»» ««

X. Búvárfotós OB kiírás

Fotózás
1/2. oldal

A X. Búvárfotós Országos Bajnokság feltételeit, a kiírás kivonatát és a gyakran ismételt kérdéseket, valamit a szükséges dokumentumokat elérését közöljük.

A Magyar Búvár Szakszövetség és a Tengeri Só Alapítvány, a www.fotoklikk.hu fotográfiai archívum, képtár és szakmai közösségi portál támogatásával, megrendezi a X. Búvárfotós Országos Bajnokságot.
A részvétel online nevezés alapján, pályázati formában lehetséges az alábbi kategóriákban:

A. Nagy látószögű felvételek
63°-os (35 mm-es ekvivalens fókusztávolságú), vagy annál nagyobb látószögű objektívvel készült képek, amelyeken búvár is szerepelhet. Fele-fele képek is készíthetők és színes fények is alkalmazhatók.
B. Hal felvételek
Halról, vagy halakról készült felvételek, bármilyen objektívvel. A hal részlettől a halrajig készíthetők felvételek.
C. Makro felvételek
63°-nál kisebb látószögű (35 mm-esnél hosszabb ekvivalens fókusztávolságú) objektívvel készített közel- illetve makro felvételek, bármilyen víz alatti élőlényről, a halak kivételével.
D. Mérsékelt vagy hideg égövi felvételek
Bármely fókusztávolságú objektívvel az A, B vagy C kategóriának megfelelő képek, amelyeket nem trópusi, vagy szubtrópusi vizekben készítettek.
E. Kompakt géppel készült felvételek
Nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridge) géppel készített felvételek. Előtétlencsék alkalmazhatók.

Egy szerző kategóriánként legfeljebb 6 db képet adhat be. Nevezni 2009. január 1-től február 1-én 22 óráig lehet. Egy kép és ugyan az a motívum csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet. A pályázatból ki vannak zárva azok a képek, amelyek a korábbi kilenc (1972-2007) országos búvárfotós pályázatok 1-10 helyein végeztek, vagy különdíjat nyertek.
Pályázni az eredeti képről készült korrigált*, az eredeti méret legfeljebb 40%-ával vágott, hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400 pixeles, álló képnél 1000 pixeles jpg képállománnyal lehet, a legmagasabb minőséggel elmentve (pl. Photoshop, jpg-options: quality - 12). Az A, B, C és D kategóriákban azonban az eredeti képet csak olyan mértékben szabad vágni, hogy a vágott állomány legalább 3,6 megapixel maradjon.

*A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó következő kis mértékű, természethű digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast). Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom, valamint az esetleges, csekély számban becsillanó lebegő szemcsék eltávolítása. Ezen túlmenő beavatkozás, illetve a kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!

A pályázat egyúttal az MBSZ válogató versenye a 2009. május végén, Jeju-szigeten (Dél-Korea) megrendezésre kerülő 12. CMAS Búvárfotós Világbajnokságra. A hét tagú zsűri neves búvárfotósokból, természetfotósokból és fotóművészekből áll, a zsűri elnöke Násfay Béla természetfotós, MBSZ Búvár Fotográfus II. oktató. A zsűri a képeket szerzőik ismerete nélkül bírálja el és határozza meg a kategóriák győzteseit és helyezettjeit.

A bajnokságon részt vevő képeket az előzetes zsűri után meg lehet tekinteni a verseny hivatalos honlapján (www.buvarfotosob.hu), a díjazottakat pedig 2009. március 4-én Budapesten a díjátadó ünnepélyen és azzal egyidejűleg a média útján mutatják be a nagyközönségnek.

A rendezők a kategóriák 1-3 helyezettjeit éremmel és tárgyjutalommal, az összetett győztest serleggel és a Red Sea Boats egyhetes szudáni szafarijával (repülőjegy nélkül) díjazzák. A legmagasabb pontszámot elért kép "A verseny legjobb felvétele - Best of Show" címet nyeri el, amelyet ugyancsak serleggel és tárgyjutalommal díjaznak. A közönségszavazatok szerinti legjobb képet is díjazzák. További esetleges különdíjak illetve a közönségdíj tárgyalás alatt.

Letölthető fájlok (változtak 2009.01.04-án!):
MBSZ Versenyengedélykérő lap:
word doc -/- adobe pdf formátum (kötelező kitölteni)
X. Búvárfotós OB versenykiírás: word doc -/- adobe pdf formátum
Gyakran Ismételt Kérdések: word doc -/- adobe pdf formátum


Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 174. Darth-Digilog 2009 feb 06. 09:33  
Szerintem ne érjél rá másfél hét múlva hétfőn! :-)
 173. Thomasbuvar 2009 feb 05. 18:09  
Igen láttam! Értem én, hogy  VÍZipók II. Kösz a leckét! :)
 172. Darth-Digilog 2009 feb 05. 15:49  
Kollega! Ez nem portfolió, hanem a VÍZiók II. című vándorkiállítás, ami 4 évig kéthetente költözik. Ennyi idő kell, hogy eljusson mindenhova ahol igény van rá. Jövőre is még ez fog menni, utána jön a VÍZiók III. Ebből következik, hogy bizony régebbi felvételek jócskán, sőt egy idő múlva csak azok láthatóak a kiállításban. De azért szerintem nem rossz az anyag, és ne feledd a versenyképek nem mindig jók kiállítás képeknek, illetve egy kiállításra máshogy válogatsz. Természetesen mivel iskolákban megy a kiállítás ezért a témákat is próbálod inkább a biológia felé terelni,mint a szép búváros kompozíciók felé. Ez van. De azért láthattál sü...t! :-)
 171. Vanek 2009 feb 05. 15:21  
Akko mennyetek a Balassába öt óra magasságában és igyatok egy üccsit...
 170. Thomasbuvar 2009 feb 05. 14:45  
Azért a két intézmény nincs olyan messze egymástól, talán csak egy várdombnyira. :)
A további 169 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés