállító kompként működött a Boden-tó felszínén: a hajó összesen 40 évig állt szolgálatban, egyes időpontokban akár 400 utast szállítva fedélzetén. Háromhengeres gőzgépei, valamint technikai felépítése miatt sokan a Titanichoz hasonlították, ám jelentős különbség a két hajó között, hogy előbbi vesztéhez nem egy jéghegy, hanem gazdasági okok vezettek.

A térségben tapasztalható gazdasági visszaesés miatt az illetékesek úgy döntöttek, hogy a Säntis motorjait szén helyett olajjal fogják működtetni. Részben ez a meggondolatlan döntés miatt vált használhatatlanná, illetve kihasználatlanná a hajó, amit a svájci hajómentő társaság (ssa) a hajó tulajdonosa végül a tó fenekére süllyesztett.

"Olyannyira nagy krízis járta át a térséget 1933-ban, hogy a hajóról még a fadeszkákat is leszedték az emberek azért, hogy azokat később tűzifaként tudják használni" – idézi a The Sun Silvan Paganinit, a társaság elnökét.

Foto: wikipedia

A Säntis lebontásának ára pedig tízszerese lett volna annak az értékének, így a kapitány is belátta, hogy jobban járnak az elsüllyesztéssel.

Mindenesetre a hajóról idővel teljesen megfeledkeztek, egészen 2013-ig, amikor is egy expedíció során rábukkantak roncsaira. Ekkor a Säntis egy közösségi finanszírozási projektnek köszönhetően került a figyelem középpontjába, a svájci hatóságok pedig idén engedélyezték, hogy 2024 márciusában kiemeljék 210 méter mélyen fekvő a roncsokat.

Az első akciót március végén, a másodikat pedig áprilisban fogják véghez vinni.

A tervek szerint pedig javítására a közeli Romanshorn hajómentő szervezetnél kerül majd sor. Paganini elmondása szerint a tó fenekének sötétsége és a kevés oxigén miatt elég jó állapotban vannak a roncsok, így a Säntis lesz a legépebb hajó, amit valaha a Boden-tóból emeltek ki.

[ drivemagazine.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés