»» ««

Elhunyt Hans Hass

Egyéb

A búvárkodás osztrák úttörője 94 esztendős volt.

Hans Hass egyike volt az első kamerával és könnyűbúvár készülékkel dolgozó víz alatti felfedezőknek. 1919-ben született Bécsben, a harmincas évektől kezdődően vágott bele a víz alatti világ kutatásába. Már egészen korán megpróbált fotókat és filmeket készíteni a víz alatt, ehhez saját tokokat tervezett. Mint akkoriban mindenki, felszereléseit is maga tökéletesítette. Első jelentősebb expedíciója során Curacao szigetén töltött el hosszabb időszakot.


A filmes karrier folytatására a második világháború miatt csak az ötvenes évektől kerülhetett sor. Ekkortól a Xarifa nevű hajóval kalandozott a tengereken, csapata tagja volt többek között felesége, Lotte is, aki az első ismertté vált búvár hölgy lett, és igazolta, nem csak az erősebb nem boldogul el a tenger felszíne alatt. Hass nagyon sok olyan felvételt készített elsőként, amikben akkortájt veszélyesnek tartott állatok tűntek fel a víz alatt: csapatával merült cápák, ámbrás cetek, manták társaságában. A Vörös-tengeren elsősorban Szudán vizeiben dolgozott, de nem a Cousteau-féle nyílt rendszerű légzőkészüléket használták, hanem újralégzőket. Hass dokumentumfilmjei híressé tették a nevét, több tucat filmje mellett nagyon sok könyvet is írt búvárkalandjairól.

Ám később érdeklődése más tudományterület felé fordult, átengedte a terepet a többi víz alatt dolgozó kutatónak, filmesnek. Hans Hass Jacques-Yves Cousteau mellett a búvárkodás egyik úttörője, aki olyan korban kezdett bele a tengermély felfedezésébe, amikor még csak nagyon kevesen hittek benne, hogy ez egyáltalán lehetséges. Mint minden, a témával foglalkozó szakember, ő is korán felismerte hogy a tengerek és óceánok világa veszélyben van az emberi tevékenység miatt, és felemelte szavát a természet védelme érdekében.


A kiváló tudós és búvárlegenda június 16-án hunyt el Bécsben, családja a halálhírt egy héttel később közölte. E sorok írójának nagy bánata, hogy amikor megpróbálta megszervezni a találkozást vele, sajnos ez Hass egészségi állapota miatt nem jöhetett létre. Ám emlékét igyekszünk megőrizni, hiszen filmjei, könyvei ma is a legérdekesebb víz alatti témájú művek közé tartoznak.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. 19630319 2013 jún 26. 06:23  
Legyen neki könnyű a föld.Nyugodjon békében.
 1. Jules 2013 jún 23. 15:48  
Szép összefoglaló!

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés