»» ««

Fotós híreink

Fotózás
3/3. oldal


Stefi: Mivel ElChe feldobta a labdát, hát tessék; DD mellett legyen egy amatőr értékelés is. Próbáltam a Mester nyomdokaiban haladva szemét lenni és a hibákra helyezni a hangsúlyt ...

Bunny - Párosan szép az élet
Nem rossz az átlós elrendezés és kellemes a lila csigák mögött az elmosódott zöldes háttér. Ha azt vesszük, hogy a csigák lefele-balra néznek (amit kissé nehéz kivenni, nem igazán kontrasztos a képük), akkor sok a tér felül és jobbra. Elhiszem, hogy nagyobb élmény két élőlényt egyszerre fotózni, de ha csak nincs valami közös bennük (mating, azonos testtartás, vagy valami más érdekes), akkor nehéz igazán izgalmas fotót készíteni róluk.
Bruton - Árkon-bokron
Izgi a csiga maga. Kicsit oldalról és felülről van fotózva, de még nem olyan vészes. A fényt nagyon felülről kapta (vaku nélkül?), és sajnos az élénk színei nem dominálnak az amúgy nagyon nem homogén és keszekusza háttér előtt.
Alex75 - Face to Face

Itt a fotósnak sikerült jó helyről lőnie, tegyük fel, szándékos (a cím alapján igen) a totál szembe fényképezés, és akkor rendben van a központi elhelyezés is. A vágás szerintem túl szűkre sikeredett és egy kicsit életlennek is tűnik. A sok fehéret tartalmazó témánál csínján kellene bánni a fénnyel, mert azt könnyű túlexponálni. Jót tenne a képnek egy teljesen sötét háttér, és egy kevésbé kusza előtér is, de nincs mit tenni, "a csiga ott volt" (Azt már csak az én matematikus beállítottságom mondatja velem, hogy egy picit lehetett volna jobbra dönteni a képet, és akkor lenne egy vízszintes csigánk :-) )

dome84 - Csak pózolok és megyek
A pózolás elmaradt, de az, hogy a csiga megy (el), az egyértelmű. Az alapszabály (félig-meddig szemből és minél lentebbről fotózni) itt aztán kicsit sem teljesült. Igazi iskolapéldája a "hogyennefotózzunk" témakörnek: vízszintes kompozíció, felülről és hátulról, nagyon zavaró környezetben. Amúgy kár, mert a csiga szép lenne és még éles is.
istvanv - Csigák nagylátóval
Elsőre mutatós kép, jó a két domináns szín a hát- és előtérben, és ezek átlós elrendezése is. Maga a téma is tetszetős (bár két egymásnak hátat fordító csigával nehéz mit kezdeni), szépen van kivilágítva. A helyzet kicsit hasonlít az első képre, egy csiga sokkal több (jobb) lett volna, mint kettő. És még egy apróság: a CFWA-ban a C jelentése=close. Bár egy nagylátóval sokszor nem könnyű, de sokkal közelebb kellett volna menni a témához.
Btomi33 - Pizsi
Szép éles a csiga feje, a vége homályba vész a tág rekesznek köszönhetően. Ez egy jó kép - lehetett volna. A legnagyobb hibája a túl szűk vágás, főleg a kilógó kopoltyú rész, no meg az, hogy a természetes fény dominál (ha egyáltalán volt vaku). Maga a testtartás is elég kitekert, nem válik a fotó előnyére.
Fefe - Spanyol táncos az éjszakában - Spanish Dancer in the Night
Ha a szabályokat nézzük, jó expó, szépen kivilágítva, a háttér az éjszakának köszönhetően hibátlan homogén és a téma alakját tekintve jól van elhelyezve a képen (bár túl szűkre van vágva). De. Spanyol táncost fotózni a világ legnehezebb feladata. Szerintem 100-ból egy ha visszaadja a szépségét és a kecses mozgását. (Nem is tudom, hogyan lehetne azt megoldani, illetve de tudom, viszont szerencsétlen csigának bőven elég egy átlagos fotós társaság is egy éjszakára :-) Szóval ez a kép így, ebben a kiragadott pillanatban inkább úgy néz ki, mint egy gyomor 3D-s ábrázolása egy orvosi tankönyvben.
rodof - Szimbiózis
Az első benyomás: hűdejó. Aztán már nem annyira hűdejó. De lássuk az erényeit: homogén háttér, jó téma, egész jól kivilágítva, élesség a lényegen. (kivétel a bal csiga orra, ami sötét és túl közel is van a bal szélhez, magyarul szűk a vágás). Na de mi is a lényeg? Kicsit hasonló a probléma, mint a másik kettő dupla csigás fotón: túl sok a látnivaló. Lehetne kettő csiga, vagy egy csiga meg az emperor, de így együtt már sok. Az adott szituációban jobb lett volna a baloldali csigát meg a pici rákot jobban szemből lőni, és akkor nem zavarna be a másik.
gollob - Cím nélkül
Nincs címe, de könnyű lesz beazonosítani. A kompozíció meg az élesség rendben is lenne, kicsit felülről van fotózva, de így egész sokat megmutat a témából. Sajnos maga a csiga és a környezet színe annyira hasonló, hogy majdnem keresni kell a lényeget.
Thomasbuvar - Lángséró
Hibátlan kompozíció, tökéletes háttér, ügyes cím. Szép színek, bár egy kissé túlszaturált. Elsőre úgy néz ki, mintha a csiga egy ledes lámpa lenne és belülről volna kivilágítva, így a környezetre nem is esik a vaku fénye. A másik lehetőség, hogy valaki vette a fáradságot és csinált egy csiga formájú snootot. A harmadik - és legvalószínûbb - lehetőség, hogy az utómunkában kissé megszaladt az alkotó keze, ami egy mértékig jó, de ez a mérték maximum annyi lehet, hogy ne legyen feltűnő. Itt pedig nagyon az.
elche - Cím nélkül
Szép csiga, nagy blendével, az eleje éles, és köszönhetően a vulkáni aljzatnak, a háttér is egész homogén. Jobb lett volna két vakuval dolgozni, de az az egy is jól bevilágította, de azzal kell dolgozni, ami van. Úgy tűnik, lehetett volna egy picit alacsonyabbról is lőni, előnyére vált volna. Ami felróható a lép hibájául, az az, hogy az ember attól fél, mikor dől ki szegény a kanyarban. Ha a vágás kb 40 fokkal jobbra forgatva történt volna, máris lenne egy frankó fotónk.
macok - Doto
Szép kis fánkcsiga a fenyő szerű korallon. Jó élesség, jó világítás, kellemes háttér. A téma már magában is jó ötlet, a gömbölyded forma és a csíkok nagyon érdekessé teszik. Amin nem lehetett segíteni, hogy csak egy szarva látszik (sajna az én képeimen is általában), a másik, amin viszont lehetett volna, az a vágás. Egy szélesebb vágással a korall ágait be lehetne tenni-forgatni nagyjából a kép sarkaiba, amitől még sokkal izgibb lenne az egész.
longimamus - Cím nélkül
Ez a jó példa arra, hogy két csiga is lehet jó főszereplő egy képen, ha van bennük közös. Itt a jó lehetőség nem lett kiaknázva. Egyrészt a (valószínűleg) természetes fény használata szûkítette a lehetőségeket, főleg a színek visszaadásában, másrészt egy kicsit korábban kellett volna érkezni a fotósnak, hogy még a dombocska tetején érje őket, mert így végeredményben két felülről elkapott egyedet láthatunk.
nme - Ha hiszed, ha nem, én is csiga vagyok...
Elhiszem, mert olyan szerencsés vagyok, hogy láthattam. A világítás rendben van, ha leszámítjuk, hogy az egyik (?) vaku felülről adta a fényt és ezzel rontotta az árnyékokat a csigán. A háttér szép homogén, ez rendben van. A vágás lehetne kevésbé szűk (bár jelen esetben tudom, hogy a kép nem vágott, mert a közel 15 centis dög fél méterről fért csak bele a 60-as makróba). Ami még kicsit zavaró, az az áramlás miatti enyhén boruló testtartás, ezen egy kevés balra forgatás sokat segítene.
Garfield33 - Csiga-csúszda
Kétségkívül mutatós kép, amikor hagynak egy csigát rámászni a tükörre. Ezzel a trükkel felülről és alulról is meg lehet mutatni az állatot, ami nagy előny. Az élesség jó helyen van, a tág rekesz használata is rendben, a homogén háttérnél kár, hogy eltér a jobb felső sarokban lévő barnás folt. A vágás itt is lehetne tágabb, és akkor nem maradna le a tükörkép szarva, ami sokat levon a fotó értékéből. (Sajna - mivel saját kép, tudom - nem vágható nagyobbra, mert ott van a tükör széle, a fene egye meg)
orang-után - nehéz szülés
Érdekes csiga, jó tartásban, pont jó irányból. Az 5.6-os blende még a kopoltyút is megmutatja, de nem túl élesen, ezzel megadva a mélységet. A háttér nem igazán homogén, de legalább homályos. Ma ilyen napom van, de szerintem ezt is kicsit szélesebbre kellett volna vágni. Kár, hogy a lerakott tojások szalagja nem látszik jól, illetve kicsit túl is van exponálva. Az egész kép jó éles, talán kicsit túl éles is.

Végül, ha már a Csiga fórumon leírtak szerint a feladat egyik felét teljesítettem, akkor most kihívom Thomast, hogy a márciusi fordulót értékelje. Csak keményen!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 15. istvanv 2016 már 08. 17:16  
Igazságosan vagy testvériesen? :)
 14. Darth-Digilog 2016 már 07. 22:08  
Osszuk el. Én vállalom az elsőt! :-)
 13. Garfield33 2016 már 07. 15:55  
Ez azt jelenti, hogy vagy minketten zsenik vagyunk, vagy balfa..ok.
Adott szituban az utobbit is emelt fovel vallalom.
 12. Darth-Digilog 2016 már 06. 15:13  
Néha úgy éreztem, mintha olvastuk volna egymás írását, és az alapján fogalmaztunk volna, pedig úgy tudom a tied előbb készült mint az enyém. én meg csak most olvastam el a cikket. Külön tetszett, hogy a saját képeden is ugyanazokat a hibákat látjuk. Tessék nagyobb tükröt használni, szerintem az arcodhoz is nagyon nagyon kicsi lehet ez. :-)
 11. Garfield33 2016 már 05. 16:05  
Pedig az elso a legjobb...
A további 10 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés