»» ««

XIII. Búvárfotós OB kiírás

Fotózás
2/2. oldal


GYAKORI KÉRDÉSEK

Összeállításunkban kérdés-felelet formában áttekintjük a XIII. BOB pályázóit leggyakrabban érdeklő kérdéseket.

Mikor lehet nevezni?

Nevezni 2015. február 15-től március 1-jén 14:00-ig lehet.

Hogyan lehet nevezni?

Nevezni a www.buvarfotosob.hu honlapon bejelentkezéssel.

Mennyibe kerül a nevezés?

A Magyar Búvár Szakszövetségnek köszönhetően ezúttal nincs nevezési díj.

Milyen fényképezőgépekkel készített képek nevezhetők?

Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel készítettek, vagy legalább 6 megapixel tényleges felbontású digitális géppel készített képek nevezhetők. Az E kategóriában azonban csak nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridzs) géppel készített képek nevezhetők, tekintet nélkül a felbontásukra.

Kompakt géppel készített felvételek csak az E kategóriában nevezhetők?

Nem, bármely más kategóriában beküldhetők, ha teljesítik az adott kategóriára előírt minőségi és technikai feltételeket. Kompakt gépek használata esetén azonban az A, B, C és D kategóriába csak akkor szabad nagy látószögű képet nevezni, ha az megfelelt a következő technikai feltételnek: mivel e gépek objektívje alapvetően síkablak mögött van, pályázatunkon az a kép nevezhető az A nagy látószögű kategóriába, amit 27 mm ekvivalens fókusztávolságnál rövidebb fókuszú objektívvel, vagy 35 mm ekvivalens fókusztávolságú (vagy annál rövidebb fókuszú) objektívvel és nagy látószögű előtétlencsével készítettek.

Mit kell érteni "az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása" alatt?

A kialakult nemzetközi szabályoknak megfelelően etikai okokból ki kell zárni azokat a felvételeket, amelyeknél
a búvár károsítja a környezetet (pl. felszerelése szántja a feneket, vagy felveri a homokot),
az állatok stresszes állapotba kerültek (pl. felpumpált gömbhal, tintázó polip)
az állatok természetellenes környezetbe, vagy számukra veszélyes helyre kerültek,
az állatokat a búvár nem természetes táplálékukkal eteti (pl. kemény tojás),
az élőlényeket kézzel érintik (pl. korallpolipokat, csikóhal farkát),
a búvár láthatóan úszóképességi (lebegési) problémával küszködik.

Hogyan nevezzem el a fájlokat?

A megoldás a pályázati kiírás 4. pontjában található. A szerző regisztrációs számának kell szerepelni a fájlnévben.

A fájlnéven kívül kell-e címet adni a képeknek vagy filmeknek?

Igen, a hivatalos honlapra való feltöltéskor a szerző által adott címet is meg kell adni.

Hogyan kell érteni a 40% vágást?

Az eredeti digitális, vagy filmről digitalizált kép területe (az oldalak pixelszámának szorzata) 40%-al csökkenthető - ha van miből -, de a maradék területnek nagyobbnak kell lenni, mint 6 megapixel, azaz hatmillió pixel. A pixelszám programmal való utólagos növelése nem megengedett beavatkozás.

Mekkora méretű JPEG képpel lehet nevezni?

A korrigált TIFF eredetiből kicsinyített JPG formátumú képpel lehet nevezni, rövidebbik oldalán legalább 1400 pixeles, hosszabbik oldalán legfeljebb 3500 pixeles képállománnyal, legfeljebb 5Mbyte méretben, a legmagasabb minőséggel elmentve (pl. Photoshop, jpg-options: quality -10-12) Ha nagyobb képet tölt fel, a rendszer a képet automatikusan átméretezi (csak a feltöltés tovább tart).

Hány képet küldhetek be?

Kategóriánként 5 db, összesen legfeljebb 25 db képpel lehet pályázni

Mit kell tenni, ha utóbb az eredeti képet is bekéri a zsűri?

A digitális géppel felvett eredeti ún. nyers (RAW, NEF, CR2 stb.), tif, vagy jpg fájlt CD vagy DVD lemezre írva, a diapozitív vagy negatív képkockát keretezve kell három napon belül elsőbbségi és ajánlott postával beküldeni, vagy beadni a rendezőknek a Magyar Búvár Szakszövetség címére (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.). A fájlnévnek meg kell egyeznie a hivatalos honlapra feltöltött pályázati kép fájlnevével (analóg képnél a keretre írva). Célszerű egyúttal az eredetinek a szerző által korrigált, de még nem kicsinyített tif fájlját is beküldeni esetleges kiállítási nagyításhoz.

Hogyan ellenőrizhetem le a feltöltött képeimet és a pályázatomat?

A képek kategóriánként, könnyen áttekinthető formában láthatóak a nevezési oldalon, "Pályázati anyagaim" cím alatt. Az anyag a beadási határidő végéig megváltoztatható, ezért a pályázók részére pályázati anyagukról ellenőrző levelet vagy egyéb jelentést nem küldünk.

Hogyan történik a képek zsűrizése?

A feltöltött pályázati képek fájlneve átkódolásra kerül, így a szerző neve a zsűrizés alatt ismeretlen marad. A március 1-i határidő után egy-két napon belül megtörténő elő zsűrizés során csak azt nézik, hogy a kép tartalma megfelel-e a megadott kategória előírásainak, valamint, hogy nyilvánvaló etikai vétség látható-e? (Kizárásra egyébként a pályázati feltételek megsértése, a képek meg nem engedett korrekciója, vagy etikai vétség felfedezése után bármikor később is sor kerülhet.) Az elő zsűrizés utáni egy hétben kerül sor az első forduló online zsűrizésére, amelynek során a hét zsűritag 1-9-ig pontoz valamennyi képet. Minden képnél a legkisebb és a legnagyobb pontszámot kiejtik és a maradék öt szavazat összege adja a kép pontszámát. Ezután a pályázat képei - az elő zsűri során esetlegesen kizárt képek nélkül - láthatóvá válnak mindenki számára a hivatalos honlapon, természetesen a kódolt fájlnévvel és kiderül az is, melyik képek kerültek a döntőbe. A döntőbe kerülés határértékéről a zsűri elnöke dönt. Ezt követően történik a kategóriánként tíz-tizenkét legmagasabb pontszámot elért kép ellenőrzése az eredeti képek bekérésével. Március 21-ig meg kell történni a második fordulónak, amelynek eredménye ugyancsak látható lesz a honlapon. A végső helyezések megállapításáról, a holtversenyekről és különdíjakról a zsűri már zárt körben dönt. A végeredmény természetesen csak az április 9-i díjátadó ünnepségen, illetve vele egy időben a médiában kerül nyilvánosságra.

Mi történik a díjazott/helyezett képeimmel?

A pályázati nevezéssel hozzájárul a szerző képeinek a pályázat rendezvényeivel kapcsolatos anyagokban való megjelenéséhez és kiállításához, s ezért nem tarthat igényt szerzői jogdíjra. A képek kiállításra is kerülhetnek, és ezért nagyítva lesznek az eredeti fájlokból, illetve - ha megküldte - az eredetinek a szerző által korrigált fájljából. Az eredményhirdetést követő 30 napon belül a dia (negatív) eredetiket a szerzők visszakapják, az eredeti fájlokat tartalmazó lemezeket pedig megsemmisítik.

Ha kérdés merül fel, milyen segítségre számíthatok?

A Főmenü alján, a Technikai segítség alatt lehet feltenni közérdekű, vagy egyedi kérdéseket a technikai-segitseg-2015@buvarfotosob.hu e-mail címen.

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

Suunto gyorscsatlakozó

Ár: 6.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés