»» ««

Vihart kavart a szigonnyal vadászó búvár

Külföld

A San Diego környékén merülő készülékes búvárok körében nagy felháborodást okozott, hogy egy társuk a környék egyik jól ismert halát, egy hatalmas sügérfélét (giant sea bass) lőtt le, védett övezetben.

A parti őrség által elfogott és letartóztatott férfi azzal védekezett, hogy önvédelemből lőtt, mert megrémítette a feléje közeledő hal.

A közel 80 kilós állat elejtése miatt felemelte szavát például az egyik szabadtüdős vadász is, aki állítja, hogy egy igazi vadásznak tisztában kell lennie a szabályokkal, hol, milyen és mekkora halakra lehet vadászni, és persze az sem mindegy, melyik időszakban. Mint mondta, a szigonyos halászatnál észnél kell lenni, hiszen nem lehet kifogni, majd visszadobni a halat.

A parti őrség akkor fogta el a búvárt és két társát, amikor éppen kiemelték a zsákmányt. Hajójuk éppen a San Diego - La Jolla természetvédelmi területen horgonyzott. A vádlott, Omid Ahdami a tiltott helyen vadászásért komoly büntetéssel néz szembe, hiszen ha bűnösnek találják, minimum 680 dollárt kell fizetnie, de akár 2,000 dolláros büntetést és egy év letöltend börtönbüntetést is kaphat. A másik két férfit is bíróság állítják, akik közül az egyiket szintén szigonyos vadászattal gyanúsítanak.

Adhami azzal védekezett, hogy pusztán önvédelemből lőtt. Társa ugyanis éppen egy legálisan elejthető halat lőtt meg, amikor a nagy hal megjelent, ő pedig ijedtségében húzta meg a ravaszt. Azt is állította, hogy nem tudta, hogy védett övezetben merül éppen.

A tapasztalt helyi búvárok állítják, ez a halfaj, a giant sea bass egyáltalán nem agresszív, és nem is fél a búvároktól. Ahogy azt egy veterán búvároktató, John Boyer mesélte, már majdnem 300 kilós óriásokat is nyugodtan meg tudott simogatni.

A helyi búvárszövetség elnöke szerint a búvárok 80%-a nem vadászik a víz alatt (A szerk. megjegyzése: Jobban hangzana, ha készülékkel senki sem vadászna a víz alatt...), és azt is megjegyezte, hogy a szelíd giant sea bass elejtése nagyjából akkora kihívás, mint lelőni egy szopós borjút. De szerinte a lényeg végülis az, hogy aki vadászik, annak ismernie kell a törvényeket - és be is kell tartania azokat.

A túlhalászatnak köszönhetően a hetvenes években szinte teljesen eltűntek ezek a halak. Az utóbbi években azonban újból megjelentek San Diego környékén, és a helyi búvárok szerint egyre több települ át a La Jolla természetvédelmi területre, és a búvárok körében nagy népszerűségnek örvendenek a szelíd óriások.

[ Union-Tribune ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés